KTU jaunasis tyrėjas apie darbą universitete: galimybė kurti, klysti ir ieškoti toliau  ()

Nesudvejojęs, kad sieks tapti mokslininku, Technologinių ir fizinių mokslų ekscelencijos centrui (TiFEC) priklausantis KTU jaunasis tyrėjas, chemijos mokslo daktaras Artiom Magomedov prisidėjo prie naujų medžiagų, suformuojančių vienos molekulės storio sluoksnius, kūrimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios medžiagos yra populiariausias pasirinkimas konstruojant rekordinio efektyvumo naujos kartos saulės elementus.

Vaikinas į savo mokslinį darbą žiūri kūrybiškai ir lygina jį su maisto gaminimu – juk dirba su įvairiomis medžiagomis, o taip pat neretai plauna indus, tiesa – laboratorijoje. Jaunąjį tyrėją žavi tai, kad visos jo darbo dienos yra skirtingos.

Universitete – akademinė laisvė

Dažniau save tyrėju nei mokslininku vadinantis Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto (KTU CTF) vyresnysis mokslo darbuotojas A. Magomedov teigia, kad jis vis dar yra tapimo mokslininku procese.

Vaikinas pasakoja, kad mokslinių tyrimų vykdymas jam tapo natūraliu pasirinkimu, kadangi A. Magomedov patiko ir sekėsi mokytis tiek mokykloje, tiek universitete, tad neturėjo abejonių, jog tęs mokslinį darbą doktorantūroje ir po jos.

Į šį mokslinį kelią KTU jaunąjį tyrėją atvedė įvairūs gyvenimo momentai. Keletas jų – dalyvavimas chemijos olimpiadose, ankstyvas prisijungimas prie mokslinės grupės, suteikęs daug patirties laboratorijoje, diskusijos su sustiprintų studijų grupės kolegomis, suteikusios platesnį požiūrį į pasaulį, ir stažuotė Miuncheno technikos universitete, kur susipažino su kiek kitokiu darbo ir tyrimų procesu.

[Vokietija+Rekordinė kaina] Tik 80€ fantastiškas 2in1 suvirinimo aparatas! Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
4320 9

Mažiausia kaina istorijoje!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

„Darbas universitete yra susijęs su vienu svarbiu aspektu – akademine laisve. Nors esame labai suvaržyti įvairių biurokratinių procedūrų, tokių kaip viešieji pirkimai, ataskaitos, pasiaiškinimai ir kt., svarbiausiu dalyku išlieka galimybė kurti, klysti ir ieškoti toliau“, – šypsosi A. Magomedov.

Štai chemijos srityje jį traukia galimybė nagrinėti procesus molekulių ir atomų lygmenyje, iš atskirų komponentų bandyti sukurti kažką naudingo. Pasak jo, nors analizės metodai tobulėja ir atsiranda būdų „pamatyti“ atskiras molekules, procesai, vykstantys medžiagose, yra per daug sudėtingi, kad juos būtų galima vienareikšmiškai aprašyti matematiniais, fizikiniais modeliais.

„Fundamentalūs procesai yra aiškūs, tačiau sistemos, kurios yra įdomios savo taikymais, labai greitai tampa per daug sudėtingos. Chemijos mokslas ir bando apjungti mikroskopinį pasaulį su praktikoje naudingais procesais“, – aiškina KTU jaunasis tyrėjas.

Medžiagos, suformuojančios vienos molekulės storio sluoksnius

A. Magomedov pasakoja, kad vieno iš pagrindinių TiFEC tyrėjų profesoriaus Vytauto Getaučio mokslo grupėje jie sprendžia specifines naujų technologijų problemas, pasitelkiant organinės chemijos metodus ir kuriant naujas medžiagas. Pasak jo, šios medžiagos turi būti pigesnės, efektyvesnės ir ilgaamžiškesnės nei šiuo metu egzistuojantys analogai.

