Pradėtas Šv. Onos bažnyčios skenavimas (Video)  (2)

Šv. Onos bažnyčia kelias dienas bus skenuojama lazeriu, o gautas skaitmeninis bažnyčios išorės ir vidaus atvaizdas netrukus bus prieinamas visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepelno siekianti organizacija „CyArk“ Šv. Onos bažnyčios trimatį vaizdą įkels į savo interneto svetainę greta kitų garsiausių pasaulio kultūros paveldo objektų.

Darbus atliksiančio inžinierių biuro atstovė Kristina Grigienė sako, kad skaitmeniniai brėžiniai liks ir Lietuvai.

„Lietuvai kokia iš to nauda – ne tik kad bažnyčia bus pristatyta [pasauliui], bet patys skenavimo rezultatai, aišku, liks ir bažnyčiai, ir atitinkamoms valdžios institucijoms. Duomenys galės būti panaudoti, tarkim, nelaimingo atsitikimo atveju, kai prireiks rekonstruoti bažnyčią. Ar jei vagystė kokia nors ir reikės nustatyti, kokie objektai buvo“, – komentavo K. Grigienė.

Darbus atliekančio vokiečių biuro vadovas Ervinas Christoforas sako, kad internete prieinamas trimatis nuskenuotos bažnyčios vaizdas galėtų būti puiki mokymo priemonė vaikams.

Projekto metu gaunami skaitmeniniai brėžiniai užtikrina informacijos ilgaamžiškumą ir tikslumą. Taip pat neatmetama galimybė atrasti erdvių, iki šiol nežinomų dėl brėžinių nebūvimo. Projekto organizatorių iniciatyva Šv. Onos bažnyčia bus įamžinta tarp daugelio kitų svarbių objektų visame pasaulyje - tai byloja apie didelę jos reikšmę pasaulinės kultūros kontekste.

Organizacijos „CyArk“ tikslas yra ne tik išsaugoti pasaulinės svarbos kultūros paveldo objektus ateities kartoms, bet ir padaryti juos laisvai prieinamus visiems tuo besidomintiems žmonėms. Pasitelkus skanavimo lazeriu technologiją jau yra įamžinti kultūros objektai visame pasaulyje: Pizos bokštas Italijoje; Beauvais'io katedra Prancūzijoje; Romėnų vonios Vokietijoje; Pompėjos miestas Italijoje; Čičen Ica - majų šventyklos miestas, pasaulio stebuklas; Salvador da Bahia - pirmoji portugalų sostinė Brazilijoje ir kt. Organizacijos metų planuose - dar 500 svarbių objektų.

Šv. Onos bažnyčia skenuojama lazeriu bus iki liepos 31 d., o internete jos brėžinius planuojama patalpinti po 3 mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)