Galvojantiems kur stoti: kaip skirstomos studijos Lietuvoje?  (0)

Jei galvojate apie studijas ir ramybės neduoda klausimas kur stoti, labai pravers išsamios žinios apie tai, kaip Lietuvoje skirstomos visos studijos. Šios žinios bus naudingos ir tuo atveju, jeigu jau esate apsisprendę kur stoti ir reikės užpildyti stojimo prašymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukštosios mokyklos vykdo dviejų tipų studijas – tai kvalifikacinį laipsnį suteikiančios ir laipsnio nesuteikiančias studijos.

Laipsnio nesuteikiančios studijų programos skiriamos kvalifikacijai įgyti arba savarankiškai praktinei veiklai pasirengti – jas baigus išduodamas atitinkamas pažymėjimas.

Universitetuose ir kolegijose dažniausiai vykdomos laipsnį suteikiančios studijų programos. Šios programos skirstomos į tris pakopas:

  • pirmoji pakopa – profesinio bakalauro (dažniausia vykdomos kolegijose) ir bakalauro universitetinės studijų programos;
  • antroji pakopa – magistrantūros;
  • trečioji pakopa – doktorantūros.

Atitinkamai suteikiami ir kvalifikaciniai laipsniai – profesinio bakalauro, bakalauro, magistro, mokslų daktaro.

Visos studijų programos, pagal Lietuvos respublikos švietimo ir mokslo ministro įsakymą V-222 (2010 02 19), skirstomos į sritis. Iš viso Lietuvoje turime šešias studijų sritis:

  • biomedicinos,
  • fizinius,
  • technologijos,
  • socialinius,
  • humanitarinius mokslus,
  • menus.

Kiekviena sritis turi keletą studijų programų grupių. Pavyzdžiui, studijų sritis fiziniai mokslai suskirstyta į dvi studijų grupes – gamtos mokslų grupę, į kurią įtraukta chemija, medžiagotyra, fizika, astronomija, geologija, aplinkotyra, geografija bei matematikos ir kompiuterių mokslų grupę, į kurią įtraukta matematika, statistika, informatika, informacijos sistemos, programų sistemos, sveikatos informatika.

Jei jau apsisprendėte, kur stoti, belieka sužinoti, kokiai studijų sričiai ir grupei priklauso jūsų pasirinkta studijų programa - tą galite pasitikrinti Švietimo informacinių technologijų centro svetainėje http://www.itc.smm.lt/?p=1976.

Šios informacijos prireiks, nes pagal šį klasifikatorių jums bus suteikiamas ir atitinkamos krypties kvalifikacinis bakalauro laipsnis. Tačiau nepamirškite, kad yra galimybė tų pačių studijų metu įgyti dviejų krypčių bakalauro kvalifikacinį laipsnį, studijuojant pasirinkus gretutines studijas. Į tai irgi labai svarbu atsižvelgti, bandant nuspręsti, kur stoti.

Jeigu nebeliko abejonių kur studijuoti, tuomet pasitikrinkite, ar žinote visą naudingą informaciją apie tai, kaip vyks stojimai 2015.

fmf.lt informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)