Brangesnė RX 7900 XTX prieš pigesnę RX 7900 XTX: „Gigabyte AORUS Elite“ prieš „Sapphire Pulse“  (2)

Ši apžvalga neapims daugybės spartos testų šių dienų populiariausiuose žaidimuose. Vietoje to patyrinėsime dvi modifikuotas RX 7900 XTX vaizdo plokštes. „Sapphire Pulse RX 7900 XTX“ yra viena pigiausių patobulintą aušinimą turinčių sprendimų, tačiau nebe priežasties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iškart prasitarsime, jog ši vaizdo plokštė neturi jokio RGB pašvietimo, o tai ne vienam gali būti didelis trūkumas, automatiškai išbraukiantis produktą iš pirkinių sąrašo. Tuo pačiu „Pulse“ ne tik yra vienas iš pigiausių, bet ir kompaktiškiausių pasirinkimų, todėl nenustebtume, kad buvo padaryta kompromisų ir aušinimo sistemoje. Tuo tarpu „Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite“ yra premium klasės produktas, automatiškai turintis RGB, ginkluotas kur kas masyvesne aušinimo sistema ir turintis du skirtingus BIOS'us.

Žvilgsnis iš arčiau į AORUS Elite

Papildomas dėmesys pakuotės nugarinėje dalyje skirta savo vaizdo plokštės aušinimo sistemai, RGB ir apsauginei VGA plokštelei. Komplektacijoje randame firminį AORUS lipduką ir dviejų dalių vaizdo plokštės laikymo sistemą, kuris sumažins išsilenkimą ir stresą PCIe x16 lizde.

335 cm ilgio dangčiui parinktas juodos ir pilkos spalvų derinys. Keliose vietose kraštinės yra nukirstos - spėtume ne tiek dėl dizaino ypatumų, kiek dėl palengvinimo sučiupti labai sunkią vaizdo plokštę. Iš aliuminio pagaminta nugarinė plokštelė perima spalvinę viršutinio gaubto gamą. Galinėje dalyje matoma speciali išpjova, kuri leidžia pasišalinti daliai įkaitusio oro pro viršų. Be AORUS paukščio nugarinėje plokštelėje integruota RGB zona su AORUS pavadinimu. Nors dangtis pagamintas iš plastiko, tačiau surinkimo kokybė yra adekvati - nebaisu, jog jis atsiskirs nuo radiatoriaus.

Iš šonų plastmasinis gaubtas dengia apie pusę radiatoriaus aukščio. Gamyklinės XT(X) vaizdo plokštės proporciškai yra labiau atviros, todėl AORUS modelyje atvirų zonų galėtų būti ir daugiau. Į pagrindinį korpuso šoną atsuktoje pusėje AORUS pavadinimas be abejonių palaikys RGB, o neapšviestas „Radeon“ užrašas liks antrame plane.

Galinė vaizdo plokštės dalis yra visiškai uždaryta. Pro čia nei pabėgs karštas oras, nei pateks šaltesnis. Priekye vaizdas identiškas, todėl perforuotas I/O netenka prasmės. Kaip ir daugelyje modifikuotų XTX vaizdo plokščių USB-C lizdas buvo pakeistas į antrąjį HDMI 2.1. Gale matomos trys ertmės skirtos skirtos prilaikomojo kronšteino pritvirtinimui.

Virš kiekvieno maitinimo lizdo įrengtas LED indikatorius. Neprijungus kabelio vartotojas įspėjamas balta šviesele. Arčiau priekio matome mažytį slankiklį, kuris leidžia pasirinkti tarp OC BIOS ir Silent BIOS.

AORUS Elite yra gavusi WindForce aušinimo sistemą. Nuo radiatoriaus karštį nupučia trys 100 mm skersmens ventiliatoriai. Centrinis sukasi priešinga kryptimi nei kraštiniai ventiliatoriai. Šią savybę „Gigabyte“ naudoja nuo 2018 metų, tačiau spėta įrodyti, kad didelės naudos toks dizainas nesuteikia.

AORUS Elite ir Sapphire Pulse specifikacijų bei gabaritų palyginimas

AORUS modelis yra 22 mm ilgesnė, 3 mm platesnė ir net ~16 mm aukštesnė. AORUS yra akivaizdžiai didesnių gabaritų vaizdo plokštė.

