Lietuviai to valgo daug ir kasdien. Poveikis – šokiruos  ()

Lietuviai šio produkto valgo daug, beveik kiekvieną dieną ir net su kiekvienu valgymu.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Thu Huynh (public domain) | https://www.pexels.com/photo/dishes-on-table-in-restaurant-19141511/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis ingredientas yra būtinas sveikatai ir gyvybei, tačiau perteklius kenkia įvairiais būdais. Kalbame apie mėsoje esančią geležį – ji turi ypatingą formą, vadinamą hemo geležimi. Tačiau hemo geležies perteklius, gaunamas iš mėsingos mitybos, skatina ne tik vėžį ir širdies ligas.

Nustatytas reikšmingas ryšys tarp raudonoje mėsoje ir kituose gyvūniniuose produktuose esančios hemos geležies ir rizikos susirgti 2 tipo diabetu, rašoma žurnale „Nature Metabolism“.

„Palyginti su ankstesniais tyrimais, kurie rėmėsi tik epidemiologiniais duomenimis, integravome kelis informacijos sluoksnius, įskaitant epidemiologinius duomenis, įprastinius metabolinius biomarkerius ir naujausią metabolomiką“, – paaiškino dr. Fenglei Wang, pagrindinis šio straipsnio autorius.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos naujausias robotas dulkių siurblys su atliekų surinkimo stotele (Video, „ROIDMI EVE CC“)
5062 2

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Lenkijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

„Xiaomi“ ekosistemos produktas

Naujausi techniniai sprendimai

Išsamiau

„Tai leido mums gauti išsamesnį supratimą apie ryšį tarp geležies suvartojimo ir 2 tipo diabeto rizikos ir pabrėžė galimus pagrindinius metabolizmo būdus.“

Buvo tiriamos per 36 metus surinktos mitybos ataskaitos, surinktos iš daugiau nei 206 500 žmonių. Mokslininkai atsižvelgė į įvairias geležies formas – bendrąją, hemą, neheminę, gaunamą iš maisto ir maisto papildų. Jie taip pat atsižvelgė į kitus sveikatos ir gyvenimo būdo veiksnius, analizuodami ryšį su diabetu. Jie įvertino įvairius metabolinius biomarkerius, įskaitant gliukozės, insulino, lipidų kiekį kraujyje, taip pat tuos, kurie yra susiję su uždegimu ir geležies metabolizmu.

 

Mėsoje randama hemo geležis turi didelę įtaką 2 tipo diabeto išsivystymui. Tarp daugiausia mėsos valgančių tyrimo dalyvių ši liga buvo diagnozuota 26 % dažniau nei tiems, kurie vartojo mažiau jos.

Kaip atskleidė tolesnė analizė, didesnis hemo geležies suvartojimas buvo susijęs su didesniu tam tikrų metabolinių diabeto biomarkerių, tokių kaip C-peptidas, trigliceridai, C reaktyvusis baltymas ir geležies pertekliaus žymenys, lygiais.

 

Mokslininkai taip pat nustatė keletą kraujo metabolitų, įskaitant lipidus, taip pat L-valiną, L-liziną ir šlapimo rūgštį, kurie gali turėti įtakos diabeto išsivystymo rizikai dėl hemo geležies.

Šis tyrimas pabrėžia sveikos mitybos pasirinkimo svarbą diabeto prevencijai. Autoriai padarė išvadą, kad hemo geležies suvartojimo mažinimas, ypač gaunamos iš raudonos mėsos, ir perėjimas prie labiau augalinės dietos gali būti veiksminga apsaugos strategija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(8)
(-2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()