Bene pati geriausia išmanioji apyrankė visame pasaulyje iki 30€? „Xiaomi Mi Band 2“ - nebrangu, platus funkcijų pasirinkimas ir veikimas be rūpesčių (Apžvalga)  (4)

Dar visai neseniai į išmaniąsias apyrankes žvelgdavau šiek tiek skeptiškai, daugiau teikdamas pirmenybę išmaniesiems laikrodžiams. Tačiau atsiradus galimybei išbandyti „Xiaomi Mi Band 2“, mano nuomonė apie šios klasės gaminius pasikeitė smarkiai į gerąją pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokia tokio nuomonės pasikeitimo priežastis? Anksčiau buvau linkęs manyti, kad išmaniosios apyrankės yra savo funkcionalumu gerokai apriboti gaminiai. Bet panašu kad mano nuomonė buvo prasilenkusi su realybe. Išmanieji laikrodžiai gausybę funkcijų talpina savyje, nepriklausomai nuo išmaniojo telefono.

Tuo tarpu išmaniosios apyrankės aparatiniu požiūriu yra paprastesnės, tačiau didžiąją dalį supaprastinimų kompensuoja išmaniojo telefono programėlės.

Kuo šis gaminys ypatingas, kad jį vertėtų pasirinkti? Be abejo, mane patraukė gerai žinomos Kinijos firmos vardas. Bet ne tik tai: reklaminėje medžiagoje teigiama, jog apyrankė yra apsaugota nuo vandens, pasižymi geru suderinamumu su telefonais ir taip pat turi krūvą išmaniųjų funkcijų. Lieka visa tai patikrinti, ar viskas yra tikrai taip.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Siunta mane pasiekė tvarkingos būklės, be jokių įlenkimų ar įbrėžimų.  Kai „Xiaomi Mi Band 2“ pakuotė pagaliau pakliuvo į mano rankas, iš pradžių tarsi norėjosi, kad ta dėžutė būtų kažkiek didesnė. Tačiau „Xiaomi“ įpakavimams lėšų nešvaisto.

Pakuotės turinys nesudėtingas: pagrindinis komponentas - „Xiaomi Mi Band 2“ elektroninis modulis – buvo įdėtas atskirai, greta pačios apyrankės, kurioje numatyta ertmė šiam moduliui įstatyti. Taip pat buvo USB įkrovimo kabelis su specialiai „Xiaomi Mi Band 2“ pritaikyta jungtimi, ir naudotojo instrukcija. 

Gaminio instrukciją galima dėti į šalį. Nors, nežiūrint į tai, kad instrukcija parašyta kinų kalba, pateikiamos naudojimo schemos yra ganėtinai aiškios, o QR brūkšninis kodas nuveda ten, kur reikia – programėlės parsisiuntimo adresu „Google Play“ platformoje.

Prieš naudojimą, gamintojas pataria „Xiaomi Mi Band 2“ pilnai įkrauti. Išpakavus, apyrankės įkrova tikrai buvo kažkur ties nulio zona. Pilnam įkrovimui prireikia apie trijų valandų – maždaug tiek, kiek ir deklaruoja patys „Xiaomi“.

Krovimo metu elektroninis apyrankės modulis jungiasi su įkrovimo laide esančiu lizdu. Po to lieka modulį įstatyti į jam skirtą apyrankės ertmę.

„Xiaomi Mi Band 2“ elektroninio modulio įstatymas pirmą kartą atrodo komplikuotai. Teko sugaišti gal porą minučių, kol sugalvojau, kad apyrankės medžiaga yra šiek tiek tampri ir ją galima patempti, o pats modulio korpusas nėra popierinis ir jo taip lengvai nesulaužysi. Tada jis įsistato tiksliai ten, kur reikia, o lanksti apyrankės medžiaga sandariai apspaudžia centrinę dalį, taip apsaugodama elektronines jungtis nuo drėgmės.

Apyrankėje centrinė dalis laikosi stabiliai, jai netyčia iškristi galimybė ko gero nulinė.