 

GPU-Z įrankis parodo ir bazinį, ir Game dažnius, kurių gamintojai nenurodo. Visgi svarbiausias yra boost dažnis - AORUS ant popieriaus turi 154 MHz didesnį boost dažnį. Dar viena dominanti specifikacija - galios limitas. Abejose vaizdo plokštėse galios limitą leidžiama keisti -10 - +15 % diapazone. Nors pakėlimas prilyginamas +0 %, tačiau „Sapphire“ skelbiasi gamykliškai padidinusi limitą nuo 355 W iki 370 W. AORUS informaciją nutyli, todėl šį parametrą reikės patiems aiškintis testavimo metu.

Elite                                                   Pulse

  Suvestinė  

  Sapphire Pulse RX 7900 XTX Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite
Branduolys Navi 31
Architektūra RDNA 3
Gamybos technologija TSMC 5 nm + TSMC 6 nm
Skaičiuojamieji blokai 96
Stream procesoriai 6144
TMUs 384
Sąsaja PCIe 4.0
GPU dažnis 1784 MHz 1960 MHz
GPU Game dažnis 2371 MHz 2526 MHz
GPU Boost dažnis 2525 MHz 2679 MHz
Atminties magistralė 384 bit
Atminties dydis 24 GB GDDR6
Atminties sparta 20 Gbps
Atminties pralaidumas 960 GB/s
ROPs 192
TGP/TDP 370 W ?
Maitinimo lizdai 3x 8-pin
Išmatavimai (mm) 313 x 133,75 x 52,67 335 x 137 x 69
I/O išvestys 2x HDMI 2.1 2x DisplayPort 2.1
Kaina Lietuvoje ~1200-1250 € ?

Realūs boost dažniai

Pirmiausiai patikrinkime, kokį realų boost dažnį pasiekia šios dvi vaizdo plokštės. Po to patikrinsime, kaip tai atsižvelgia matuojant spartą. Boost dažnio kitimą fiksavome atlikdami 4K raiškoje 30 minučių trukmės „Unigine Valley“ kilpą. Lyginant su etalonine XTX „Pulse“ nurodomas boost dažnis yra padidintas +25 MHz, kai AORUS boost dažnis kilsteltas net +180 MHz. Abejoms vaizdo plokštėms nereikalinga jokia papildoma programinė įranga tam, kad dažniai būtų pakelti iki gamintojo nurodomų. Dėl kintančios apkrovos testo metu boost dažnis linkęs šokinėti, todėl vietoje ieškojimo maksimalių/minimalių verčių skaičiuojame vidurkį. Skirtumas tarp AORUS turimų dviejų BIOS režimų labai nedidelis - vos ~25 MHz, kas neturėtų sudaryti skirtumo matuojant spartą. O štai skirtumas nuo „Pulse“ modelio sudaro 219 MHz su OC BIOS ir beveik 200 MHz su Silent BIOS.

  • Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (OC BIOS) - 2917 MHz
  • Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (Silent BIOS) - 2892 MHz
  • Sapphire Pulse RX 7900 XTX - 2698 MHz

Greitas spartos patikrinimas 4K raiškoje

Jungiame kelis žaidimus norėdami pasižiūrėti, kaip boost dažnių skirtumas atsiliepia spartai 4K raiškoje. AORUS vaizdo plokštė testuojama su OC BIOS.

Aušinimo sistemų palyginimas, temperatūrų ir triukšmo matavimas

AORUS turi visiškai perdarytą montažinę plokštę, kuomet „Pulse“ PCB yra labai artima AMD sukurtai montažinei plokštei ir tokį „Sapphire“ sprendimą geriausiu atveju galima laikyti semi-custom. „Pulse“ modelis laikomas kaip turintis trijų aukštų aušinimo sistemą, kurios aukštis beveik 53 mm. Radiatoriuje yra 6x 6mm skersmens šilumos vamzdeliai. Lustus aušinanti varinė plokštelė tuo pačiu vėsina ir GDDR6 atmintį. AORUS Elite aušinimo sistemos aukštis jau 69 mm ir toks sprendimas laikomas kaip keturių aukštų. Didesnis AORUS vaizdo plokštės ilgis nenuėjo perniek - vietoje 90 mm ventiliatorių („Sapphire“ atveju) čia sumontuoti 100 mm skersmens aušinimo įrenginiai. Maža to, variniame pagrinde yra garų kamera, o po radiatorių išvedžiota net 10 šilumos vamzdelių. Tiesa, garų kamera stovi virš lusto ir atminties, o VRM komponentai jau aušinami paties radiatoriaus. Dar vienas skirtumas, jog AORUS vaizdo plokštėje tarp nugarinės plokštelės ir PCB (lusto projekcijoje) yra termo padukas, o „Pulse“ modelyje toje vietoje tuštuma.

