Dirbtinį intelektą pasitelkęs Raudondvario dvaras nepabijojo „prikelti“ patį J. Naujalį  ()

Raudondvario dvaras, neseniai čia surengtuose Kauno rajono kultūros darbuotojų apdovanojimuose, pribloškė svečius: dirbtinio intelekto pagalba į žiūrovus iš už ekrano kreipėsi pats Juozas Naujalis – garsus Raudondvaryje gimęs kompozitorius, vargonininkas, dirigentas, Dainų šventės patriarchas. Šią idėją dvarui padėjo įgyvendinti lietuvių startuolis „Wisit“, pernai rudenį pristatęs DI pagalba sukurtą audiogidą Gedimino pilies lankytojams. Kūrėjų žiniomis, tai pirmoji istorinė kultūrinė asmenybė, kurią padėjo įkūnyti DI įrankiai Lietuvoje.



© Pranešimo autorių nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė pasakoja, kad mintis pasitelkti dirbtinį intelektą muziejaus ekspozicijose kirba jau seniai, tačiau pirmiausia norėjosi išbandyti, kaip jis veikia, kokios jo galimybės. Tam pasitaikė puiki proga –  Kauno rajono kultūros darbuotojų apdovanojimai.

„Ruošdamiesi šiam renginiui, kuriame planavome prisiminti ir garsųjį Raudondvaryje kūrusį, grafų Tiškevičių globojamą kompozitorių Juozą Naujalį, svarstėme, kaip sukurti gyvą ir įdomų renginį, kuo nustebinti kultūros darbuotojus. Kadangi renesanso dvaras visada buvo ta vieta, kur naujovės ateina pirmosios, tai būtent šio renginio metu ir nusprendėme paeksperimentuoti su šiuolaikinėmis technologijomis. Taigi vietoje išblukusios vadovėlinės kompozitoriaus fotografijos, kartu su profesionalų komanda pristatėme Juozą Naujalį naujai ir netgi sukūrėme publikai pabendravimo su juo pojūtį“ ,–  atskleidžia S. Navickienė.

Raudondvario dvaro atstovus maloniai nustebino ir žaibiškas greitis – DI įrankius pasitelkusi „Wisit“ komanda du kelių minučių video klipus, kurie buvo integruoti į šventės scenarijų, parengė vos per pusantros savaitės.

„Skaitmeninis kostiumas“ – ant profesionalaus aktoriaus kūno

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Aumuliatoriniai genėtuvai, fantastiški akiniai dronų valdytojams, PC, žaidimų kėdės su masažo funkcija ir galingi impulsiniai suktukai (Video)
2723 2

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-04-30/2024-05-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „VIOLEWORKS“ - 21V genėtuvas, su 2 baterijomis, įkrovikliu

2) „Topshak TS-PW1“ - 18V impulsinis suktuvas su 380Nm, su baterija ir įkrovikliu

3) „Eachine EV800D“ - 5.8GHz, 40 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

4) „Ninkear N15 Air“ - nešiojamas PC, 16GB RAM, 512GB SSD, WIN 11

5) „MUSTOOL“ - 1600Nm, 6200RPM impulsinis suktuvas su dviem baterijomis ir įkrovikliu

6) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

Išsamiau

Lietuvio startuolio „Wisit“ komanda, siekdama atkurti kuo tikresnį J. Naujalio įsikūnijimą, rėmėsi keliomis Raudondvario dvaro pateiktomis kompozitoriaus nuotraukomis, nuskenuotomis iš istorinių šaltinių.

„Naudodamiesi DI įrankiais, sukūrėme  šios istorinės asmenybės „skaitmeninį kostiumą“. Tam, kad viskas atrodytų kuo natūraliau į pagalbą pasikvietėme profesionalų aktorių, kuris tiek įgarsino, tiek perteikė J. Naujalio kūno judesius ir emocijas. Technologijų pagalba pavyko sujungti aktoriaus vaidybą su minėtu „skaitmeniniu kostiumu“ ir gauti įtikinamą rezultatą. Anksčiau tam būtų reikėję ir gerokai daugiau laiko ir brangių judesio fiksavimo kostiumų“, – pasakoja Simonas Mozūra, „Wisit“ bendraįkūrėjas ir kūrybos vadovas.

