„10 d. ir Lietuvos neliktų.“ Analitikai įvertino sensaciją sukėlusią žinią. Palygino su Ukraina  ()

Įvertino Lietuvos gynybinės galios tyrimą.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© recraft.ai (Free Tier Assets) | https://www.recraft.ai

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-17 „10 d. ir Lietuvos neliktų.“ Analitikai įvertino sensaciją sukėlusią žinią. Palygino su Ukraina  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N' Loaded“ ekspertai įvertino sensaciją sukėlusį Lietuvos gynybinės galios tyrimą ir palygino Lietuvos situaciją su Ukraina.

„Kalbant apie „Lietuvos gynybinės galios tyrimą“. Mes be lozungų, o paprastai – prisikabinsim prie detalių, kurios šiuo atveju atsako į visus klausimus

Blogiausiame simuliacijos scenarijuje paminėtos 4 armijos (2-oji, 41-oji, 6-oji, 20-oji) ir vienas korpusas, kuris „virsta“ armija (11 korpusas), kurie 2027 m. pradeda puolimą ir per 10 dienų pasiekia pergalę Lietuvoje.

Žiūrim ką turim:

2-oji ir 41-oji armijos jau ilgus mėnesius per kraujus laužia ukrainiečių gynybą Pokrovsko ir Torecko link. 6-osios armijos vienetai bando gaudyti sėkmę Charkivo ir Kursko kryptyse, o 20-osios armijos vienetai – veikia Lymano sektoriuje. Kaliningrade dislokuoto 11-ojo korpuso vienetai šiuo metu taip pat veikia Charkivo kryptyje, o pastarosiomis dienomis smagiai gavo skūron prie Lipcų.

Prasidėjus Avdijivkos operacijai, nuo 2023 m. spalio 10 d. agresorius Pokrovsko link per metus į priekį sugebėjo pasistūmėti tik 37 km. Per 365 dienas 37 km. Karlai! Kituose sektoriuose prieš tai minėtų vienetų sėkmės dinamika gerokai mažesnė arba neigiama (pvz. Charkive).

[Pasaulinė premjera] EU+Kuponas. Nuostabios kainos el. paspirtukas: 500W, iki 80 km, NFC ir kt. (Video, „Ausom GX1“)
7370 4

Pasaulinė premjera

Specialus kuponas

Galioja iki 2024-10-10

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

1 metų garantija

Puikių savybių modelis

Išsamiau

Visi šie paminėti junginiai (arba jų sudėtyje esantys daliniai) kare prieš Ukrainą dalyvauja nuo pirmos atviros agresijos dienos, yra patyrę didžiulių gyvosios jėgos ir technikos nuostolių, dalis jų buvo performuoti iš naujo (kai kurie ne kartą). Agresorius susiduria su didelėmis gyvosios jėgos ir šarvuotos technikos atkūrimo problemomis.

Antai, Rusija per mėnesį netenka 5 – 8 tūkstančiais karių daugiau, nei deklaruoja papildanti savo pajėgų gretas fronte. Šarvuotos technikos gamybos (modernizavimo) ir nuostolių per mėnesį santykis yra 1:3, o artilerijos – 1:2, t. y. kartais prarandama daugiau nei jos pagaminama ar modernizuojama. Tai atsiliepia ne tik visos Rusijos grupuotės, bet ir konkrečiai prieš tai įvardintų agresoriaus dalinių ugnies ir manevro pajėgumui. Net pagrindinėje pastangų kryptyje matome daug atakos dronų (dirba artilerijos darbą nepaisant rusų turimos persvaros ugnimi), o okupantai neretai į ataką važiuoja motociklais, golfkarais, moskvičiais arba tiesiog be sąveikos juda į puolimą pėsti. Sutiksite, kad taip yra daroma ne iš gero gyvenimo.

 

Atsižvelgiant į tai, kad pagal „Lietuvos gynybinės galios tyrimą“ Rusijos karas prieš Ukrainą tęsis bent iki 2026 m, iškyla natūralus klausimas – kokiu būdu Rusija per metus šiuose konkrečiuose junginiuose sugebės:

  • Atkurti gyvosios jėgos nuostolius, juos tinkamai apmokyti ir pilnai užpildyti struktūrą;
  • Atkurti kovinės ir kitos technikos pajėgumus ir pilnai užpildyti struktūrą;
  • Sutelkti reikiamus šaudmenų, ginkluotės, medicininės įrangos ir priemonių bei kt. resursus;

Visus aukščiau įvardintus segmentus paversti vientisu koviniu mechanizmu (t. y. pasiekti full operational capability), kuris gebėtų puolimo operacijas vykdyti ne 37 km per metus tempu kaip dabar, o staiga imtų judėti 100 km per 10 dienų tempu?