Pulse                                                  Elite

 

  • Temperatūros matavimai atliekami aplinkos temperatūrai siekiant 22-23 °C. Naudojamas „Phanteks Enthoo Primo“ korpusas.

OC režimu „Elite“ vaizdo plokštės GPU temperatūra neperlipa 60 °C. Silent BIOS'as padidina temperatūrą iki 63 °C, tačiau „Pulse“ vaizdo plokštę vaizduojanti kreivė aiškiai yra aukščiausiai ir parodo, kad tik trijų aukštų aušinimo sistemą turintis modelis kaista labiausiai, iki 66 °C.

  Žiūrint į Hot Spot temperatūrą atvaizduojančią diagramą turime gana netikėtą vaizdą, kuomet „Pulse“ susikeičia vietomis su Silent BIOS naudojančia „Elite“. Šiuo atveju „Pulse“ pikinės Hot Spot temperatūros yra artimesnės OC BIOS naudojančiai „Elite“, kurios apsiriboja 85 °C. Tyliu režimu veikianti „Elite“ priartėja beveik prie 90 °C, tačiau jokios tragedijos dėl šito nekyla.

  GDDR6 atminties temperatūros staigmenų nepateikia: naudojant OC BIOS galima sumažinti temperatūrą 4 °C, atitrūkstant nuo „Pulse“ per 6 °C. Visgi visi trys atvejai gana arti vienas kito.

 

  • Grynasis tik vaizdo plokščių triukšmas matuojamas 60 cm atstumu atjungus korpuso ir CPU ventiliatorius. Įrašai padaryti padėjus laikant įrašymo įrenginį virš perforuoto korpuso viršaus, ~30 cm atstumu nuo garso šaltinio.

Abi vaizdo plokštės pabudusios iš Zero RPM režimo ventiliatorių sūkius kelia iki 1750-1850 RPM. Pradžioje „Pulse“ ventiliatoriai sukasi šiek tiek intensyviau, tačiau testui baigiantis kreivės iš esmės persidengia. Išmatavus grynąjį triukšmą paaiškėja, kad „Pulse“ dirba pastebimai tyliau (34,2 dBA prieš 36,5 dBA), nors „Elite“ ventiliatorių skersmuo ir yra didesnis. Silent BIOS leidžia AORUS ventiliatoriams sumažinti sūkius iki 1600 RPM, triukšmo lygiui beveik susilyginant su „Sapphire“ modeliu. Pats garso profilis kardinaliai skiriasi. AORUS būdingas duslesnis tonas, o „Pulse“ - aukštesnio profilio. Visgi „Pulse“ pasižymi viena „blogybe“. Sūkiai buvo linkę šokinėti per 50 RPM ir tai kiek erzina. Testo pradžioje AORUS ventiliatorių sūkiai buvo pastovesni, bet vėliau ėmė elgtis panašiai į šokinėjančią „Pulse“ kreivę. Taip pat reikia pridurti, kad „Pulse“ vaizdo plokštei sugrįžti į Zero RPM režimą reikia kur kas daugiau laiko, nes išsijungimo taškas žemiau 40 °C. Kiek per žemai.

  [audio mp3="http://www.technews.lt/portal/wp-content/uploads/2023/12/230401_0152.mp3"][/audio]

Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (OC BIOS)

  [audio mp3="http://www.technews.lt/portal/wp-content/uploads/2023/12/230401_0153.mp3"][/audio]

Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (Silent BIOS)

  [audio mp3="http://www.technews.lt/portal/wp-content/uploads/2023/12/230401_0154.mp3"][/audio]

Sapphire Pulse RX 7900 XTX

Energijos sąnaudos

„Sapphire“ savo vaizdo plokštei nurodo TBP limitą, kuris siekia 370 W ir lyginant su etalonine XTX yra padidintas 15 W (nuo 355 W). „Gigabyte“ jokių oficialių duomenų šiuo klausimu nepateikia. Kadangi palyginti energijos sąnaudas iš tinklo sudėtinga, nes rodmenis realiu metu nepatogu sekti (be to, juose atsispindi visos sistemos apetitas) nutarėme grafiškai pavaizduoti TBP (Total Board Power) monitoring'ą.

