2011 metų stojimų rezultatai: abiturientai nepabūgo technologinių mokslų  (0)

Praūžus šių metų bendrajam studentų priėmimui į aukštąsias mokyklas, kai kurie jau spėjo priprasti prie studijų ritmo. Jau pats laikas peržvelgti stojimų rezultatus ir padaryti kasmetinius apibendrinimus – kaip gi sekėsi Kauno technikos kolegijai, rengiančiai išimtinai tik techninio profilio specialybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O sekėsi visai neblogai. Tiesa, nors stojimų rezultatai ir labai geri, tačiau patys stojimai neapsiėjo be kai kurių nesklandumų. Šiais metais per bendrąjį priėmimą stojantieji, kurie buvo informuoti, jog įstojo į valstybės nefinansuojamą studijų vietą, buvo priversti laukti, kol sistemoje bus patikslinti jų stojimo rezultatai. Stojantieji jaunuoliai buvo pasipiktinę, kad, skirtingai, nei asmenys, įstoję į valstybės finansuojamas vietas, nežinioje laukė informacijos dėl studijų vietos ilgiau, negu buvo nurodyta. Apie tai ir kitus su stojimais susijusius dalykus pasakojo Kauno technikos kolegijos (KTK) Priėmimo tarnybos vadovė S. Vaičiukynienė.

- Su kokiomis stojimų problemomis teko susidurti būsimiems KTK studentams? O gal viskas vyko sklandžiai..?

- Esame Bendrojo priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas dalyviai, tad susidūrėme su tomis pačiomis problemomis, kaip ir kitos aukštosios mokyklos – vėlavo asmenų, įstojusių į valstybės nefinansuojamas vietas, sąrašai. Daugiau nesklandumų pavyko išvengti ir dokumentų priėmimas vyko sklandžiai.

- Kaip vertinate šių ir praėjusių metų stojimų rezultatus: kiek įstojo, kokios studijų programos populiariausios?

- Kaip ir pernai, taip ir šiemet esame tarp kolegijų – lyderių, daugiausia pasirašiusių studijų sutarčių su stojančiaisiais. Remiantis LAMA BPO pateikta statistine informacija, esame 6-oje vietoje pagal šį rodiklį ir ženkliai aplenkėme 18 Lietuvos valstybinių ir nevalstybinių kolegijų.

Šiais metais Kauno technikos kolegijos studentų bendruomenė pasipildė 670 naujų narių, t.y. 27 procentais daugiau negu 2010 m.

Pačios populiariausios specialybės, beje, kaip ir pernai, yra automobilių techninis eksploatavimas ir autotransporto elektronika. Po truputį atsigaunant Lietuvos ekonomikai, ženkliai padidėjo ir statybos bei kelių inžinerijos studijų programų populiarumas tarp stojančiųjų – jos sparčiai vejasi transporto inžinerijos studijų srities programas – lyderes pagal populiarumą. Tenka apgailestauti, kad ypatingai perspektyvios ir reikalingos Lietuvos darbo rinkai studijų programos – automatizuotas medžiagų apdirbimas ir elektroninės stadinių valdymo sistemos – startavusios prieš 2 metus, nesulaukė didelio studentų susidomėjimo.

- O kokie pačių stojančiųjų šių metų stojamųjų balų rezultatai?

- Dėl kasmet vis didėjančio Kauno technikos kolegijos studijų programų populiarumo ir konkurencijos dėl valstybės finansuojamų vietų, stojančiųjų konkursinių balų rezultatai ženkliai didėja.

- Ar šiais metais KTK konkursinių balų stojimo riba buvo aukštesnė, lyginant su ankstesniaisiais metais?

- Ne, ši riba nepasikeitė.

- Kiek į KTK šįmet įstojusiųjų pateko į valstybės finansuojamas vietas?

- 515 studentų gavo valstybės finansuojamas vietas, lyginant su praėjusiais metais, tai yra 19 proc. daugiau.

- Ar sulaukiate būsimų studentų klausimų jiems jau sužinojus apie būsimą studijų vietą? Kokie svarstymai dažniausiai kankina būsimus kolegijos pirmakursius?

- Įgyvendindami kolegijos strateginius tikslus ir marketingo programą, aktyviai vykdome konsultacinę veiklą. Daug informacijos apie studijas, studijų programų paklausą darbo rinkoje, perspektyvas siekiame pateikti dar iki bendrojo priėmimo pradžios. Siekiame, kad asmenys, ketinantys stoti į kolegiją ir pasirinkti techniškąsias studijų programas, būtų motyvuoti ir orientuoti pasirinkti tas studijų programas, kurios labiausiai padėtų jiems atsiskleisti kaip asmenybėms ir savo srities profesionalams. Daug dirbame su visos Lietuvos moksleiviais tiek tiesiogiai susitikdami su jais mokyklose, tiek mugėse ar organizuodami įvairius būrelius, ekskursijas į įmones ir tokiu būdu padėdami jiems pažinti būsimas profesijas „iš arčiau“.

Taigi pačio priėmimo metu dažniausiai iškyla tik bendro pobūdžio klausimai: kada prasidės paskaitos, koks bendrabučio adresas, kaip tapti studentų atstovybės nariu, kada bus padarytas studentų pažymėjimas ir pan.

Taigi, Kauno technikos kolegijos ir kitų kolegijų Lietuvoje augantis populiarumas rodo, kad darbdavių požiūris į aukštojo – aukštesniojo mokslo skirstymą keičiasi, tad perspektyvos, baigus neuniversitetinį mokslą – didėja. Puikus to įrodymas – šiųmečiai KTK stojimo rezultatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Julius Majauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: