Startuolių metai dar nesibaigė, bet jie jau rekordiniai: pritraukta 420 mln. Eur investicijų, pardavimai išaugo kelis kartus  ()

Lietuvos startuolių ekosistemoje šiais metais toliau fiksuojamos rekordinės pritrauktų investicijų apimtys ir pardavimų augimas. Per šiuos metus Lietuvos startuoliai jau pritraukė daugiau nei 420 mln. Eur investicijų, o apibendrinti pusmečio pardavimų rezultatai yra beveik tris kartus didesni nei atitinkamu laikotarpiu pernai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išskirtiniai šių metų startuolių pasiekimai bus plačiai apžvelgti renginyje „Wrap up of 2021 & Startup Awards“ gruodžio 9 d.

„Šie metai neabejotinai yra išskirtiniai visai Lietuvos startuolių ekosistemai. Atrodo, vos spėjame fiksuoti startuolių investicijų sandorius – jų šiuo metu turime daugiau nei 50, o bendrai per šiuos metus startuoliai sugebėjo pritraukti daugiau nei 420 mln. Eur investicijų. Tai yra absoliutus rekordas lyginant su ankstesniais metais, kai prieš tai rekordiniais laikytais 2019 metais buvo pritraukta apie 170 mln. Eur. Svarbu paminėti, kad skaičiuojami tik viešai paskelbti sandoriai, dalis jų neskelbiami dėl konfidencialumo susitarimų, tad į statistiką nepatenka.

Džiugina ir kitas svarbus ekosistemos pasiekimas – startuolių įmonių pardavimai (angl. „exit“). Jei ankstesniais metais pardavimų pasitaikydavo tik vienas ar du per metus, šiemet jų skaičius taip pat yra rekordinis – vadinamus „exit‘us“  atliko startuoliai „Paysolut“, „Marguard“, „Deeper“, „Dokobit“ ir „Aggredium Finance“, o metai dar nesibaigė“, – pasakoja Roberta Rudokienė, VšĮ „Versli Lietuva“ startuolių ekosistemos plėtros padalinio „Startup Lithuania“ vadovė.

Anot jos, Lietuvos startuoliai sugebėjo greitai išspręsti pandemijos metu atsiradusius iššūkius ir atrasti bei pasinaudoti naujomis galimybėmis. Daugeliui veiklų ir bendravimui persikėlus į skaitmeninę erdvę, startuolių kuriamos technologijos tapo dar paklausesnės, o nuotoliniai susitikimai palengvino galimybę pasiekti užsienio investuotojus bei sutarti dėl investicijų.

„Startup Lithuania“ vadovė sako, kad šių metų startuolių veiklos rezultatuose matomas ir rekordinis pardavimų, eksporto bei darbuotojų skaičiaus augimas: pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvos startuolių pardavimų ir eksporto rodikliai buvo beveik 3 kartus didesni nei praėjusiais metais, o darbuotojų skaičius augo 15 proc. ir šiuo metu siekia 12,4 tūkst. talentų.

 

„Versli Lietuva“ duomenimis, per 2021 m. pirmąjį pusmetį Lietuvos startuolių bendri pardavimai siekė 1,33 mlrd. Eur ir lyginant su 2020 m. tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 162 procentus, t.y. 2,6 karto. O Lietuvos startuolių kuriamų aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportas pirmąjį šių metų pusmetį parodė dar geresnius rezultatus bei pasiekė 966,8 mln. eurų ribą, kuri yra 192 proc., t.y. 2,9 karto didesnė nei 2020 m. pirmąjį pusmetį.

Startuolių ekosistema pasiekė džiuginantį spurto etapą ir tikėtina, kad artimiausiu metu ji augs dar labiau ir dar šiais metais išgirsime apie naujus investicinius sandorius, o ateityje laukia ir nauji rekordai, nauji startuolių įmonių pardavimų sandoriai (angl. „exit“) bei nauji vienaragiai.

Bus pristatyta startuolių pasiekimų apžvalga

 

„Startup Lithuania“ kartu su partneriu „Go Vilnius“, kviečia pažymėti išskirtinius šių metų visos startuolių ekosistemos pasiekimus renginyje „Wrap Up of 2021 & Startup Awards”. Renginyje bus pristatyta Lietuvos startuolių veiklos pasiekimų apžvalga, aptarti startuolių laimėjimai ir nuveikti darbai, startuolių ekosistemos iniciatyvos, taip pat bus apdovanoti 6-iose karegorijose nominuoti Vilniaus startuoliai. Dalyvauti ir registruotis į „Wrap Up of 2021 & Startup Awards“ renginį galite čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()