Priminsime, kad TBP parodo visos vaizdo plokštės sąnaudas, įskaitant GDDR atmintį, ventiliatorius, RGB ir t.t. Dėl kintančios apkrovos vėl turime besikeičiačias TBP vertes, todėl vedame vidurkius. Nepriklausomai nuo pasrinkto BIOS'o ELITE reikalauja ~400 W: 394 W su OC BIOS'u ir 392 W su Silent BIOS'u. „Pulse“ modelis priskaičiuoja 356 W. Arba turime netikslumą matavimuose, arba „Sapphire“ visgi nepadidino galios limito nuo 355 W iki 370 W.

  • Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (OC BIOS) - 394 W
  • Gigabyte AORUS RX 7900 XTX Elite (Silent BIOS) - 392 W
  • Sapphire Pulse RX 7900 XTX - 356 W

Išvados

Nors „Gigabyte“ prie pavadinimo neprikabino „OC“, tačiau šis AORUS „Elite“ modelis yra vienas stipriausiai gamykliškai paspartintų variantų - ant vieno laiptelio su „Sapphire Nitro+“. Tai sufleruoja, kad tokia premium klasės vaizdo plokštė neturėtų sulaukti priekaištų, tačiau atlikus palyginimą su kone pigiausiu rinkoje patobulintu „Pulse“ modeliu susidaro dvejopas įspūdis. Pasidaro ne visai aišku, ar „Pulse“ gavosi tokia gera, ar su „Elite“ kažkas nepavyko. Taip verčia galvoti nustatytas faktas, kad  garsiau triukšmaudama „Elite“ negeba reikšmingai atsiplėšti pagal darbines temperatūras. http://www.mitech.lt/wp-content/uploads/2023/04/Gigabyte-Aorus-Radeon.mp4

Iš Zero RPM pabudę ventiliatoriai startuoja kartu su RGB įsijungimu

Reikia pažymėti, kad AORUS „Elite“ turi garų kamerą (angl. vapor chamber), keturis papildomus šilumos vamzdelius, didesnio skersmens ventiliatorius ir dar gabaritus. Čia pat turime paaiškinimą. Testuodami nustatėme, kad „Gigabyte“ ne tik padidino boost dažnį, bet ir TBP/TDP reitingą, kurio oficialiai neskelbia. Pasak „Sapphire“,  padidintą TBP/TDP turi ir „Pulse“ (+15 W), taciau „Elite“ modelio galios limitas pakeltas iki kur kas didesnių aukštumų, todėl gerokai pažangesnė aušinimo sistema pagal efektyvumą atrodo panašiai kaip „Pulse“ aušintuvas, neįgydamas labai reikšmingos persvaros matuojant svarbiausių mazgų (hot spot, memory junction) temperatūras. „Elite“ aušintuvo potencialas aiškiau atsiskleidžia naudojant tą patį Silent BIOS. Tada „Elite“ ir „Pulse“ rodo labai panašų triukšmą ir kaista kone identiškai, tačiau „Elite“ ima ~40-50 W daugiau, o tuo pačiu reikia išsklaidyti ir panašiai tiek daugiau karščio. Ar su didesniu karščiu garų kamera, papildomi vamzdeliai ir didesnio skersmens ventiliatoriai susidoroja atitinkamai, - sunku pasakyti. Kiekvienam gali atrodyti savaip. Su kuo visi turbūt sutiks, tai didelė papildomos spartos kaina. ~200 MHz realybėje didesnis boost dažnis 4K raiškoje duoda ~3 fps. Tokį spartos prieaugį galima turėti ir su Silent BIOS, kurį naudojant triukšmo lygis ir temperatūros labai panašios į „Pulse“, tačiau mums reikia spręsti potencialią gabaritų problemą ir ieškoti daugiau šlamančių. Visai neseniai „Elite“ Europoje kainavo 1600 €, tačiau paskutiniu metu kaina normalizavosi ir dabar prasideda nuo 1250 €. Sunku brėžti objektyvias išvadas, kai „Elite“ neįmanoma rasti vietiniame lietuviškame turguje, tačiau ventiliatorių triukšmo lygis, kuomet jie yra didesni už konkurento, šiek tiek nuvylė. Ne vieną įrankį kovai su papildomais 40-50 W turinčiai „Elite“ būti triukšmingesnei už „Pulse“ „Gigabyte“ neturėtų leisti nė su vienu BIOS'u.




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: