Monitorius, kuriam sunku atsispirti: Tiesiog super geras vaizdo parametrų, patogumo ir kainos derinys (AOC Q27B3CF2 apžvalga)  ()

Šį kartą testuojame monitorių AOC Q27B3CF2: „Quad HD“ raiška, itin spartus reakcijos laikas, tiesiog kokybiškas vaizdas, patogus ir lengvas - o kaina tokia, kad vargu ar bežiūrėsite į brangesnius konkurentus...


AOC Q27B3CF2
AOC Q27B3CF2
© Technologijos.lt

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis monitorių gamintojų siekia rinką sudrebinti kasmet išleisdami ką nors revoliucinio. Žinoma, visos tokios technologinės revoliucijos turi savo kainą, tad jeigu jūsų kompiuteriui yra reikalingas displėjus, ir jei jūs vaikotės madų, kai kuriais atvejais gali tekti atsisveikinti su kokiu tūkstančiu eurų, ar net daugiau.

O ką daryti, jei biudžetas yra labiau ribotas, o tų gerų techninių parametrų vis tiek norisi?

Šį vartotojui palankios kainos ir inovatyvių gaminių segmentą, panašu, nutarė užpildyti kompanija AOC, pristatydama savo „B3 Series“ monitorių gamą. Ir mums į rankas kaip tik papuolė vienas einamiausių modelių, 27 colių įstrižainę turintis AOC Q27B3CF2.

Taigi, kokie mūsų įspūdžiai išbandžius šį „žvėriuką“ pastarąsias porą savaičių?

Pakuotės turinys, pirmieji įspūdžiai 

Palyginti su mūsų anksčiau išbandytu ko gero rekordinės įstrižainės „Philips Evnia 42M2N8900“, AOC Q27B3CF2 pakuotė yra gerokai kompaktiškesnė. Ir svoris nedidelis, nors pats įrenginys yra tam tikra prasme standartine jau tapusios 27 colių įstrižainės. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Viduje nėra nieko perteklinio, t.y. tik tie komponentai, kurių jums prireiks: monitorius, stovas, jungiamieji laidai, trumpa naudotojo instrukcija.  

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Be abejo, pats ekrano modulis supakuotas saugiai, labai gerai apsaugotas nuo bet kokių išorės pažeidimų. Dizaino prasme, AOC Q27B3CF2 man patiko iš pirmo žvilgsnio, dar net nesurinkus jo stovo. Monitorius pagamintas iš kokybiškų medžiagų, ekrano rėmelis plonas, o stiklas neturi erzinančių atspindžių. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Toliau pakuotėje rasite maitinimo laidą, ir du vaizdo kabelius, iš kurių vienas yra pilno dydžio HDMI, o kitas - „USB Type C“ laidas. Pastarąjį norint panaudoti, be abejo, reikės, kad kompiuteris taip pat palaikytų tam reikalingą vaizdo perdavimo technologiją. Kita vertus, ko gero absoliučiai visi nauji kompiuteriai jau palaiko vaizdinės informacijos siuntimą „USB Type C“ protokolu. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Surinkimas

Ką gi, iškart imamės montuoti stovą. Šis susideda iš dviejų dalių: žemiau esančioje iliustracijoje matysite apskritimo formos pagrindą, kuris su laikikliu jungiasi varžto pagalba. Vertikali dalis tiesiog lengvai užsimauna ant jam skirto išsikišimo, o iš kitos pusės abi dalys yra sujungiamos jau mano minėtu varžtu. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Monitorius ir laikiklis yra sujungiami panaudojant štai šią stovo dalį - kampuose matosi keturios skylutės. Visi reikalingi varžtai yra pakuotėje, tad čia nebus nieko sudėtingo. 

  AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Kai kurie gamintojai korpuse numato specialų įdubimą šiai stovo laikiklio plokštei įsitatyti, kas jungtamai pagreitina montavimą. Šis AOC modelis minėto palengvinimo neturi, tad teko kokią pusę minutės pažaisti, kol visus keturis varžtelius įstačiau į jiems skirtas angas.

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Stovo varžtas gali būti prisukamas atsuktuvu (kurį, beje, taip pat rasite gaminio pakuotėje), tačiau nei kiek ne prasčiau prisuksite tiesiog rankomis: varžtas turi tam tikslui numatytą atlenkiamą mini rankenėlę.

