„Jokiu būdu jo nelieskite!“ Įjungia gynybinį mechanizmą. Gresia alergija  (2)

Tai vabzdys, puikiai įvaldęs maskavimosi meną.



© Charles J. Sharp (CC BY-SA 4.0) | https://en.wikipedia.org/wiki/Green_shield_bug#/media/File:Green_shield_bug_(Palomena_prasina)_3.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo nekenksmingas, jis gali sukelti daug problemų. Šis vabalas yra varginantis kenkėjas, kuris gali atsirasti jūsų namuose. Jeigu su juo susidūrėte, jokiu būdu nelieskite.

Medinė skydblakė (lot. Palomena prasina) – skydblakių šeimos blakių rūšis, paplitusi Europoje ir Azijoje. Gyvena įvairiuose biotopuose: jų galima rasti pievose, ypač drėgnesnėse, miško proskynose, krūmynuose, kurie yra arčiau vandens telkinių. Kaip ir visos blakės, taip ir ši turi nariuotą siurbiamąjį organą – straubliuką, kuriuo iš augalų ir uogų siurbia sultis. Minta aviečių, žemuogių, braškių, mėlynių ir vyšnių sultimis. Dėl šios priežasties sodininkai ir ūkininkai šį vabalą laiko kenkėju.

Geekmaxi 7-ojo gimtadienio išpardavimas! Monstrinės energijos stotelės, el. paspirtukai, robotai su DI, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
2009 6

„7th Anniversary Sale“

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

2) „KuKirin G2“ - 2024 versija, 800W, 48V 15Ah, 55 km, 45 km/h el. paspirtukas

3) „Narwal Freo Z Ultra“ - premjera, robotas dulkių siurblys su DI

4) „Blackview Oscal PowerMax 3600“ - mobili energijos stotelė, 3600W, 3600Wh, LiFePO4

Išsamiau

Tačiau verta žinoti, kad šis vabalas atlieka svarbų vaidmenį ekosistemoje, nes yra natūralus amarų ir vikšrų priešas.

Medinė skydblakė yra vabzdys, puikiai įvaldęs maskavimosi meną. Dėl žalios spalvos jis lengvai susilieja su aplinka ir tampa beveik nepastebimas plėšrūnams. Įdomu tai, kad šios blakės spalva kinta priklausomai nuo metų laikų – rudenį ji nusidažo rudais atspalviais, o tai leidžia pasislėpti tarp nukritusių lapų. Šis prisitaikymas yra labai svarbus jos išlikimui, ypač šaltesniais mėnesiais, kai vabzdys ieško prieglobsčio.

 

Nepaisant gebėjimo pasislėpti, medinę skydblakę nesunkiai galima pastebėti, kai ji klaidžioja po namus, ir ne tik dėl jai būdingos spalvos. Mes galime lengvai pastebėti jos buvimą, visų pirma dėl intensyvaus kvapo, kurį ji skleidžia patekusi į pavojingą ​​situaciją.

Verta prisiminti, kad šis kvapas nemalonus, nes atlieka gynybinę funkciją – atbaido potencialius plėšrūnus, o buitinėmis sąlygomis – mus, žmones.

Patekusi į namus, medinė skydblakė ima naikinti vazoninius augalus.

 

Ką daryti, jei savo namuose radote medinę skydblakę? Visų pirma, turėtumėte vengti tiesioginio kontakto su vabzdžiu. Suspaudus jį pirštais arba bandant sugauti, vabalas gali skleisti intensyvų kvapą, kuris gali išlikti patalpoje ilgą laiką. Šis kvapas taip pat gali sukelti alergines reakcijas.

Todėl geriausias sprendimas – leisti vabzdžiui pačiam išeiti iš patalpų. Pastebėję savo namuose medinę skydblakę, atidarykite langą ir pabandykite nukreipti vabalą link išėjimo, neliesdami vabzdžio. Jis gali skristi, todėl padidėja tikimybė, kad jis pats ras kelią į lauką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(5)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)