„Panevėžyje. Kitas žingsnis – patikrinimas NASA.“ Lietuvą pasiekė svarbi žinia iš EKA  ()

Kitas žingsnis – Hjustonas.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Placidplace (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/space-station-nasa-iss-satellite-7555431/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasauliui minint Tarptautinę kosmoso savaitę, Lietuvą pasiekė svarbi žinia iš Europos kosmoso agentūros (EKA): oficialiai patvirtinti trys Panevėžyje sukurti užkandžių, skirtų Europos astronautams, receptai. Kūrėjų teigimu, kitas žingsnis – lietuviškų vaisių bei uogų užkandžių patikrinimas NASA Maisto sistemų laboratorijoje Hjustone, kuris yra paskutinis etapas prieš maistui keliaujant į Tarptautinę kosminę stotį.

„EKA ekspertams pateikėme 9 užkandžių receptus, visi jie yra praturtinti inovatyviais baltymais, gaunamais skirtingais būdais: iš augalų, vabzdžių, grybų, fermentavimo proceso ar tiesiog oro. Konkrečių detalių kol kas atskleisti negalime ne tik dėl sutartinių dalykų, bet ir todėl, kad dalis šių baltymų – tokie nauji, jog masiniam vartojimui dar nėra taikomi“, – teigia užkandžių receptus kartu su „Biordico“ mokslininkų komanda sukūrusios bendrovės „Super Garden“ vadovė Laura Kaziukonienė.

Europos astronautams skirtus užkandžius su spirulina – kosmose ir Žemėje jau aktyviai naudojamu inovatyviu baltymu, gaunamu iš gėluose vandenyse augančių mikrodumblių – išbandyti jau galėjo visi, apsilankę Molėtų observatorijoje vykusiame Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus organizuotame Tarptautinei kosmoso savaitei skirtame renginyje „Tarptautinė Mėnulio stebėjimo naktis”.

Kitas žingsnis – Hjustonas

Pasak L. Kaziukonienės, Maisto sistemų laboratorijoje tikrinamas visas maistas prieš siunčiant jį į Tarptautinę kosminę stotį. Tai – vienintelė tokia laboratorija pasaulyje.

„Šio centro tikslas – užtikrinti, kad kosmose valgomas maistas būtų saugus, išlaikytų maistinę vertę net po 12–24 mėnesių sandėliavimo, būtų lengvas, kompaktiškas, atlaikytų slėgio apkrovas ir nesukeltų techninių problemų. Paprastas trupinys, nukritęs į kosminės stoties ventiliacijos sistemą, gali tapti rizikos veiksniu, todėl net tokios smulkmenos įtraukiamos į patikrinimų sąrašą”, – teigia „Super Garden“ vadovė.

Kiekvienas patiekalas privalo praeiti ilgą testavimo kelią. Pirmiausia tikrinama mikrobiologinė sauga ir maistinių medžiagų stabilumas, vėliau – pakuotės atsparumas temperatūrų svyravimams bei vibracijai pakilimo metu. Galiausiai maistas patenka į degustacijų stendą, kur astronautai vertina skonį, tekstūrą ir net psichologinį efektą.

„Pažįstami skoniai padeda mažinti stresą, kovoti su namų ilgesiu ir palaikyti motyvaciją ilgose misijose. Maistas Tarptautinėje kosminėje stotyje – toli gražu ne tik kalorijos. Jis turi padėti užtikrinti emocinį atronautų stabilumą, mažinti vienišumo jausmą. Todėl skoniui, formai bei ingredientams skiriamas toks didelis dėmesys”, – sako L. Kaziukonienė.

Tinkami skrydžiui produktai keliauja į kosmosą

Sėkmingai išbandyti produktai gauna vadinamąjį „tinkamo skrydžiui“ statusą. Atrinkti misijai produktai supakuojami į specialius konteinerius su kodais, leidžiančiais tiksliai sekti atsargas kosminėje stotyje. Kartu su standartiniu meniu astronautams leidžiama pasirinkti individualius mėgstamus patiekalus, o kartais įtraukiami ir vadinamieji moralės pakėlimo skanėstai – šventiniai ar kultūriniai patiekalai, kurie tampa emocine atrama.

Įdomu tai, kad Hjustone įsikūrusi laboratorija jau rengiasi naujai erai. NASA kartu su partneriais tiria galimybes kosmose auginti daržoves, naudoti 3D spausdinimo technologijas ar uždaros sistemos perdirbimo metodus. Tokie sprendimai yra būtini planuojant „Artemis“ misijas į Mėnulį bei pirmuosius skrydžius į Marsą, kur atsargos turės išsilaikyti dar ilgiau ir būti papildomos vietoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()