Korpuso apačioje, kur įrenginys liečiasi su riešu, „Xiaomi Mi Band 2“ turi integruotą optinį pulso matuoklį. Apskritai dizaino požiūriu esminiai elektroniniai komponentai – įkrovimo jungtis ir jutiklis – yra gerai suderinti su bendra korpuso konstrukcija. Centrinis modulis yra ovalus, apatinės briaunos užapvalintos. Tai palengvina jo įstatymą į apyrankę, o įdėtas į apyrankę visas įrenginys atrodo vientisos konstrukcijos.

Gamintojo teigimu, „Xiaomi Mi Band 2“ atsparumo drėgmei klasė yra IP67, kas praktiškai turėtų reikšti visišką apsaugą nuo dulkių (skaičius 6) ir apsaugą nuo drėgmės įmerkus apyrankę į vandenį iki 1 metro gylio, iki 30 minučių trukmei.

Žinant konstrukcijos ypatumus, t.y. kad centrinę dalį apspaudžia gumą primenanti apyrankės medžiaga, tuo galima tikėti. Tačiau be reikalo apyrankės vandenyje nemirkykite. Bandymų metu vienkartinius užpylimus vandeniu, lengvą lietų ir sniegą įrenginys puikiai atlaikė. Tačiau kiekvienu atveju po tokios patirties apyrankę stengdavausi sausai nuvalyti. Dėl visa ko, kad drėgmė nesiskverbtų į tarpą tarp apyrankės ir pagrindinio modulio.

„Xiaomi Mi Band 2“ užsegimo mechanizmas paprastas, tačiau funkciją atlieka gerai. Iš pradžių užsegti naudojantis viena ranka kiek problematiška, bet jau antrą dieną šios problemos nelieka. Dirželio medžiaga jokių nemalonių pojūčių nesukelia. 

Dizaino požiūriu šis gaminys yra pakankamai santūrus, atrodo neiššaukiančiai ir į akis nekrenta. Jokių užrašų čia nepamatysite, ir tikrai ne kiekvienas atskirs jog apyrankės kilmė yra susijusi su „Xiaomi“. Mano asmeniniu požiūriu, tai viena patogiausių mano nešiotų apyrankių.

Įdiegimas ir programinių funkcijų apžvalga

Kalbant apie programinės įrangos įdiegimą ir konfigūravimą, sunku išsiplėsti – viskas tiesiog veikia. Šiek tiek keista, jog per „Google Play“ pasiekiama „Mi Fit“ programėlė šiuo metu turi tik 3,3 balo reitingą. Mano atveju „Mi Fit“ įsirašė be jokių nesklandumų, atrado mano turėtą „Xiaomi Mi Band 2“ ir su ja visiškai normaliai užmezgė duomenų ryšį per „Bluetooth“ sąsają.

Iš pradžių, pamatęs nedidelį „Mi Fit“ vertinimą, jos dar nei karto neįsijungęs iškart puoliau ieškoti šiai apyrankei tinkamų alternatyvių programėlių. Jei įdomu, tokių programėlių pasirinkimas yra visai nemažas. Pvz. pats trumpai bandžiau „Notify & Fitness for Mi Band“ – programėlė veikia, dalis funkcijų yra apmokestintos, naudotojų vertinimas 4,0 balo. Yra kai kurių įdomių funkcijų, tačiau dizaino požiūriu „Mi Fit“ man patiko labiau, o nesklandumų su ja nebuvo absoliučiai jokių, tad galiausiai apsistojau būtent ties „Mi Fit“ variantu. Apie šią programėlę pakalbėsiu plačiau.

Įdiegus „Mi Fit“, programėlė prašo arba susikurti paskyrą „Xiaomi Mi“ sistemoje, arba prisijungti naudojantis savo „Facebook“ paskyra. Kadangi „Mi“ paskyrą jau turiu, prisijungiau būtent su ja. Toliau prašoma suvesti kai kuriuos fizinius savo duomenis, tokius kaip lytis, svoris, ūgis ir panašiai. Visiškai analogiškai kaip ir daugelyje fizinį aktyvumą stebinčių elektroninių įrenginių.

