Nanotechnologijos pateko į Lietuvos perspektyviausių specialybių sąrašą  (0)

Televizijos laidos „Pinigų karta“ žurnalistė Gabrielė Gedvilaitė aiškinosi, kokios gi yra perspektyviausios Lietuvoje specialybės. Turbūt nieko keisto, jog sudarytame sąraše nėra nei teisininkų, nei vadybininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso sąrašo čia neaptarinėsime - jį galite sužinoti originalioje publikacijoje, o plačiau papasakosime apie nanotechnologijų profesiją, kuri taip pat įtraukta į perspektyviausių specialybių penketuką.

„Nanotechnologijos – tokia technologijų sritis, kur kuriami ir tiriami objektai, kurių matmenys yra labai maži – truputėlį daugiau nei vienas atomas, dažnai pradedant nuo kelių ar kelių dešimčių atomų, ir tie objektai gali siekti iki kelių dešimčių arba kartais iki kelių šimtų nanometrų. Tai dažniausiai iš atomų, atomų grupių sudaryti dariniai, pasižymintys unikaliomis savybėmis – tokiomis savybėmis, kuriomis dažnai nepasižymi tos medžiagos, kai jų yra žymiai daugiau“, – aiškina Nanotechnologijų ir medžiagotyros centro vadovas prof. habil. dr. Arūnas Ramanauskas.

Ši sritis dažnai būna susijusi su kitais gamtos mokslais – chemija, fizika, biologija. Baigusieji nanotechnologijų studijas gali dirbti mokslo tyrimo centruose, aukštųjų technologijų kompanijose, gali kurti savo įmones, kuriančias produktus šioje srityje. Pasak specialistų, tai perspektyvu ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje.

„Mūsų šalis neturi didelių išteklių. Mes neturime didelių kokio nors metalo išteklių, didelių naftos išteklių, neturime labai daug dujų – reiškia, visko mums trūksta. Todėl turime būti labai protingi, kad išgyventume pasaulyje. Mūsų sukurta produkcija turi būti nedidelė ir į ją turi būti įdėta labai daug smegenų, proto, sukurta didelė pridėtinė vertė. Manyčiau, šita sritis yra labai perspektyvi būtent Lietuvai. Kadangi patys objektai yra labai maži – dažniausiai nei akimis, nei mikroskopais nematomi, nanotechnologijoms reikia labai daug proto, bet mažai medžiagų“, – teigia A. Ramanauskas.

Kadangi nanotechnologijos – gana nauja šaka Lietuvoje, tad ir aukštųjų mokyklų ruošiančių šios srities specialistus – tik dvi (viena iš jų - KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultetas (buvęs Fundamentaliųjų mokslų fakultetas)). Dėl to dar labiau tikėtina, kad nanotechnologų ateityje stigs. Prognozuojamas atlyginimas ką tik pabaigus studijas – 2,5 tūkst. litų.

„Atlygis labai priklauso nuo žmogaus – [suma] gali skirtis, sakyčiau, netgi šimtus kartų – ne kartais, ne dešimtim, bet netgi šimtus kartų. Čia kaip tik ta sritis, kur labai priklauso nuo lygio. Taigi jei žmogus yra labai gabus, talentingas, jam tos ribos labai aukštai“, – tvirtina A. Ramanauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: