Gera žinia tiksliukams: Lietuvoje stabilus matematikų ir fizikų poreikis  (0)

Kas galėtų paneigti, kad studijų metai yra vieni iš geriausių gyvenime. Juk jų metu studentai turi galimybę patirti naujus, kupinus žinių, draugysčių ir įkvėpimų nuotykius, kurių prisiminimai lydės visą gyvenimą. Taip, gyventi studentišką gyvenimą yra įdomu, bet pripažinkime – daugelį studentų kamuoja nerimas dėl karjeros galimybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apsisprendus kur stoti, ką daryti toliau – tęsti studijas ir siekti aukštesnio mokslinio laipsnio, likti Lietuvoje ir ieškoti darbo, o gal emigruoti? – kiekvieną studentą kamuojantis klausimas. Galutiniam apsisprendimui didelę įtaką turi darbo perspektyvų veiksnys. Dažnas studentas galvoja, ar jo mokslas ir studijų metu įgyti specialybės įgūdžiai bus paklausūs tarp darbdavių ir reikalingi verslui. Todėl KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto taikomosios matematikos bakalaurantės Ritos Lavickytės atliktas nuoseklus ir racionaliais skaičiavimais pagrįstas tyrimas, parodo, kokios yra tiksliuosius mokslus studijuojančių studentų galimybės darbo rinkoje.

Tyrimo imtis buvo sudaryta iš KTU kontaktų mugės „Įmonių katalogo“, kuriame įmonės pageidavo įdarbinti ar suteikti praktiką KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentams ir absolventams, studijuojantiems taikomąją matematiką, taikomąją fiziką, medžiagų mokslą ir nanotechnologijas. Kasmet šios mugės metu vyksta trišalis bendradarbiavimas tarp studentų, mokslo ir verslo atstovų. „KTU Karjeros dienose“ keičiamasi kontaktais, dalinamasi naujausia informacija: kokių specialistų įmonėms reikia, ką studentai turėtų žinoti ruošdamiesi darbintis į vieną ar kitą įmonę, išryškinami universiteto studentų privalumai ir gebėjimai lanksčiai prisitaikyti darbo rinkoje, panaudojant turimas analitines žinias ir praktinius įgūdžius.

Stulpelinėje diagramoje atspindėtas KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentų ir absolventų poreikis „KTU Karjeros dienose“ dalyvavusiose įmonėse 2005–2014 metų laikotarpiu. Visų pirma, surinkti duomenys, kiek kiekvienais metais įmonių dalyvavo mugėje ir paskaičiuota, kuriose iš jų pageidaujami Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto studentai ir absolventai.

Tyrimo sumanytoja ir iniciatorė atliko išsamią analizę apskaičiuoti ryšiui tarp fakulteto ruošiamų specialistų poreikio įmonėse, dalyvavusiose „KTU Karjeros dienose“ ir pasirinktų ekonominių rodiklių. Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad pagrindiniai veiksniai, kurie daro įtaką šių specialistų poreikiui – BVP (bendrasis vidaus produktas) ir darbo jėga (ekonomiškai aktyvūs gyventojai). Nustatyta, kad studentų ir absolventų poreikis didėja, kai mažėja darbo jėga arba didėja BVP. Autorė pastebi, kad šio poreikio ryšį galima įžvelgti ir su kitais ekonominiais rodikliais (imigrantų, emigrantų skaičiaus, nedarbo lygio, infliacijos, eksporto, parduota pramonės produkcijos). Tiksliųjų mokslų atstovų poreikį darbo rinkoje galima sieti su informacinės, žinių visuomenės raida ir sparčiai didėjančiu technologijų vystymusi. Šiuose procesuose yra reikalingas analitinis mąstymas, informatikos, inžinerijos, ekonomikos žinios ir gebėjimai.

Autorė, grįsdama savo nuomonę atliktu tyrimu, mano, kad Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto specialistais yra domimasi nevienalyčio, bet skirtingo pobūdžio įmonėse. Pavyzdžiui, nuo 2009 m. fakulteto absolventai pageidaujami kompiuterinės gamybos bei prekybos įmonėje „Bentley Systems“. 2014 m. juntamas vis stipriau Lietuvos rinkoje įsitvirtinusio tarptautinio banko „Barclays“ susidomėjimas. Pagal mėnesinio žurnalo „Global finance“ duomenis, 2013 m. ši finansinių paslaugų grupė užėmė 8-ąją vietą pasaulyje tarp didžiausių pagal valdomą turtą pasaulio bankų. Taip pat jau daug metų yra pastebimas tarptautinių įmonių, pavyzdžiui, „Callcredit Information Group“, „Mondelez International“, „Modnique Baltic“, „Adform Lithuania“, „Fima“ ir daugelio kitų užsienio ir Lietuvos kapitalo įmonių susidomėjimas tiksliųjų mokslų specialistais.

„Kadangi mes, „tiksliukų atstovai“, turime ne tik išlavintą analitinį mąstymą, duomenų analizavimo, interpretavimo gebėjimų, bet ir informacinių technologijų, ekonomikos, finansų, verslo sistemų ir kt. žinių, todėl esame lankstūs darbo rinkoje, įdomūs ir reikalingi sparčiai besivystančioms įmonėms savo veikloje taikančioms pažangiausias technologijas“, – pastebi Rita Lavickytė. „Kaip tik šiuo metu stebimas itin aktyvus užsienio įmonių filialų steigimas Lietuvoje, kuriose ypač pageidaujami specialistai su gerais analitiniais gebėjimais.“

„Tiksliųjų mokslų specialistas – visuomet buvo ir bus reikalingas bet kokio pobūdžio, tiek privataus, tiek valstybinio ar tarptautinio sektoriaus įmonėse, kurių gyvavimo ciklas pagrįstas tyrimais, analizėmis bei skaičiavimais. Juk MES mąstome – KITAIP!” – džiaugėsi tyrimo autorė Rita Lavickytė.

KTU taikomosios matematikos ir gretutinių ekonomikos studijų bakalaurantė Rita Lavickytė

KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto rinkodaros ir komunikacijos koordinatorė Evelina Valaitytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)