Vietomis internete sklando gandai, jog kai „Mi Band 2“ yra susiejama su kažkokia paskyra, jau su jokia kita negali būti susiejama. Šį dalyką specialiai patikrinau. Jeigu bandysite apyrankę susieti su dviemis atskiromis paskyromis vienu metu, tas greičiausiai nesuveiks. Tačiau persieti iš naujo su kita paskyra galima. Veiksmų eiliškumas toks:

1) Per „Profile“->„Mi Band 2“ pasirinkite "Unpair", t.y. atsieti apyrankę nuo savo paskyros. Paspaudus jums praneš, kad atsiejus apyrankė nustos veikti - ji tikrai nesuges, tiesiog pereis į itin mažo energijos suvartojimo režimą ir lauks naujo susiejimo.

2) Jeigu susiejimą su kita paskyra norėsite daryti tame pačiame telefone, išjunkite ir vėl įjunkite „Bluetooth“ ryšį.

Atlikus šiuos veiksmus, man apyrankė visiškai sėkmingai prisijungė prie specialiai šiuo tikslu naujai sukurtos „Xiaomi Mi“ paskyros. Su „Facebook“ paskyra to nebandžiau, tačiau turėtų galioti tas pats principas. Kadangi eksperimentą atlikau su tuo pačiu telefonu, kol nerestartavau „Bluetooth“, tol programėlė apyrankės nesurasdavo, tad to nepamirškite padaryti.

Gali kilti klausimas - ką daryti, jei telefonas pvz. sugedo? Atsieti apyrankės juk tada nebeišeis? Išeis, tik tada reikės naujame telefone iš pradžių prie „Mi Fit“ prisijungti su senąja „Xiaomi Mi“ paskyra ir ten atlikti aukščiau minėtus veiksmus. Tiesa, tokios veiksmų sekos pats praktiškai neišbandžiau. Bet kuriuo atveju, „Xiaomi Mi“ paskyros duomenų nepamirškite!

Susiejimas atliekamas iš esmės standartiškai: telefone reikia įjungti „Bluetooth“ ryšį, ir, laikant apyrankę netoli telefono, per „Mi Fit“ paspausti susiejimo mygtuką pavadinimu „Tap to pair device“. Tada programėlė paklausia, kokio pobūdžio tai įrenginys (gali būti ne tik apyrankė, bet ir laikrodis ar net išmanieji batai). Toliau programėlė automatiškai suranda apyrankę.

Aptikus apyrankę, ši ima vibruoti, ir susiejimui patvirtinti yra prašoma paspausti vienintelį jos mygtuką. Toliau yra įvykdomas pradinis apsikeitimas duomenimis tarp „Xiaomi Mi Band 2“ ir telefono, susinchronizuojami duomenys, ir štai viskas paruošta naudoti. Viskas užtrunka porą ar trejetą minučių.

Aktualiausia „Mi Fit“ informacija, be abejo, yra ta, kuri atspindi naudotojo fizinio aktyvumo duomenis. Tam skirtas visas pagrindinis „Status“ meniu punktas. Jame, paspaudus ant ganėtinai didelio laukelio mėlynu fonu, atidaroma detalesnė naudotojo veiklos statistika. Čia rodomas ne tik žingsnių skaičius, bet ir nueitas atstumas, atstumo vidurkis, vaikščiojant sutaupyto kuro kiekis, teoriškai apskaičiuotos sudegintos kalorijos ir ištirpusių riebalų gramai ir panašiai.

 

Žingsnius „Xiaomi Mi Band 2“ skaičiuoja palyginti tiksliai. Einant teks mojuoti ranka, tačiau tokiu principu žingsnius skaičiuoja ir absoliuti dauguma analogiškų įrenginių. Jei ranka tik mojuosite, bet neisite, žingsnių papildomai neprigeneruosite.