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Jungčių asortimentas

AOC Q27B3CF2 jungtys išdėstytos labai kompaktiškai. Kadangi gamintojas yra numatęs atskiras HDMI ir Type-C vaizdo jungtis, prie displėjaus vienu metu galėsite prijungti du kompiuterius (įvesties kanalą galima perjungti naudojant monitoriaus programinį meniu). 

Čia taip pat rasite 2 jungtis turintį USB šakotuvą, ir taip pat standartinę 3,5 mm skersmens garso jungtį - tam atvejui, jei prie monitoriaus norėsite prisijungti, pavyzdžiui, ausines. Tiesa, monitorius turi integruotus garsiakalbius, tad ausinėms poreikis galbūt bus tik tuo atveju, kai aplinkiniams jūsų garsas kažkiek trukdo (arba jei tiesiog mėgstate naudotis ausinėmis). 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Konstrukcija, dizainas

Monitorius yra tikrai lengvas - jį be problemų pakelsite viena ranka. Tačiau tuo pat metu korpusas yra ganėtinai tvirtas. Žemiau esančios monitoriaus dalies jūs dažniausiai nematysite, tačiau smagu, kad AOC labai daug dėmesio skyrė tinkamam aušinimui ir tinkamam audio dizainui.  

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Apskritai dizaino požiūriu AOC Q27B3CF2 yra nepretenzingas, ir tuo pat metu puikiai subalansuotas. Lengva įrenginio konstrukcija dera su tvirtu stovu, monitorius gali būti patogiai perkeliamas iš vienos vietos į kitą, ekrano plokštumą galima pakeipti vertikaliai arba pakeisti jo aukštį, o jo veikimas - kurį aprašysiu šiek tiek vėliau - paliko tik pačius geriausius įspūdžius. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Panašiai kaip ir naujausi „Philips“ monitoriai (kaip kad ir mano anksčiau išbandytas „Evnia 42M2N8900“), šis AOC Q27B3CF2 taip pat turi specialią plėvelę, kurios gamintojas primygtinai prašo nenuplėšti, kadangi ji yra specialus monitoriaus konstrukcijos elementas.

Apie tai perspėjantį lipduką radau priklijuotą prie ekrano - lipdukas, tiesa, nėra būtinas, tad jį galėsite ramiai nuimti.

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Veikimas, pagrindiniai parametrai

Kaip jau minėjau šios apžvalgos pradžioje, AOC Q27B3CF2 mane gerokai nustebino savo techniniais parametrais: vartotojai už nedidelę kainą gauna neproporcingai daug. Kad būtų aiškiau, šio monitoriaus kaina Lietuvoje sukasi apie 200 Eur, o pataikius ant geros nuolaidos, jį nusipirksite už vos 180-190 Eur. Tuo tarpu už šiuos pinigus gaunate net QHD (2560 x 1440 taškų) vaizdo raišką, tikrai kokybišką vaizdą, IPS matricą su ypač žemu reakcijos laiku (vos 1 ms), integruotus garsiakalbius, USB šakotuvą, ir net USB-C „Power Delivery“ funkciją. O tai yra išties neblogai. Geresnių parametrų ieškoti reikėtų dvigubai didesnės kainos kategorijoje. 

Beje, prijungus AOC Q27B3CF2 prie kompiuterio, visos reikalingos tvarkyklės buvo surastos automatiškai. Tiesa, maniškis nešiojamas kompiuteris automatiškai perjungė garso išvedimą į monitoriaus kolonėles, bet tai yra visiškai normalu. Prireikus, operacinės sistemos nustatymuose pasirinksite kitą garso išvesties kelią.  

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Monitoriui jokio papildomo derinimo nereikėjo. Vienintelis dalykas, kurį pakeičiau buvo tai, kad įjungiau HDR (didelio dinaminio diapazono) spalvų rodymo režimą. Jis automatiškai nėra aktyvuojamas, tuo tarpu rodomas vaizdas HDR režimu yra malonesnis mano akiai dėl didesnio atspalvių skaičiaus.

AOC Q27B3CF2 maitinamas naudojant vidinį integruotą maitinimo šaltinį, tad jokio papildomo elektros blokelio ant stalo laikyti jums nereikės. Tuo tarpu tas adapterism kurį galite matyti viršuje esančioje nuotraukoje, priklauso mano nešiojamam kompiuteriui.

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Tipinės energijos sąnaudos šiam ekranui yra vos 35W. Žinoma, jei šviesumą pakelsite iki maksimumo, o per USB PD jungtį pasiimsite maksimalius 65 vatus, tada energijos sąnaudos gali teoriškai pasiekti 135W.  

Tiek dirbant su iliustracijomis, tiek žaidžiant žaidimus, AOC Q27B3CF2 atkuriamas vaizdas man paliko tik gerus įspūdžius. Net dirbant ilgesnį laiką, nesijautė joks neįprastas akių nuovargis. Man asmeniškai taip pat labai padeda integruotas ekrano meniu, kurį galima pasiekti naudojant ekrano apačioje dešinėje pusėje esančius mygtukus: čia kartais perjungdavau vaizdo rodymo režimus, skirtus tekstui skaityti arba filmams žiūrėti. Žinoma, jei tik norėsite, galėsite susikurti nuosavą šviesumo/aštrumo/spalvingumo derinį, nes šis monitorius tokią galimybę tikrai palaiko. 

AOC Q27B3CF2 monitorius - apžvalga

Platesnį AOC Q27B3CF2 techninių parametrų sąrašą rasite žemiau:

  • Ekrano tipas: TFT IPS (su WLED foniniu pašvietimu, technologija be vaizdo mirgėjimo)
  • Ekrano įstrižainė: 27 colių
  • Vaizdo raiška: QHD (2560 x 1440)
  • Vaizdo atnaujinimo dažnis: 100 Hz
  • Ekrano paviršiaus tipas: Matinis
  • Reakcijos laikas: 1 ms MPRT (Moving Picture Response Time), 4 ms GTG
  • Horizontalus stebėjimo kampas: 178°
  • Vertikalus stebėjimo kampas: 178°
  • Statinis kontrastas: 1500 : 1
  • Dinaminis kontrastas: 20M : 1
  • Spalvinė gama: sRGB 99%
  • Ryškumas: 350 cd/m²
  • USB-C „Power Delivery“ funkcija: tiekiama iki 65 W elektrinio maitinimo galia
  • Jungtys: 3.5 mm (AUX), HDMI 2.0, USB 3.2 x 2, USB-C 3.2
  • HDMI lizdų skaičius: 1
  • Įmontuotos garso kolonėlės: Taip, 2x2W
  • Palaikoma „Adaptive Sync“ GPU sinchronizacijos technologija (vertikalaus vaizdo atnaujinimo dažnis suderinamas su grafinio procesoriaus kadrų dažniu, taip panaikinant galimus vaizdo netolygumus ar trukčiojimus)
  • Mėlynos spalvos sumažinimo režimas
  • Plotis: 61.6 cm
  • Aukštis: 35.6 cm
  • Gylis: 45.6 cm
  • Svoris: 3.97 kg
  • VESA montavimo standartas: 100 x 100.

Galutinis žodis

Šią AOC Q27B3CF2 apžvalgą galėčiau reziumuoti labai paprastai: jei ieškote gero monitoriaus už tokią kainą, kuri nenuskandintų jūsų biudžeto, šis modelis yra geriausias pasirinkimas. Realiai be jokios rimtesnės konkurencijos. 

Labai gerą įspūdį man paliko šio monitoriaus pagaminimo kokybė, o priekaištų rodomam vaizdui neturiu jokių. Tikiu, kad profesionalūs grafikos dizainieriai mane šiuo požiūriu pakritikuotų, tačiau profesionalams yra skirti visai kiti gaminiai, kurių kaina prasideda bent nuo tūkstančio eurų. Tuo tarpu apie 200 Eur kainuojantis  AOC Q27B3CF2 puikiai užpildo visas mano poreikių „lentynėles“: šis displėjus palaiko aukštą vaizdo raišką su 2560 x 1440 taškų ir HDR režimu, žaidimams turi adaptyvios sinchronizacijos technologiją, viduje yra sumontuoti garsiakalbiai, o prijungimams yra numatytos visos reikiamos jungtys, plius USB šakotuvas. 

Mano poreikiams 27 coliai yra pats tas, neperkrauna darbinio stalo. Tačiau jei kam nors norisi didesnės įstrižainės, esu įsitikinęs, kad AOC turės pasiūlyti gerų alternatyvų. Taip pat už nepralenkiamai žemą kainą.  

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: