„Šiuos dalykus iki miego pamirškite!“ Subtilybės, kurios padės gerai išsimiegoti  ()

Miego ekspertai atskleidė, ką reikėtų daryti likus kelioms valandoms iki miego ir ko vengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegas yra svarbi žmogaus sveikatos dalis. Mūsų organizmui gyvybiškai svarbu atstatyti jėgas ir pasisemti energijos visai dienai.

Kalbant apie natūralias miego priemones, dauguma mūsų žino senus patarimus: išsimaudyti, vengti sunkaus maisto ir pan.

Tačiau ekspertai teigia, kad vakaro rutinoje yra dar keletas subtilybių, į kurias turėtume atsižvelgti, rašo „Daily Mail“.

Kai kurie ekspertų patarimai mums žinomi, tačiau kiti gali būti mažiau girdėti.

Vakarienė

Vakarienę pasirinkti reikia atsakingai. Ankstesni tyrimai parodė, kad valgymas vėlai, po 20 val., yra susijęs su svorio padidėjimu ir didesne nutukimo rizika. Tačiau tai, ką valgome vakare, taip pat gali turėti įtakos mūsų miegui.

[EU+Kuponai] Tarnaus bent 18 metų ir leis kasmet sutaupyti net 1000€! Iki 11520Wh monstrai apsaugos ir nuo dingusios elektros (Video)
5101 3

Pastarųjų savaičių ekstremalūs gamtos įvykiai Lietuvoje dar kartą įrodė, kad patys žmonės turi būti pasiruošę iššūkiams, kurie kyla dingus elektrai. Laimei, yra puikių įrenginių, kurie leis ne tik toliau gyventi įprastą gyvenimą, bet ir dar sutaupyti reikšmingas pinigų sumas.

Išsamiau

Pavyzdžiui, aštrus ir riebus maistas likus vos kelioms valandoms iki miego gali sukelti rėmenį. Nemalonūs rėmens pojūčiai gali jus pažadinti ir turėti įtakos miego kokybei.

Kava nebus geriausias pasirinkimas vakare – kai kurie tyrimai rodo, kad stimuliuojantis kofeino poveikis gali išlikti apie 6 valandas po jo vartojimo. Taigi, kofeino turintis gėrimas vakare nėra geriausias pasirinkimas – gali sutrikdyti miegą.

Rūkymas ir alkoholis

Rūkymas ir alkoholis taip pat gali neigiamai paveikti mūsų miego kokybę. Jei rūkote, patariama po 15 val. nerūkyti. Taip pat, verta atsisakyti alkoholio. Nors gali atrodyti, kad alkoholis skatina miegą, taip nėra.

 

Kai žmonės geria alkoholį, laikas, kurį jie praleidžia giliame miege, sumažėja. Reikėtų pažymėti, kad gilus miegas yra nepaprastai svarbus organizmui, nes jis būtinas sveikstant.

Be to, reguliarus alkoholio vartojimas padidina tikimybę susirgti miego apnėja – būsena, kai miego metu žmonės nustoja kvėpuoti. Alkoholis gali paskatinti gerklės ir liežuvio raumenų atsipalaidavimą, o tai gali blokuoti deguonies patekimą. Dėl to žmonės nuolat nubunda, o tai pablogina nakties miegą.

Pratimai

Paprastai manoma, kad pratimai yra naudingi miegui, tačiau perspėjama, kad po 19 val. turėtume vengti energingų kardio treniruočių. Tokie pratimai gali padidinti jūsų širdies susitraukimų dažnį ir pagrindinę temperatūrą, todėl netrukus bus sunkiau užmigti.

Atsisakykite ekranų

 

Taip pat rimtai rekomenduojama valandą prieš miegą vengti bet kokių ekranų – nesvarbu, ar tai būtų telefonas, televizorius, planšetinis ar nešiojamasis kompiuteris.

Patogi miegamoji vieta

Kaip miegamąjį padaryti kuo patogesnį miegui? Turite laikytis kelių paprastų taisyklių:

  • ideali kambario temperatūra yra 18-22 °C;
  • atpalaiduojanti aplinka;
  • tempimo, jogos ir kvėpavimo pratimai prieš miegą;
  • atsipalaidavimas 2 valandas prieš miegą;
  • miego rutina.

Mokslininkų teigimu, laikantis visų šių taisyklių, laikui bėgant galima išmokti greitai užmigti ir efektyviai pailsėti nakties miego metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(3)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()