J. Naujalį įkūnijęs aktorius Sakalas Uždavinys, sako, kad tai buvo pirmasis jo susidūrimas su dirbtiniu intelektu darbinėje plotmėje. „Juozo Naujalio personažą kūriau, pasitelkdamas intuiciją ir lėlių teatro principus. Suteikiau šiame personažui tam tikrą kontūrą, kurį galutinai nuspalvino šiuolaikinės technologijos – DI įrankiai. Turint omeny, kad turėjome nedaug laiko ir pačiam filmavimui buvo naudojamos minimalios techninės priemonės, rezultatas stulbinantis ir sukuriantis tikrumo iliuziją. Bendrai kalbant esame ant didelių permainų slenksčio, bet esu įsitikinęs, kad dirbtinis intelektas žmogiškojo kūrybiškumo nepakeis, o jį papildys ir dar labiau įgalins“, – tvirtina aktorius.

 

Bibliotekos, iš kurios „kreipiasi“ J. Naujalis, interjeras sukurtas pasitelkiant DI vizualines programas ir istorines Raudondvario dvaro nuotraukas.

O kaip į Juozo Naujalio pasirodymą iš Anapus (ekrano) reagavo žiūrovai? „Abejingų salėje tikrai neliko. Mačiau, kad kai kurie svečiai buvo priblokšti, sujaudinti – tarsi išties išvydę prisikėlusį J. Naujalį. Man asmeniškai tai irgi buvo nauja, įdomi patirtis – nors įvairūs DI sukurti elementai renginiuose vis dažniau pasitelkiami, bet pirmą kartą teko, nors ir neakivaizdžiai, pabuvoti scenoje su žymia istorine asmenybe“, – įspūdžiais dalinasi renginį vedęs Paulius Skučas.

 

Paklaustas, ar nebaisu, kad ateityje DI pagalba sukurti renginių vedėjai nukonkuruos tikrus žmones, P. Skučas šypsosi: „Manau, kad žmogiško kontakto, atgalinio ryšio, emocijų, konkrečios asmenybės joks dirbtinio intelekto sukurtas vedėjas negalės pakeisti, bet be abejo, tokių integracijų, kooperacijos ateityje matysime vis daugiau. Į dirbtinį intelektą žiūriu kaip į partnerį, pagalbininką, o ne konkurentą, kuris gali padaryti renginį dar įdomesniu bei įtraukiančiu. Taip ir buvo šiuo konkrečiu atveju, kai į kultūros bendruomenę kreipėsi J. Naujalis“.

Ambicingi ateities planai

Startuolio „Wisit“ komanda sako buvusi maloniai nustebinta, sulaukusi Raudondvario dvaro užklausos su idėja DI pagalba įkūnyti J. Naujalį. „Tai rodo, kad ir mūsų kultūrinės įstaigos žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis. Ateityje matysime vis daugiau muziejų ir dvarų taikančių DI ir kitas technologijas. Kultūros įstaigos konkuruoja ne tik tarpusavyje, bet ir su kitomis pramogų formomis, kaip kinas ar kompiuteriniai žaidimai, jos nori būti įdomios ir patrauklios“, – įsitikinęs S. Mozūra.

 

S. Navickienė teigia, kad Raudondvario dvarui, kuris įsikūręs tolėliau nuo didžiausių turistų traukos objektų, itin svarbu nuolat svečiams pasiūlyti ką nors naujo. „Pritraukti ir sudominti lankytojus yra nuolatinis iššūkis, todėl ieškome naujų formų, kurios leistų svečiams geriau suprasti istoriją ar ekspoziciją. Lankytojas nori patirti daugiau nei gali namie. Todėl ir toliau dirbsime šia linkme. Liepos 6-ajai dienai rengiame ypatingą staigmeną mūsų svečiams, tačiau kol kas visų paslapčių neatskleisiu“, – intriguoja Raudondvario dvaro vadovė.

UAB „Wisit“ – lietuvių startuolis, 2023 m. pavasarį laimėjęs „AI Lithuania“ hakatoną. Startuolio komandos nariai – profesionalai, turintys patirties IT, turizmo, kino industrijos (darbas Netflix, Apple tv+, BBC radio projektuose), srityse. 2023 m. rudenį kartu Lietuvos nacionaliniu muziejumi „Wisit“ pirmą kartą Lietuvoje pristatė kartu su dirbtiniu intelektu sukurtą audiogidą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()