„Xiaomi Mi Band 2“ taip pat periodiškai fiksuoja širdies pulso informaciją. Taupant energiją, periodinį pulso matavimą galima išjungti. Bet jei ir neišjungiate, energijos ši funkcija daug neišeikvos. Tuo tarpu paspaudę ant „Heart rate“ laukelio, matysite išsamią pulso matavimų suvestinę.

„Weight“ laukelyje, kaip ir sako pats pavadinimas, matysite savo BMI indeksą, ir taip pat galėsite palyginti, kiek jūsų svoris skiriasi bendroje „Xiaomi Mi Band 2“ naudotojų statistikoje. 

Atskiras stambus meniu punktas „Activities“ yra skirtas tam tikrų fizinių veiklų fiksavimui. Naudinga tuo atveju, jei einate arba bėgate pastovaus atstumo trasą, ar važiuojate dviračiu. Šios skilties nustatymuose („Settings“) galima nustatyti kai kuriuos naudingus perspėjimus. Pavyzdžiui, apyrankė vibruodama jus perspės, jeigu širdies ritmas viršys užduotą ribą, arba jeigu bėgsite lėčiau nei tam tikras užduotas tempas.

Trečiasis stambus meniu punktas vadinasi „Profile“, ir čia yra pateikiama viskas, kas susiję su detaliais vartotojo nustatymais. Čia galėsite pasirinkti, koks jūsų siekiamas kasdien nueinamų žingsnių skaičius, kokį svorį planuojate pasiekti (jeigu tokį tikslą apskritai turite).

Ko gero daugiausiai naudingų nustatymų šiame meniu punkte pasieksite paspaudę link ekrano viršaus esantį „My devices“ -> „Mi Band 2“ užrašą. Čia bus galima pasirinkti tokius nustatymus kaip pranešimai apie įeinančius skambučius, SMS žinutes, pranešimai apie žinutes socialiniuose tinkluose, perspėjimas apie pernelyg ilgą sėdėjimą be fizinės veiklos ir taip toliau.

Apyrankės displėjuje rodomos informacijos laukeliai keičiami pakartotinai paspaudžiant mygtuką. Programėlėje galima pasirinkti, kokius pagrindinius parametrus reikia vaizduoti. Pats displėjus yra OLED tipo, rodoma informacija matosi gerai esant pačioms įvairiausioms aplinkos sąlygoms.

Viena įdomiausių funkcijų yra „Behavior tagging“, kai patys galite tam tikra prasme „apmokyti“ savo „Xiaomi Mi Band 2“ atpažinti konkrečią jūsų atliekamą veiklą. Veiklų sąrašas yra ribotas, tačiau pasirinkimų skaičius siekia 17, plius galite susikurti papildomus įrašus („Custom“ skiltis). Taip apyrankė galės detaliau klasifikuoti jūsų kasdienę fizinę veiklą – tuo atveju, jeigu įdomu, kiek laiko skiriate lipti laiptais, vairuoti automobilį, ar kad ir dantims valyti.

Baterija ir įkrovimas

„Xiaomi Mi Band 2“ turi ličio polimerų bateriją, 70 mAh talpos. Atrodo mažai? Neapsigaukite. Gamintojas teigia, kad apyrankė pilnu įkrovimu „trauks“ visas 20 dienų. Negana to, toks įvertinimas iš gamintojo pusės yra tikrai konservatyvus.

Mano atveju, per 4 dienas apyrankės energijos rezervas nuseko tik per 16%, t.y. po 4% per dieną. Tai reiškia, jog vieno įkrovimo energijos rezervo turėtų pilnai pakakti net 25 dienoms. Tiesa, galima šiokia tokia paklaida, nes bandymų metu nebuvau aktyvavęs visų įmanomų funkcijų, taip pat apyrankės nedėvėjau miego metu. Vis niekaip negaliu įprasti miegoti ką nors dėvėdamas ant rankos.

Įkrovimas užtrunka tiek, kiek nurodo gamintojas – 3 valandas.