Atsakymas – tai yra labai labai mažai tikėtinas variantas. Viena būtų teigti, kad „dieną X penkių armijų pajėgomis Rusija pradeda operaciją“. Dabar teigiama „2027 m. Rusija pradeda operaciją 2-osios, 41-osios, 6-osios, 20-osios ir 11-osios armijų pajėgomis“. Sutikite, skirtumas yra. Be to, Rusija pultų tik Lietuvą? O kaip Lenkija ir Latvija? Ten juk taip pat turėtų būti skiriami vienetai, kad bent jau apsaugotų flangus. Tad reikia būti sąžiningiems ir pasakyti – 2027 m. nei šitie išvardinti Rusijos vienetai, nei kokie kiti vienetai nėra pajėgūs pradėti karo prieš NATO valstybes.

 

Ar tai reiškia, kad viskas yra gerai, nieko daryti nereikia arba mes viską darome puikiai? Ne, nereiškia. Tačiau sėkmę ar nesėkmę suvesti iki to, ar Lietuva turės du ar tris tankų batalionus, „Apache“ kovinių sraigtasparnių eskadrilę, HIMARS su ATACMS raketomis ir kitos geležies, yra nelabai sąžiningas problemos sprendimo siūlymas. Visko to reikia, tačiau negalime to gauti iš karto. Pajėgumo kūrimas yra procesas, o ne shoping'as. Mums elementariai reikia su geru tempu užbaigti tai ką pradėjome:

  • Ugnies ir manevro vystymas, t. y. PKM projekto „ratinimo“ užbaigimas ir „vikšrinimo“ pradėjimas, tankų batalionas, artilerijos ir oro gynybos pulkas, MLRS integravimas ir pan.
  • Divizijos, kaip kovinio organizmo, o ne atskirų vienetų sukūrimas ir veikimas jungtinėse operacijose (multi domain operations).
  • Vokietijos brigados priėmimas ir integravimas.

 

Yra aibė klausimų kurie tik pradėti spręsti arba kybo ore dar nepaliesti:

  • Daugiasluoksnės pajėgų, strateginės infrastruktūros objektų oro gynybos sukūrimas (mobili trumpo, vidutinio ir ilgo nuotolio, persidengianti bei integruota su NATO valstybėmis sistema), kur „Patriot“ gali būti tik ledkalnio viršūnė.
  • Dronizacija.
  • Elektroninės gynybos ir kovos (EW) pajėgumo vystymas.
  • Batalionų – kuopų (ypač KASP) ugnies ir manevro pajėgumo didinimas (pigesni „vamzdžiai“, atakos dronai, mobilumas ir pan.).
  • Inžinerijos (mobilumo, kontrmobilumo ir išgyvenamumo užduotims vykdyti) vystymas.
  • Karo komendantūrų steigimas, vystymas ir sąveika su pajėgomis.
  • Rezervo kovinio rengimo ir jam skirtų resursų (ekipuotės, ginkluotės, šaudmenų ir kt.) vystymas.
  • VST, VSAT, VAT, LŠS ir kitų tarnybų integravimas į ginkluotąsias pajėgas paskelbus karo padėtį (aprūpinimas, standartai ir pan.).

Darbų daug, pinigų ir laiko yra tiek, kiek yra. Net 8 kartus padidinę finansavimą ir priėmę sprendimus dėl papildomos ginkluotės įsigijimo, vis tiek stovėsime eilėje pirmiausia sudaryti sutartis, po to eilėje gauti gaminamą ginkluotę ir įrangą. Per du metus šalia dabar vykdomų ir nebaigtų projektų tikėtis gauti ATACMS, „Apache“, dar vieną ar net du tankų batalionus, tris „Patriot“ baterijas yra lygiai taip pat nerealu. Net stebuklingu būdu juos gavę, kokiu būdu rasime paruoštus karius, kurie galėtų pradėti naudotis šia technika, kaip jie sąveikaus su kitais elementais, kur laikysime tą naują techniką ir ginkluotę (reikalinga papildoma infrastruktūra)?

 

Manytume, kai esame gerame kelyje, kuris ne visas rožėmis klotas ir pilnas duobių, turime jį įveikti nesuklupdami. Sukūrus pamatą, galėsime Lietuvos gynybos rūmus plėsti – naujiems tankų batalionams, Apache „Apache“, „Patriot“ sistemoms irgi su laiku gali atsirasti vietos“, – rašo „Locked N' Loaded“ ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()