Tiesiog atominis kainos ir kokybės derinys: kelių savaičių įspūdžiai naudojant „Amazfit Pace“ - kai kuriais aspektais lenkia daugumą flagmanų (Apžvalga)  ()

Kinijos gamintojai kol kas dar santūriai tyrinėja išmaniųjų laikrodžių segmentą. Nors, palyginimui, išmaniosios apyrankės, pagamintos šioje šalyje, jau kuris laikas užima lyderių pozicijas viso pasaulio rinkoje. Tačiau jau yra net labai neblogų kinietiškų išmaniųjų laikrodžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiek neblogų, jog šie gaminiai savo funkcijomis siekia nenusileisti geriausiems konkurentų modeliams, o jų maža kaina kaip visuomet kelia nuostabą.

Kalbant tiksliau, mano išbandytas „Huami Amazfit Pace“ tikrai nėra iš pačių pigiausių dėvimos elektronikos įrenginių. Portale „Gearbest“ šis modelis vis dar išlaiko pakankamai solidžią €105 kainą, nors prekyboje šis gaminys pasirodė maždaug prieš metus, t.y. palyginti ilgą laiko tarpą. Tiesa,  paieškojus galima surasti ir net labai geros kainos variantų - yra „Amazfit Pace“ modelių, siūlomų už 82€: realiai, tai retai kada pasitaikanti „Amazfit Pace“ kaina. 

Nors, jeigu palygintume „Amazfit Pace“ su „Amazfit Pace 2 (Stratos)“, pasikeitimai yra minimalūs, iš kurių ko gero svarbiausias yra pagerėjęs atsparumas vandeniui (atitinkamai IP67 atsparumo klasė / visiškas atsparumas vandeniui (waterproof) iki 50 metrų gylio) ir pasikeitęs dizainas - naujos kartos laikrodis atrodo tikrai solidžiau. Apie tai išsamiau galite paskaityti „Amazfit Pace“ ir „Amazfit Pace 2 (Stratos)“ palyginamojoje apžvalgoje

Grubiai vertinant, daugiau rimtesnių pokyčių nėra, o antrasis modelis kainuoja pusantro karto daugiau, tad gal tai ir paaiškina vis nekrentančią pirmojo „Amazfit Pace“ kainą.  

Kuo „Amazfit Pace“ patraukė mano dėmesį? Pirmiausia be abejo tuo, kad jo techninės charakteristikos atitinka tai, už ką tokios kompanijos kaip „Garmin“ ima bent 3-4 kartus didesnius pinigus.

O man esminės naudingos ir svarbios savybės buvo štai tokios: integruotas autonominis GPS ir kompasas, išmaniosios sporto ir statistikos funkcijos, spalvotas grafinis ekranas, sinchronizacija su išmaniuoju telefonu, atsparumas vandeniui. Na ir dizainas – nors ne pats svarbiausias dalykas, bet ir ne paskutinėje vietoje.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Pirkinys atkeliavo puikios būklės – išorinė pakuotė buvo kiek aplamdyta, tačiau pati laikrodžio dėžutė išsilaikė beveik idealios būklės, neskaitant keleto mini įlenkimų ties briaunomis. Pakuotės vidinis turinys buvo absoliučiai sveikas.

Pats laikrodžio įpakavimas buvo labai tvarkingas. Matosi „Xiaomi“ dizainerių indėlis. Visi priedai įdėti į atskirus skyrelius, erdvė minimalistinė, bet išnaudota puikiai.  

Paties laikrodžio ir visų jo priedų medžiagų kokybė labai nebloga. Anksčiau teko testuoti „Garmin Fenix 5“, tad trumpai palyginant šių laikrodžių medžiagas, mechaninio surinkimo kokybę ir apskritai pojūti liečiant rankomis, „Huami Amazfit Pace“ minėtajam konkurentui nusileidžia labai nedaug kuo.

Taip, kinietiško gaminio stikliukas ne iš safyro, o galinė sienelė iš plastiko, o ne vientiso metalo. Užtat „Huami“ gaminys geru trečdaliu lengvesnis (54 g vs. 85 g). Dar galima paminėti tai, kad „Amazfit Pace“ širdies ritmo jutiklis yra paprastesnis, o apyrankės užsegimo mechanizmas kitoks nei „Fenix 5“, tačiau vizualiai daugiau rimtesnių kokybinių skirtumų nėra. Aišku, dizainas kitoks, bet tai jau skonio reikalas. O funkcionalumą dar palyginsiu atskirai.

Baterijai įkrauti „Amazfit Pace“ naudoja lizdo tipo pakrovėją. Iš esmės tai net ne pakrovėjas, o tiesiog adapteris, skirtas prisijungti prie galinėje laikrodžio sienelėje esančių kontaktų. Šis sprendimas pilnai suprantamas, kadangi atviro tipo USB jungtis be jokios abejonės nebūtų suderinama su geru atsparumu drėgmei.

Visas „Huami Amazfit Pace“ pakuotės turinys toks: išmanusis laikrodis, didelio lankstumo plokščias USB laidas, įkrovimo lizdas, instrukcija. Apyrankė iškart buvo prikabinta prie laikrodžio ir jos atskirai pirkti nereikia. Nebent norėtumėte pakeisti spalvą iš raudonos į visiškai juodą, juodą-raudoną, juodą-žalią arba nerūdijančio plieno.

Beje, įrenginio instrukcija – angliška. Nors jos apskritai galėtų ir nebūti, nes įrenginiu naudotis galima beveik absoliučiai intuityviai. Juo labiau, kad visa instrukcija susiveda tik į vieną sulankstytą lapelį, kuriame detalesnių programinės įrangos paaiškinimų deja nerasite. Tačiau neskubėkit labai nusiminti – man problemų buvo sukėlęs tik vienas laikrodžio funkcionalumas, kurį aprašysiu vėliau, ir kuris visgi veikia taip, kaip sumanyta.

Laikrodžio korpuse yra tik vienas mechaniškai paspaudžiamas mygtukas. Palyginimui, „Garmin Fenix 5“ mygtukų turi visus 5. Tikiu, kad „Huami“ visai be mygtukų išsiversti nepavyko, tačiau mano požiūriu, kuo mygtukų mažiau, tuo paprasčiau. Ir per meniu vaikščioti yra tikrai paprasta, nes ekranas gerai reaguoja į prisilietimus. Tuo tarpu „Fenix 5“ ekranas neturi valdymo prisilietimu galimybės.

„Huami Amazfit Pace“ ekrano įstrižainė yra 34 mm, korpuso skersmuo – 45 mm. įstrižainė yra didesnė nei visų „Fenix 5“ modelių (jų ekranų įstrižainės yra 28 mm ir 30,4 mm, o korpusų skersmenys 42 mm, 47 mm ir 51 mm). Ekrano raiška taip pat didesnė būtent „Amazfit Pace“ atveju: 320 x 300 prieš 240 x 240 taškų. Neįprasta, tačiau kinietiškas gaminys šioje vietoje pirmauja.

„Amazfit Pace“ IP67 atsparumo vandeniui klasė „Fenix“ modeliams jau nusileidžia. Jei „Amazfit Pace“ yra atsparus įmerkimui į vandenį iki 1 metro gylyje, „Garmin“ modelis atlaiko 10 atmosferų slėgį, arba 100 metrų gylį.

Praktiškai „Amazfit Pace“ atsparumą vandeniui patikrinau visai netyčia - nusisegant, laikrodis kartą įkrito į kibirą su vandeniu. Kokioms trims sekundėms. Iki šiol veikia be problemų.

Patogumas naudotis

Ant rankos „Huami Amazfit Pace“ užsisega patogiai, o panešiojus ilgesnį laiką, diskomforto nesijaučia. Per laikrodžio meniu yra galimybė nustatyti, ant kurios rankos laikrodį nešiosite – ant kairiosios ar dešiniosios. Praktiniu požiūriu skirtumas susiveda į mygtuko buvimo vietą. Aš, kadangi esu dešiniarankis, man mygtukas reguliariai kliūva nusivelkant megztinį, ir laikrodis vis užklausia, ar tikrai jį noriu išjungti. Šis mechaninis nesklandumas kiek erzina, nors nėra kritinis.