 

„Pagrindinis mūsų darbo metodas – organinė sintezė. Galima sakyti, kad tai, ką darome, yra artima maisto gaminimui, tik vietoje maisto, naudojamos specifinės medžiagos. Kaip ir su maisto gamyba, nemažai laiko tenka skirti indų plovimui. Gavus norimą medžiagą, ji toliau tyrinėjama kartu su partneriais iš viso pasaulio. Įvertinus rezultatus (teigiamus arba neigiamus), grįžtame prie sintezės“, – sako KTU jaunasis tyrėjas.

Vaikinas pastebi, kad jų tyrimai ir medžiagos yra naudingi kitiems tyrėjams, kurie siekia sukurti efektyvesnius saulės elementus. Prieinamos ir patikimos medžiagos supaprastina darbą laboratorijose bei suteikia galimybę greičiau pasiekti reikiamus prietaisų parametrus. Jis papildo, kad efektyvesnių saulės elementų atsiradimas prisidėtų prie kiekvieno žmogaus gerovės.

„Iki šios dienos, didžiausias mūsų pasiekimas – naujos medžiagos, pavadinimais 2PACz, MeO-2PACz ir kt. Su šiomis medžiagomis mes pademonstravome, kad minimalaus įmanomo sluoksnio storio, sudaryto vos iš vienos molekulės, užtenka tam, jog būtų galima užtikrinti aukštą prietaisų efektyvumą“, – džiaugiasi A. Magomedov.

 

Jis tęsia, kad tokio plono sluoksnio naudojimas ir jo formavimo ypatumai atvėrė platesnes galimybes prietaisų formavimui. Šiuo metu jų medžiagos yra populiariausias pasirinkimas konstruojant rekordinio efektyvumo naujos kartos saulės elementus – nemažai mokslo grupių prisijungė prie tolimesnio šios krypties vystymo.

„Šis mūsų pasiekimas yra įdomus ir svarbus tuo, kad jis remiasi teorija. Neretai tenka girdėti, kad „sausa teorija“ yra nenaudinga. Tačiau taip yra tik tuo atveju, jeigu nemokame taikyti žinių ir siekiame paprasto vadovėlinių tiesų atkartojimo. Jeigu turimos žinios leidžia teoriją taikyti praktikoje, galima pasiekti įdomių rezultatų“, – savo nuomone dalijasi vaikinas.

Visos darbo dienos – skirtingos

A. Magomedov pasakoja, kad šiuo metu jie įsirenginėja naujas laboratorijas, skirtas laboratorinių saulės elementų formavimui. Pasak jo, pirmasis etapas – įrangos įsigijimas, o vėliau kurs komandą, gebančią realizuoti mokslines idėjas praktikoje.

TiFEC siekia tobulinti išskirtinių savybių, aplinką tausojančių ir energetiškai efektyvių medžiagų kūrimo bei jų integravimo į hibridines energetines sistemas technologijas.

 

Šio centro vystomos veiklos įgalins minimizuoti energijos nuostolius ir maksimaliai efektyviai išnaudoti saulės elementų sugeneruotą energiją, o tai neabejotinai prisidės ne tik prie aplinkosauginio, bet ir teigiamo socialinio poveikio.

Taip pat TiFEC sieks ugdyti mokslininkus ir kitus tyrėjus, plečiant jų kompetencijas prioritetinėse centro mokslo kryptyse, stiprinant kritinį mąstymą, ugdant kūrybinius, bendradarbiavimo įgūdžius ir įtraukiant juos į tarpdisciplinines darbo grupes.

KTU jaunasis tyrėjas teigia, kad įdomiausia mokslinio darbo dalis – galimybė būti globalioje bendruomenėje ir bendrauti su studentais bei kolegomis iš įvairių sričių.

„Mokslinis darbas yra įdomus savo įvairove. Galima sakyti, kad nėra nei vienos vienodos darbo dienos, kai tikslas verčia ieškoti vis naujesnių metodų, o netikėti rezultatai – sustoti ir pagalvoti“, – sako jis.

Svarstantiems siekti mokslinio darbo, KTU jaunasis tyrėjas A. Magomedov turi tik vieną patarimą – išbandyti. Pasak jo, Lietuvoje yra sukurtos labai geros sąlygos anksti įsitraukti į mokslo grupių veiklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()