Apibendrinimas

Asmeniškai esu labai patenkintas „Xiaomi Mi Band 2“ apyranke. Patinka tai, kad ji tiesiog gerai veikia, nėra jokių sudėtingų konfigūravimų, priežiūra minimali. Už sumokėtus pinigus – €24.31– pirkėjas gauna visus 100% naudos.

Žinoma, tiesioginių konkurentų – išmaniųjų laikrodžių – nurašyti nereikia. Tai yra atskiros klasės įrenginiai tiems žmonėms, kuriems reikalingas platesnis įrenginio funkcionalumas, didesnė autonomija ir nepriklausomybė nuo išmaniojo telefono, dažnai ir rafinuotesnis dizainas. Tačiau pralenkti „Xiaomi Mi Band 2“ kainos ir gaunamos naudos požiūriu, pripažinkime, nėra taip paprasta.

Tiesa, pirkdami „Xiaomi Mi Band 2“, atkreipkite dėmesį į tai, kokiai rinkai įrenginys yra skirtas. Mano testuota versija buvo „International“ (t.y. tarptautinė). Tačiau galima nusipirkti ir Kinijos rinkai skirtą variantą – šis yra trimis eurais pigesnis, tačiau nepabandžius sunku pasakyti, ar kuo nors skirsis vartotojo sąsaja arba ar apyrankės dydis nėra kitoks. Sprendžiant iš internete pateikiamų apžvalgų, kiniška versija gali neturėti angliško meniu, bet ar tai yra visais atvejais, neaišku. 

Kaip kiekvieno solidaus gamintojo atveju, yra įmanoma įsigyti visą asortimentą „Mi Band 2“ apyrankės aksesuarų, pradedant įkrovimo laidu ar atsarginiu dirželiu, baigiant grandinėlėmis, leidžiančiomis įrenginį nešioti kaip pakabuką ant kaklo, ar net apsauginėmis ekrano plėvelėmis. Kurių ko gero niekam neprireiks, nes ekranas mechaniškai yra pakankamai atsparus kasdieniniam naudojimui.

Argumentai už:

  • Puikus veikimas, nepasitaikė absoliučiai jokių nesklandumų
  • Patogu nešioti
  • Gausus asortimentas funkcijų
  • Žinomas gamintojas
  • Itin ilgas veikimas iki kol išsenka baterijos rezervas
  • Galimybė pasirinkti kelias su apyranke suderinamas programėles
  • Pirkėjui palanki kaina

Argumentai prieš:

  • Praverstų dar geresnis atsparumas vandeniui. Nors ir šiaip jis yra visai neblogas, tik specialiai apyrankės vandenyje gal nemirkykit, o jei sugalvosite paplaukioti, bent jau nenardykite.

Vieniems už, kitiems prieš:

  • Įrenginys gali netikti tiems, kas yra pripratęs prie išmaniųjų laikrodžių. Pastarieji turi didesnes autonominio veikimo galimybes, nereikalaujančias išmaniojo telefono. Tačiau savų minusų išmanieji laikrodžiai taip pat turi, pvz. didesnis svoris, trumpesnis baterijos laiko rezervas, taip pat gerokai didesnė kaina.

Žemiau esančioje lentelėje galite pamatyti kai kuriuos svarbiausius „Xiaomi Mi Band 2“ techninius parametrus:

Specifikacija

Xiaomi Mi Band 2

Įrenginio tipas

Išmanioji apyrankė

Ekrano tipas

OLED, 0.46 colio

Baterija

Ličio polimerinė, 70 mAh

Pulso matavimas

Taip

Miego monitoringas

Taip

Pranešimai apie skambučius ir SMS

Taip

Atsparumas drėgmei

IP67 (30 minučių iki 1 metro gylyje)

Ryšio technologija

Bluetooth 4.0

Suderinamos operacinės sistemos

Android 4.4 ir aukštesnės / iOS 7.0  ir  aukštesnės

Svoris

17 g

Matmenys

22.50 x 1.57 x 1.05 cm

Mažmeninė kaina

€24.31

 



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(7)
(18)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: