Geriausios pagrindinės kompiuterių plokštės (2012 birželis)  (1)

Internetinio portalo „TechRadar“ kolektyvas apžvelgė 14 kompiuteriams skirtų pagrindinių plokščių. Čia pateikiame trumpą šių gaminių suvestinę su nuorodomis į detalesnes apžvalgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbant trumpai, tai pagrindinė plokštė yra toks komponentas, kuris į vieną sistemą sujungia visas kompiuterio dalis. Jei mąstote apie naujos sistemos įsigijimą ar surinkimą iš atskirų komponentų, jums ko gero viską teks pradėti būtent nuo pagrindinės plokštės pasirinkimo.

Rinka šiuo metu yra palyginti susitraukusi, ypač po to, kai AMD pozicijas ganėtinai stipriai užgožė „Intel“, jau kurį laiką siūlanti našumo požiūriu pranašesnius gaminius, kurie imponuoja didžiajai daliai pirkėjų visame pasaulyje.

Šiuo metu „Intel“ siūlomi gaminiai remiasi trimis mikroschemų rinkinių (angl. chipset) modeliais. Aukščiausiai klasei priklausantis X79 užtikrina aukščiausio šiandieninio lygio funkcionalumą, įskaitant „Ivy Bridge“ mikroprocesorių palaikymą, LGA2011 tipo mikroprocesorių lizdą ir keturių kanalų operatyviosios atminties palaikymą. Vidutinei klasei priklauso Z77, čia naudojama LGA1155 jungtis. Na o ekonominės klasės gaminiuose kaip taisyklė naudojama H77.

Netgi praėjus devyniems mėnesiams po X79 pasirodymo, šios pagrindinės plokštės išlieka brangios, tad jei ieškote alternatyvos, apžvelgtų 14-os gaminių sąraše išvysite kelias plokštes su kiek senesniu mikroschemų rinkiniu Z68. Šie komponentai užtikrina gerą našumo ir kainos derinį, nors ir neapima pačių naujausių technologijų.

AMD atveju į sąrašą patenka vienas ganėtinai gerus rezultatus demonstruojantis gaminys. Tai tikrai nereiškia, jog kompanija neturi ką pasiūlyti, tiesiog šiandieninis rinkos nusistatymas, matyt, neleidžia kompanijai išplėsti savo produkcijos asortimento.

1. Asus P9X79 Pro

Kaip ir minėjome, X79 plokštės nepriklauso pigių gaminių sąrašui. Tačiau kainos požiūriu „Asus P9X79 Pro“ (pirmoji iliustracija) nėra labai gąsdinantis sprendimas, lyginant su kitais konkurentais, tuo tarpu specifikacijų ir našumo prasme šis gaminys atitinka vyresnįjį savo brolį „Sabretooth X79“.

„P9X79 Pro“ naudoja moderniausias posistemes, tokias kaip PCIe 3.0, „USB 3.0 boost“, „SSD caching“, „Asus USB BIOS Flashback“ technologijas, atnaujintą ir naujas funkcijas palaikančią UEFI BIOS, eSATA 6Gbps ir turi net 8 operatyviosios atminties modulių DIMM jungtis. Tad už tokios kainos gaminį gaunate tikrai nemažas plėtros galimybes ir išliekamąją vertę ateičiai.

„Asus P9X79 Pro“ apžvalga

2. Asus Sabertooth X79

Viena iš anksčiausių X79 pagrindinių plokščių vis dar išlieka lydere našumo, savybių, ir, savaime suprantama, kainos prasme. Tačiau pirkėjai gauna tai, už ką moka. „Sabertooth X79“ nenaudoja the „Thermal Armour“ dangos, kuri buvo naudojama modelyje „Sabertooth P67“. Vietoj to „Asus“ panaudojo jungtis dengiantį rėmelį, kuriame integruotas nedidelis ventiliatorius aušina centrinę plokštės mikroschemą.

Kitas svarbus bruožas yra „Asus“ pasiūlyta „SSD caching“ technologijos alternatyva. Paprastai tariant, vartotojas turi daugiau galimybių keisti šios technologijos parametrus, nei „Intel smart cache“ atveju. Šią kaupiklių spartinimo funkciją galima įjungti bet kuriuo metu jau po to, kai įdiegiate OS įprastiniame magnetiniame diske.

