Stojimai 2014 | Naudingi patarimai, kaip patekti į valstybės finansuojamas vietas  (0)

Kaip ir kiekvienais metais, priėmimą į pirmosios pakopos (bakalauro) studijas organizuoja LAMA BPO – Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti. Pagrindinės priėmimo procedūros vykdomos internetu. Prašymą reikia užpildyti LAMA BPO tinklalapyje (nuo birželio 1 d. iki liepos 23 d. 17 val.)


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stojimai 2014 m. bus vykdomi labai panašiai, kaip ir kelis pastaruosius metus. Universitetams ir kolegijoms paskirtos valstybės finansuojamos vietos, į kurias konkurso būdu pretenduos visi stojantys. Nors konkursas vykdomas objektyviai pagal konkursinį balą – jo skaičiavimo metodika aprašyta straipsnyje Stojimai 2014 m: geriausiųjų eilės sudarymo tvarka – yra įvairios gudrybės kaip padidinti tikimybę konkurso metu patekti į valstybės finansuojamas vietas. Štai apie jas ir papasakosime šiame straipsnyje.

Kai prasidės stojimai 2014 m., nuėjus į LAMA BPO tinklalapį reikės užpildyti prašymą. Pildant prašymą, bus galima pateikti iki 12 pageidavimų į bet kurias aukštųjų mokyklų studijų programas.

Teikiant prašymą, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokiai studijų sričiai priklauso studijų programa, nes nuo to priklauso, koks bus konkursas į jūsų pasirenkamas studijų programas.

Pvz. studijų programa „Finansai“ yra socialinių mokslų srities specialybė ir priklauso verslo ir vadybos krypčių grupei. Į šios studijų krypčių grupės valstybės finansuojamas vietas 2014 m. pagal Švietimo ir mokslo ministro įsakymą bus priimami tik 343 studentai. Todėl labai tikėtina, jog čia konkursas bus pakankamai didelis, todėl verta pagalvoti apie gretutinių studijų, susijusių su finansais, pasirinkimą.

„Finansai“ gali būti gretutinė studijų programa, pasirinkus „Taikomąją matematiką“, kuri priklauso fizinių mokslų krypčiai. Šiai studijų krypčiai skiriamos 1166 vietos. Baigus tokias studijas bus suteikiamas dvigubas bakalauro laipsnis – pagrindinės studijų krypties „Taikomosios matematikos“ ir gretutinės studijų krypties „Finansai“ bakalauras.

Tas pats patarimas galioja ir kitoms studijų programoms „Taikomoji matematika + ekonomika“, „Taikomoji matematika + informatika“, „Taikomoji matematika + pedagogika“.

Stojimai 2014 metais pasižymės ir kitomis ankstesnių metų ypatybėmis. Pakankamai dažnai skirtingų universitetų teikiamų programų pavadinimai būna labai panašūs, tačiau pačios studijų programos yra skirtingose mokslo krypčių grupėse. Pvz. KTU studijų programa „Medžiagos ir nanotechnologijos“ yra priskirtos technologijos mokslų studijų sričiai. Šiai sričiai skirtos 768 vietos. Tuo tarpu VU teikiama gimininga studijų programa „Medžiagotyra“ yra fizinių mokslų srityje. Daugiametė patirtis rodo, kad stojančiųjų balai į fizinius mokslus yra aukštesni nei į technologinius, todėl gauti valstybės finansavimą šioje mokslo kryptyje yra daugiau galimybių.

Kiek skirta valstybės finansuojamų vietų pagal studijų kryptis 2014 metams galima rasti čia.

Kai prasidės stojimai 2014 m., taip pat labai svarbu teikiant prašymą apgalvoti pageidavimų stoti eiliškumą, nes stojantieji, nepriėmę pasiūlymo studijuoti 1 pageidavimu pasirinktoje valstybės finansuojamoje studijų vietoje arba atsisakę studijų stipendijos 1 pageidavimu pasirinktoje valstybės nefinansuojamoje vietoje pirmojo etapo metu, antrajame etape nedalyvauja. Jie galės dalyvauti tik papildomame etape.

Todėl labai svarbu pirmu pageidavimu įrašyti tą studijų programą, kuri yra jums pati svarbiausia.

Žinoma, svarbus yra ir kitų pageidavimų išdėstymas – jie turi būti sudėlioti prioritetų tvarka, nes visų priėmimo etapų metu gausite tik po vieną pasiūlymą studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje pagal jūsų norų eiliškumą. Panašias studijų programas teikia ne vienas universitetas (pvz., studijų programą „Taikomoji fizika“ teikia KTU ir VU), todėl rikiuodami prioritetus pasidomėkite studijų programų skirtumais (studijų programos tinkleliais), studijų galimybėmis (mokymosi aplinka, dalinėmis studijomis užsienyje, studentiška ir moksline veikla, socialinė aplinka ir t. t.). Atminkite, jog koreguoti prašymą galima neribotą skaičių kartų iki bendrojo priėmimo pirmojo etapo prašymų registravimo pabaigos.

Prašymo pageidavimų sąraše galima keisti studijų programų išdėstymo eiliškumą ir papildyti ar išbraukti (trinti) studijų programas, galima nurodyti studijų formą ir finansavimo pobūdį, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad negalima įrašyti studijų programų, kuriose numatytas stojamasis egzaminas, testas arba motyvacijos įvertinimas ir, kurie jau yra įvykę arba iki stojamojo egzamino, testo arba motyvacijos įvertinimo yra likę mažiau nei 24 valandos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (0)