Kaip abiturientui nepasiklysti stojimo į universitetus sumaištyje?  (0)

Pastarieji mėnesiai ir ypač paskutiniosios kovo savaitės buvo įtemptos bendrojo ugdymo mokyklų ir gimnazijų abiturientams. Juk artėja „didieji ir baugieji“ brandos egzaminai, kurių rezultatai lems daugelio moksleivių pasirinkimus, „o ką daryti toliau?“. Kaip ir kiekvienais metais jaunuolių galvose sukasi šiuolaikiškos hamletiškosios mintys stoti į aukštąją mokyklą ar ne? Likti Lietuvoje ar laimės ieškoti svetur? O galbūt įgyti profesiją tuoj pat ir nesiekti universitetinio išsilavinimo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be abejo kiekvieno abituriento pasirinkimas, kokį kelią pasirinkti. Problema kyla tada, kai žmogus (tai netaikoma būtent jaunam žmogui) nežino ko nori, nežino, kur ir kaip jis gali save realizuoti, aiškiai nemato savęs ir savo perspektyvų moksle ar karjeroje. Galbūt pasirinkti, ką veikti jaunuoliams po mokyklos ar gimnazijos baigimo, padės tėvai, draugai, artimieji ar pažįstamų ratas, mokytojai, visuomenėje vyraujančios bendros nuomonės, mokslo institucijos ir t.t., tačiau galutinį sprendimą ir pliusiuką prie artimiausio plano turi uždėti pats žmogus.

„Nuspręsti kokią specialybę studijuoti jaunuoliams gali būti iš tiesų sunku. Neretas abiturientas išgyvena nerimą, sumaištį, abejoja dėl sprendimų ir jų poveikio ateičiai. Natūralu, jog jaunas žmogus gali nežinoti, kuo norės būti ateityje, juolab, kai aukštosios mokyklos siūlo daugybę įvairių galimybių. Išgyvenant abejones bei nerimą, svarbu nelikti vienam – dalintis mintimis ir jausmais su šeimos nariais, draugais, naudotis karjeros konsultantų“ - pataria psichologė Vaida Žliobaitė

Siekdami prisidėti prie abiturientų pasirinkimo „kur studijuoti“ palengvinimo ir jau antri metai iš eilės pastebėdami tendenciją, kad pasirinkusių laikyti gamtos mokslų brandos egzaminus skaičius didėja. 2014 metais valstybinį matematikos brandos egzaminą rinkosi 16 538 abiturientai (palyginimui pernai metais šį egzaminą rinkosi 15 973). Fizikos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 3393 abiturientai (pernai metais šį egzaminą rinkosi 3112).

Pasirinkus tiksliųjų mokslų brandos egzaminus, Kauno technologijos universiteto Gamtos ir matematikos mokslų fakultetas siūlo atkreipti dėmesį į fakulteto rengiamas bakalauro studijų programas ir absolventų karjeros galimybes ateityje.

Studijuojantys ar baigę taikomosios matematikos bakalauro studijų programą absolventai naudodamiesi matematinių modeliavimų ir skaičiavimo metodais, formuluoja ir sprendžia praktinius verslo, inžinerijos ir socialinių mokslų uždavinius. Absolventai gali įsidarbinti sistemos analitikais, modeliavimo ir duomenų analizės specialistais, analitikais-programuotojais, tyrėjais, operacijų tyrimo specialistaias, logistikos analitikais, biomatematikais, draudimo ir finansų matematikais ar tęsti mokslinę veiklą.

Taikomosios fizikos specialistai geba rasti sudėtingų kompleksinių (įvairių daugiadisciplininių sričių) problemų sprendimus taikant pagrindinius fizikinius principus, taip pat jie naudoja savo žinias moksliniams tyrimams įvairiose srityse, kuriose galimas technologinis proveržis. Taikomosios fizikos absolventai dirba mokslo centruose ir tyrimo įstaigose, laboratorijose, medicinos įstaigose, aplinkotyros bei aplinkosaugos žinybose, radiacinės saugos, valstybės saugumo tarnybose.

Medžiagų ir nanotechnologijų absolventai išmano aukštąsias technologijas (mikro- ir nanotechnologijas) ir jose naudojamas naujas medžiagas bei jų darinius. Taip pat jungdami fundamentalias ir praktinės inžinerijos žinias jie geba parinkti, kurti, diegti ir naudoti šiuolaikines medžiagas įvairioms inžinerinėms reikmėms. Baigę šias studijas absolventai dirba įmonėse parduodančiose ir gaminančiose šiuolaikines medžiagas, muitinėse, leidybos, farmacijos ir medicinos įmonėse, kuriančiose ir įdiegiančiose modernias medžiagas, Lietuvos elektronikos pramonėje, aplinkos apsaugos laboratorijose.

Norisi paneigti visuomenėje vyraujantį mitą, kad fizinių ir technologinių mokslų krypties programos, tokios kaip taikomoji matematika, taikomoji fizika ar medžiagos ir nanotechnologijos yra „sausas“, neįdomus, techninis mokslas, o karjeros galimybės apsiriboja siaurose specifinėse matematikos ar fizikos srityse.

Būsimieji studentai, pasirinkę studijuoti tiksliuosius mokslus, tikrai turės nemažas perspektyvas ir galimybes ateities darbo rinkoje, nes jie Matematikos ir gamtos mokslų fakultete išmoks įgytas teorines žinias pritaikyti praktiškai, taip kuriant naujas, pažangias, inovatyvias technologijas ir jų sprendimų būdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)