„Tai pasityčiojimas.“ Ekspertas rėžė tiesiai šviesiai  ()

Iš kur paimti pinigų gynybai?


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© U.S. Army/Sgt. Christina M. Dion (Public Domain) | https://nara.getarchive.net/media/lithuanian-army-opposing-forces-faced-a-fierce-defense-ab6479

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-12 „Tai pasityčiojimas.“ Ekspertas rėžė tiesiai šviesiai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyriausybė pradeda platinti Valstybės gynybos fondo obligacijas, už kurias mokės 2 procentus metinių palūkanų. Specialistai komentuoja, kad toks papildomas gynybos finansavimo būdas itin didelės finansinės naudos neatnešt, todėl reikia ieškoti papildomų finansavimo šaltinių.

Apie tai, iš kur paimti pinigų gynybai, naujienų portalo tv3.lt laidoje „Dienos pjūvis“ diskutavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Jonas Jarutis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai narys Arvydas Pocius.

Kaip jūsų partija planuoja skirstyti pinigus gynybai?

A. Pocius: Siekiamybė gynybos finansavimui yra 4 proc. Geopolitinė situacija priklausys nuo mūsų ekonomikos. Tu gali prisiplanuoti, bet viską gali paveikti ekonomikos kilimas arba kritimas. Gali paskirti deadline'ą (liet. galutinį terminą), bet situacijai pasikeitus gali būti, kad tai neįvyks. Biudžetą reikia atsargiai prognozuoti, bet 4 proc. yra kaip siekiamybė.

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7044 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Dabartinis įsteigtas gynybos fondas, kai valstybė iš gyventojų skolinasi obligacijų pavidalu, tai yra paraleliai einantis papildomas šaltinis. Papildomi šaltiniai artins mus prie tų 4 procentų.

J. Jarutis: Mano požiūriu, dabartinės valdžios požiūris ir siūlomi 2 procentai už obligacijas yra pasityčiojimas, kai rinkoje yra 3–4 procentai už įdėtas lėšas į banką. Tai suprantu, patriotzmas yra svarbus dalykas, bet mes, žmonės, norime turėti pelną. Palūkanos turėtų būti didesnės nei rinkoje. <...> Tai yra požiūrio klausimas – bankai yra užsienietiški, kur pelnas iškeliauja? Į Skandinavijos bankus, o jei skolinsimės iš Lietuvos piliečių, pinigai liks Lietuvoje.

 

Ar yra kitų alternatyvų, iš kur gauti pinigų gynybai?

A. Pocius: Yra tarptautiniai bankai, yra galimybės skolintis. Bet vėlgi, pasiskolinti yra lengva, bet tuos pinigus grąžinti yra kas kita.

Kiek įmanoma, reikia imti iš vidinių resursų, nepraskolinti valstybės. Kažkuriuos mokesčius, pavyzdžiui, pelno mokestį, galima būtų padidinti – tai viena iš tokių sričių, kur nenukentėtų paprasti Lietuvos gyventojai. <...> Suprantu, kad tai nėra populiarūs sprendimai, bet jeigu geopolitinė situacija blogėtų, tai, manau, kad tokios priemonės pasiteisintų. Ir skolininimasis iš tarptautinių bankų taip pat būtų priimtinas.

 

Iš kur reikėtų gauti pinigų Lietuvos krašto gynybai?

J. Jarutis: Aš manau, kad ekonomikos augimas pridėtų. 3 proc. nuo aukštesnio BVP duotų didesnę išraišką gynybai skiriamais pinigais. Apie mokesčių kėlimą mūsų partija nekalba, turbūt porai metų reikėtų stabdyti bet kokius mokesčių pakeitimus, nes paprastai, kai didini mokesčius, tikėdamasis gauti daugiau pajamų, tai daug dalykų nueina į šešėlį ir reikiamo efekto negauna.

Aš vis tik matyčiau, kad prisidėti prie gynybos būtų galima skolinantis iš gyventojų. 23 milijardai eurų yra bankuose kaip indėliai. Tai resursų ten yra. Žmonės tikrai įdarbintų savo pinigus, bet tik ne už 2 procentus, kuriuos siūlo Valstybės gynybos fondo obligacijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Vakarė Mackonytė
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()