„Iki gruodžio 31 d.“ Ką daro Lietuva prie Rusijos sienos  ()

„Karinio kontrmobilumo priemonių įgyvendinimui gali reikėti apie 17,56 mln. eurų.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Rusija pultų Lietuvą, jos laukia didelė staigmena. 

Siekiant stiprinti Lietuvos pasienio su Baltarusija ir Rusija apsaugą, Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo iki kitų metų balandžio įrengti kontrmobilumo priemonių parkus, nustatytuose keliuose įrengti rezervines kliūtis, o tiltuose – konstrukcijas, skirtas sprogstamųjų medžiagų pritvirtinimui.

Tai numatantį Vyriausybės nutarimo projektą ketvirtadienį ministerija pateikė derinti suinteresuotoms institucijoms.

Teikime Ministrų kabinetui nurodoma, jog siekiant didinti atgrasomąjį ir gynybinį valstybės potencialą bei stiprinti pasienį, siūloma aiškiai apibrėžti terminus, iki kada turi būti įgyvendintos kontrmobilumo priemonės, kokios institucijos už tai atsakingos, kokiomis lėšomis procesai finansuojami.

[EU+Kuponai] Specialūs pasiūlymai turintiems augintinių ir namų švarai! Neregėta automatizuota kačių kraiko dėžė su APP, 11in1 priežiūros rinkinys ir galingi robotai siurbliai (Video)
2585 4

Specialūs pasiūlymai

Nuolaidų kuponai

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

1) „Furbulous FB001“ - automatizuota kačių kraiko dėžė su APP

2) „JIGOO P300“ - augintinių 11in1 priežiūros rinkinys

3) „Narwal Freo X Plus“ - 7800Pa, plovimas, unikalus šepetys, atliekų suspaudimas, APP

4) „Ultenic MC1“ - 5000Pa, su automatine atliekų dėžute, save išsiplauna ir kt.

Išsamiau

„Įgyvendinus kontrmobilumo priemones, jos agresijos atveju leistų blokuoti ir pristabdyti priešiškų valstybių veiksmus, nukreiptus prieš Lietuvos Respubliką“, – nurodo KAM.

Iki 2025 m. balandžio 1 d. siūloma finalizuoti inžinerinių priemonių parkų įrengimą Lietuvos pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Taip pat iki šios datos numatoma Lietuvos kariuomenės nustatytuose valstybinės reikšmės keliuose bei prietilčiuose įrengti rezervines kliūtis, o tiltuose – inžinerines konstrukcijas sprogmenų pritvirtinimui.

Tuo metu iki 2027 m. pabaigos numatoma pietvakarinėje šalies dalyje atlikti melioracijos griovių ir sureguliuotų upelių projektavimo, atstatymo darbus iki pradinių techninių parametrų. Už tai būtų atsakingos Šakių, Vilkaviškio ir Marijampolės rajonų savivaldybės.

 

Taip pat iki 2027 m. gruodžio 31 d. kariuomenės nustatytose kelių atkarpose ketinama įrengti medžių alėjas.

Ministerija nurodo, jog minėtų priemonių įgyvendinimui šiais metais pinigai būtų skiriami iš KAM biudžeto, neviršijant 3 mln. eurų sumos. Nuo 2025 m. kontrmobilumo priemonėms būtų naudojamos lėšos iš Gynybos fondo.

„Preliminariais skaičiavimais, (...) nustatytų karinio kontrmobilumo priemonių įgyvendinimui gali reikėti apie 17,56 mln. eurų“, – prognozuoja ministerija.

 

Kaip skelbta anksčiau, birželio pabaigoje Lietuvos gynybos linijai sukurti kariuomenė įsigijo kontrmobilumo priemonių už daugiau kaip 4 mln. eurų. Iki šių metų pabaigos kariams bus perduota „Drakono dantų“, surenkamų „ežių“, „Ispaniškų arklių“ konstrukcijų bei betoninių kelio užtvarų.

Šios inžinerinės priemonės reikalingos steigiant kontrmobilumo parkus teritorijose, besiribojančiose su Rusija ir Baltarusija.

Iš viso ketinama įsteigti 27 tokius kontrmobilumo priemonių parkus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Augustė Lyberytė
(37)
(7)
(30)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

Komentarai ()