„Huami Amazfit Pace“ įkrovimo dėklas iš pradžių užsideda sunkokai, nes kai korpusas apvalus, sunku rasti dėklui pritaikytą laikrodžio padėtį. Gali užtrukti šiek tiek laiko, kol prie to priprasite, nes mechaniškai dėklo konstrukciją „Huami“ inžinieriai dar galėtų patobulinti.

Per USB laidą laikrodį taip pat galima prijungti prie kompiuterio kaip išorinį atminties prietaisą. Produkto aprašyme teigiama, kad vidinės atminties yra 4GB. Tikriausiai tiek ir yra, tačiau gamintojas pamiršo paminėti, kad dalį atminties užima laikrodžio operacinė sistema.

Mano atveju, prijungus „Huami Amazfit Pace“ prie kompiuterio, rodoma 2.55 GB atminties, iš kurios po poros mėnesių naudojimo laisvos yra likę apie 2 GB. Gaila, neatkreipiau dėmesio, kokia situacija buvo iškart po išpakavimo, nes fizinio aktyvumo statistika tiek daug duomenų „suvalgyti“ lyg ir neturėtų.

Baterija ir įkrovimas

„Huami Amazfit Pace“ turi 280 mAh talpos vidinę bateriją. Ribotai naudojant integruotą GPS, su maksimaliu ekrano ryškumu vienu įkrovimu išgyventi galima apie 5 dienas. Ištisinis GPS Naudojimas bateriją išsekins per pusantros paros.

O jei norite energiją naudoti taupiai, vien tik „laikrodžio“ režimu įrenginys veiks ilgiau – gamintojas teigia, jog energijos pakaks 11.6 dienos, tačiau tokiam rezultatui pasiekti ko gero reikėtų visai išjungti papildomą ekrano apšvietimą, nevaikščioti per meniu, ir nesinaudoti jokiomis papildomomis funkcijomis. Laikrodis kaip ir praranda savo esmę. Tad realiai su saikingu naudojimu vieno įkrovimo man laisvai pakanka maždaug 7 dienoms.

Apžvalgos rašymo metu „Huami“ išleido programinės įrangos atnaujinimą, kuris žada dar labiau pagerinti taupų energijos naudojimą.

Įkrovimas netrunka ilgai. 34% įkrovos pasiekiau per 20 minučių, per pusvalandį pasiekiu 53% ribą, o pilnas įkrovimas užtrunka 73 minutes.

Programinės įrangos niuansai

Apskritai kalbant, „Amazfit Pace“ skirta „Amazfit Watch“ programėlė minusų ar kokių silpnų vietų nelabai turi. Kai pradėjau gaminiu naudotis praėjusį gruodį, man gal kiek kliuvo palyginti padrika vartotojo sąsaja. Tačiau sausį gamintojas išleido atnaujintą versiją, kurioje šis trūkumas buvo gerokai pakoreguotas.

Susiejimas nesudėtingas: įjungus laikrodį, šis ekrane iškart rodo dvimatį brūkšninį kodą, kurį reikia nuskenuoti naudojant atitinkamą „Amazfit Watch“ programėlės funkciją. Viskas, daugiau nieko nereikia.

Toliau paprašoma kai kurių naudotojo fizinių duomenų, kurių kaip visada reikia norint užtikrinti didesnį matavimų tikslumą.

Pačiame laikrodyje valdymas yra labai intuityvus. Iš pradžių net tikėjausi, kad ekrano vaizdus bus galima stumdyti tik pirmyn ir atgal, ir dėl šios priežasties ilgokai neradau kaip pakeisti dienai suplanuotą žingsnių skaičiaus ribą ir orų prognozės temperatūros vienetus.

„Atradimas“ buvo elementarus - kai kurie vaizdai dar persistumia aukštyn-žemyn, o ant kai kurių paspaudus pirštu yra pereinama į išsamesnį informacijos ir meniu pateikimą.

Atnaujinimai į laikrodį parsisiunčia iš telefono automatiškai. Vartotojui tik lieka patvirtinti perkrovimą. Programėlės atnaujinimai taip pat palyginti dažni - per porą mėnesių sulaukiau gal trejeto atnaujinimų, tad gamintojas į produkto palaikymą žiūri rimtai.