„Asus Sabertooth X79“ apžvalga

3. MSI X79A-GD65 (8D)

Ar egzistuoja toks dalykas kaip per didelis kiekis sisteminės atminties? Kalbant apie naująją „MSI X79A-GD65 8D“, ta ko gero yra pirmasis į galvą atėjęs klausimas. Ši su naujausiais „Intel Core i7“ mikroprocesoriais (LGA2011) suderinama X79 plokštė palaiko net 128 GB DDR3 tipo operatyviosios atminties, išskaidytos aštuoniuose moduliuose.

Neaišku, kiek tai yra racionalu eiliniam vartotojui. Tačiau serveriams skirti kompiuteriai, kuriuose vienu metu veikia kelios virtualios operacinės sistemos ir gausybė programų, tokius atminties išteklius tikrai ras kam panaudoti. Na, o kasdieniniams kompiuteriams tokį kiekį galbūt naudos tik grafikos dizaineriai ar IT entuziastai.

Našumo požiūriu „MSI X79A-GD65 8D“ kiek nusileidžia, tarkime, „Gigabyte X79-UD3“ ar „Asus P9X79 Pro“, tačiau tikrai nėra prastas pasirinkimas.

„MSI X79A-GD65 (8D)“ apžvalga

4. „Gigabyte X79-UD3“

Planuojate našų kompiuterį? „Gigabyte X79-UD3“ nėra pats pigiausias variantas, tačiau tai yra viena pigiausių X79 plokščių rinkoje, kitaip tariant, kaina šiuo atveju yra ganėtinai reliatyvi sąvoka. „Gigabyte X79-UD3“ naudoja optimalų funkcijų rinkinį ir taip užtikrina gerą kokybės ir našumo derinį, lyginant su brangesniais X79 modeliais, tokiais kaip „Asus P9X79 Pro“ or „MSI X79A-GD65 8D“. Jei jums nereikia įvairių retai naudojamų funkcijų ar papildomų jungiklių ir LED indikatorių, tai yra išties puikus variantas.

„Gigabyte X79-UD3“ apžvalga

5. „Gigabyte Z77X-UD5H“

„Gigabyte Z77X-UD5H“ yra viena iš brangesnių Z77 tipo plokščių, tačiau bet kuriuo atveju pigesnė nei „Intel DZ77GA-70K“ arba „Asus Sabertooth Z77“ ir ko gero geresnė už jas abi.

Nors plokštė nekomplektuojama su atskiru duomenų kaupikliu, joje numatyta mažytė mSATA jungtis, kaip ir ankstesniame modelyje „Gigabyte Z68XP-UD3-iSSD“. Tai jums leidžia prijungti nedidelį 60GB SSD diską į jam numatytą ertmę ir jį naudoti kartu su „Intel Smart Response“ diskų spartinimo technologija.

„Gigabyte Z77X-UD5H“ apžvalga

6. „Sapphire Pure Black 990FX“

Vienintelis AMD gaminys šiame TOP-14 sąraše čia pakliuvo ne dėl mažesnės kainos. Plokštė naudoja griežtą „Sapphire“ serijos pagrindinių plokščių dizainą ir komponentų išdėstymą. Plėtimo galimybes mėgstantiems entuziastams šis modelis turėtų patikti – plokštėje numatytos net devynios SATA 6Gbps jungtys.

„Sapphire Pure Black FX990“ apžvalga

7. „Asus Sabertooth Z77“

„Asus Sabertooth Z77“ yra vienas labiausiai intriguojančių modelių. Jei plokštes vertintume vien tik pagal išvaizdą, „Asus Sabertooth Z77“ atrodytų tarsi padengta neperšaunamais šarvais. Ši iš pažiūros keista konstrukcija yra laidi orui ir joje numatytos ertmės įvairioms jungtims ir lizdams. Netgi USB jungtys turi mažyčius dangtelius. Tiesa, danga yra tik plastikas, tačiau tarp kitų plokščių „Sabertooth“ gaminių linijai ji suteikia unikalią išvaizdą. Žinoma, kanalais tiksliai valdoma aušinančio oro tėkmė, o pati danga papildomai apsaugo nuo dulkių.

„Asus Sabertooth Z77“ apžvalga

8. „Asus RoG Maximus V Gene“

Pažįstamas vardas, ta pati spalvų paletė, tačiau nemanykite, jog „Asus Republic of Gamers (RoG) Maximus V Gene“ nepateikė nieko naujo.

Šį kartą kompaktiška „MicroATX“ formos tipo plokštė gavo lustų rinkinį „Intel Z77“. Viena esminių savybių – LGA1155 jungtis užtikrina suderinamumą su „Sandy Bridge“ kartos mikroprocesoriais.

„Asus RoG Maximus V Gene“ apžvalga

9. „Asus P8Z68-V LX“

Ekonominės klasės plokštė su našiu mikroschemų rinkiniu Z68. Jei norite pasiekti efektyviausią kainos ir kokybės derinį, tai – vienas geriausių pasirinkimų. Žinoma, Z68 reiškia, jog jums teks apsiriboti baziniais LGA1155 mikroprocesoriais ir keturių branduolių limitu, o ne šešiais, kaip „Intel Core i7 3960X“ atveju, ar aštuonių branduolių CPU, kurie kol kas gaminami tik serveriams skirtų „Xeon“ pavidalu. Tačiau LGA1155 iš rinkos artimiausiu metu tikrai nedings.

„Asus P8Z68-V LX“ apžvalga

10. „Asus Rampage IV Formula"

„Rampage IV Formula“ atitinka „Intel X79“ specifikacijas, tačiau kainos ir funkcionalumo požiūriu tai yra gan brangus variantas, kuriam rimtą konkurenciją sudaro „Sabretooth“ plokščių serija. Šis „RoG“ serijos gaminys užima siaurą nišą, daugiau orientuotą į dirbtinio procesorių spartinimo (angl. overclocking) entuziastus.

„Asus Rampage IV Formula“ apžvalga

11. „Sapphire Pure Black X79N"

Kaip ir „Sapphire Pure Black FX990“ atveju, tai yra „Sapphire“ gaminamas aukščiausios klasės modelis. Naudojama „Intel X79“ platforma, o platus savybių rinkinys aiškiai orientuotas į entuziastams skirtą rinkos segmentą. „Sapphire Pure Black X79N“ turi šešias „PCIe x16“ jungtis, iš kurių dvi palaiko „Generation 3“ specifikacijas. Žinoma, aukštas funkcionalumo lygis atsispindi ir kainoje.

„Sapphire Pure Black X79N“ apžvalga

12. MSI Z77A-GD65

MSI Z77A-GD65 yra viena pirmųjų plokščių, optimizuotų naujausioms „Intel“ mikroprocesorių „Ivy Bridge“ serijoms. Gera naujiena yra tai, jog „Intel LGA 1155“ lizdas palaikys ir visas ankstesnes su šia jungtimi suderinamas mikroprocesorių serijas.

MSI Z77A-GD65 apžvalga

13. „ASRock X79 Extreme4“

„X79 Extreme4“ priklauso kompanijos „ASRock“ gaminamų didelio našumo plokščių serijai. Tai nėra geriausiomis spartinimo galimybėmis pasižyminti plokštė, tačiau funkcijų rinkinys yra gan platus ir kaip argumentas gan įtikinamas.

„ASRock X79 Extreme4“ apžvalga

14. „Asus P8Z68-V Gen3“

„Asus P8Z68-V Gen3“ naudoja „Intel Z68“ lustų rinkinį, kuris rinkoje egzistuoja jau senokai. Tad, ką gamintojas siūlo šiame gaminyje? Viena esminių savybių – palaikoma „PCIe 3.0“ sąsaja. Be to, gamintojas yra numatęs gausybę funkcijų už gerokai prieinamesnę kainą – tiems, kuriuos riboja biudžetas.

„Asus P8Z68-V Gen3“ apžvalga

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(4)

Komentarai (1)