„Ypatingai pavojinga veikla.“ Lietuva perspėjama, kuo gresia ENTP  ()

Manau ne vienas iš mūsų lietuvių vairuoja ne pirmos jaunytės transporto priemones (statistiškai 12– 15 metų senumo automobilius). Kaip žinia, šios transporto priemonės genda ir dažniausiu atveju automobilių dalių ieškoma senų automobilių ardymo aikštelėse, liaudyje vadinamose „šrotais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet ar kada atkreipėte dėmesį į tokias aikšteles, kurios atrodo visiškai neprižiūrėtos? Veikla vykdoma po atviru dangumi, ant skysčiams laidžios dangos, arba ant kažkada buvusio asfalto, kuris jau seniai sutrūkinėjęs, atplyšiąs gabalais ir pan.  Būtent tokios aikštelės kelia didelę grėsmę aplinkai dėl netinkamų atliekų tvarkymo.

Kas yra eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymo veikla (ENTP)?

ENTP veikla – tai senų arba naujų automobilių (neeksploatuojamų) ardymas ir po ardymo susidariusių atliekų tvarkymas. Deja, bet Lietuvoje nepavyksta išvengti neregistruotų įmonių, kurios vykdo šią veiklą be reikalingų taršos leidimų ir taip nesilaikydamos joms keliamų aplinkosauginių reikalavimų. Dėl tokios neleistinos veiklos teršalai, tokie kaip alyvos ir aušinimo skysčiai, lengvai prasiskverbia į gruntą, užteršdami jį pavojingais chemikalais.

[Vokietija] Beprotiškas pasiūlymas! Tik 18€ už pjūklą su dviem baterijomis. Ribotas kiekis
3375 7

Ypatingai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Su dviem baterijomis ir įkrovikliu

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kodėl tokia veikla yra kenksminga ir pavojinga aplinkai?

ENTP ardymo veikla yra ypatingai pavojinga dėl jos destruktyvaus poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai. Nelegaliai ardant automobilius, teršalai, tokie kaip alyvos ir aušinimo skysčiai, dažnai nėra tinkamai surenkami ir utilizuojami, todėl jie lengvai patenka į aplinką. Šie chemikalai, patekę į gruntą, ne tik užteršia dirvožemį, bet ir per lietų gali būti išplauti į gruntinius vandenis. Tai sukelia ilgalaikį užteršimą, kuris gali paveikti vandens tiekimą, žemės ūkį ir netgi žmonių sveikatą. Tyrimai rodo, kad tokiose užterštose vietose teršalų koncentracija dažnai viršija leistinas normas, siekiančias 4000 mg/kg, kas yra labai pavojinga tiek aplinkai, tiek ir visuomenės sveikatai.

Kaip buvo atliekamas tyrimas nustatyti taršai?

Magistrinio darbo metu (nuoroda į magistrinį darbą 2016-m.-Nr.-3.pdf (lzhis.lt)) buvo pasirinktos aikštelės, kuriose vykdoma ENTP ardymo veikla ant skysčiam laidaus grunto ir iš jo imant grunto mėginius iš skirtingų vietų ir skirtingų gylio sluoksnių bei juos išanalizuojant laboratorijoje, siekiant įvertinti imto grunto užterštumo lygį. Gauti rezultatai buvo lyginami su leistinomis taršos normomis.

 

Ką parodė tyrimo rezultatai?

Rezultatai parodė, kad teršalų koncentracija viršija leistinas normas, kurios siekia 4000 mg/kg. Užterštumo lygis tiesiogiai priklauso nuo saugomų atliekų kiekio ir veiklos intensyvumo.

Kaip galima valyti užterštą gruntą?

Siekiant sumažinti ENTP ardymo veiklos padarinius, galima taikyti kelis grunto valymo būdus:

  1. Biologinis valymas: Naftą oksiduojantys mikroorganizmai gali efektyviai skaidyti teršalus, užtikrinant natūralų grunto valymą. Šis metodas yra aplinkosauginiu požiūriu tinkamiausias ir pigiausias.
  2. Mechaninis valymas: Teršalų pašalinimas naudojant mechaninius įrenginius, siekiant sumažinti jų koncentraciją.
  3. Cheminis valymas: Cheminių medžiagų naudojimas teršalų neutralizavimui, nors šis metodas yra brangesnis ir gali turėti šalutinį poveikį aplinkai.

 

Išvados

ENTP ardymo veikla turi būti griežtai kontroliuojama ir vykdoma laikantis visų aplinkosaugos reikalavimų. Užterštas gruntas reikalauja sudėtingų valymo procesų, todėl būtina imtis prevencinių priemonių, siekiant išvengti taršos. Tyrimo rezultatai rodo, kad būtina reguliariai tikrinti ir vertinti veiklos poveikį aplinkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Račkauskas
(5)
(21)
(-16)

Komentarai ()