Programėlė leidžia atlikti detalesnius laikrodžio darbo „paderinimus“, iš kurių vizualiai pats efektingiausias yra laikrodžio „veido“ arba „Watch Face“ pakeitimas. Bet galima keisti ir kitus praktiškai naudingus parametrus: leisti ar drausti pranešimus iš programėlių, pranešimus apie telefono skambučius ir t.t.

„Amazfit Pace“ veikia ir kaip muzikos grotuvas, tik šiuo tikslu jums reikės „Bluetooth“ ausinių arba grotuvo. Beje, laikrodžio korpuse yra mikrofono skylutė. Kol kas jokios susijusios funkcijos laikrodyje nėra, tačiau internete sklando gandai apie numatomą atnaujinimą, kuris leis laikrodį valdyti balsu. Bet kol kas tai tik gandai.

Sportinės statistikos vaizdavimas programėlėje ir pačiame laikrodyje yra realizuotas gražiai ir informatyviai. Skaičiuojami žingsniai, į kiek „pastato aukštų“ užlipot, kiek kalorijų sudeginot - žodžiu, viskas, kaip ir geriausiuose tokio tipo gaminiuose.

Programėlės skiltis „Status“ rodo pagrindinę fizinės veiklos informaciją. „Sport“ skiltis skirta sportiniams režimams, kurių rezultatą laikrodis seka tik įjungus atitinkamą funkciją. Sportiniuose režimuose taip pat aktyvuojasi nuolatinis širdies ritmo sekimas, ir laikrodis perspėja, jei ritmas pasiekė kritinę ribą. Tiesa, tą kritinę ribą reikia pasirinkti patiems, laikrodis medicininių patarimų nedalina.

„Amazfit Pace“ gamintojas, priešingai nei „Garmin“, savo laikrodžiams atskiro naujo socialinio tinklo nekūrė. Jei patinka dalintis savo sportiniais pasiekimais socialiniuose tinkluose, yra numatyta integracija su „Strava“ - kiek mažiau žinomu, tačiau puikiai savo funkciją atliekančiu socialiniu tinklu.

Programėlės skiltyje „Me“ rodomi programėlės nustatymai ir, be abejo, detalesni paties laikrodžio nustatymai.

Su kitu telefonu tą patį laikrodį susiesite tik jį atsieję nuo ankstesniojo telefono. Pats atsiejimas ir pakartotinis susiejimas veikia nepriekaištingai gerai.

Apibendrinimas

„Amazfit Pace“ kainos ir charakteristikų derinys vis dar išlieka atominis. Gaminys veikia taip, kaip priklauso. Kaip jau minėjau, yra techninio dizaino niuansų, tačiau jie gyvenimo negadina. Juo labiau, kad savo parametrais ir funkcijomis šis laikrodis ne kažin kiek atsilieka nuo geriausių iš geriausių. Mano požiūriu, esminės silpnosios „Amazfit Pace“ techninės vietos - mažesnis atsparumas vandeniui, ne aukščiausio lygio integracija su socialiniais tinklais. Jei atsparumas vandeniui yra kritiškai svarbus, galima pasvarstyti apie naujesnį „Amazfit Pace 2“ modelį.  Tiesa, gal yra ir kitų naudojomosi skirtumų, kurie iš parametrų nesimato - to nežinau, nes antrosios versijos nesu bandęs. 

Tačiau „Amazfit Pace“ veikia gerai, programinė įranga jau dabar veikia be trikdžių ir yra nuolat tobulinama. Kai kuriose vietose jis lenkia daugelį alternatyvų - pvz. savo ekrano raiška, pilnai lietimams jautriu ekranu, nedideliu svoriu.

Argumentai už:

  • Puikus kainos ir charakteristikų derinys
  • Patikimas veikimas ir patogus valdymas, gerai veikia pranešimai iš telefono programėlių
  • Gausu išmaniųjų funkcijų
  • Atsparus vandeniui iki 1 metro gylyje
  • Veikia kaip „Bluetooth“ muzikos grotuvas

Argumentai prieš:

  • Reikėtų dar geresnio atsparumo vandeniui
  • Mechaninio mygtuko padėtis arba konstrukcija turėtų būti geriau apsaugota nuo atsitiktinio paspaudimo.

„Amazfit Pace“ video apžvalgą galite peržiūrėti čia:

 




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai ()