Ar išmanieji laikrodžiai meluoja? Štai kiek „nusuka“ sudegintų kalorijų  ()

Vis daugiau žmonių naudojasi išmaniaisiais laikrodžiais.



© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/smart-watch-apple-technology-style-fashion-smart-33148

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie seka mūsų miegą, skaičiuoja žingsnius ir kalorijas, taip pat padeda treniruotėse ir suteikia daug įdomių duomenų. Bet ar jie tikrai tikslūs? Išsiaiškinkime, ar išmanieji laikrodžiai meluoja.

Išmanusis laikrodis – šiuolaikinio žmogaus draugas

Išmaniųjų laikrodžių populiarumas tikrai didelis. Gatvėje nesunkiai galime sutikti daugybę žmonių, kurių riešus puošia išmanusis laikrodis. Jo pritaikymas tikrai platus.

Nors šie įrenginiai leidžia atlikti daugybę dalykų (atsiskaityti už pirkinius, atsiliepti į skambučius ir daugelį kitų), laikrodžių siūlomų funkcijų yra daug. Jie skaičiuoja mūsų žingsnius, seka fizinį aktyvumą ir analizuoja atliktą treniruotę, galiausiai viską pateikdami sudegintų kalorijų skaičiumi.

Galimybė apibendrinti mūsų pastangas diagramomis, skaičiais ir statistika dar visai neseniai buvo skirta profesionaliems sportininkams. Šiandien už nedidelę sumą galime stebėti savo pažangą. Bet ar esate tikri, kad visi šie duomenys yra teisingi?

[Kuponas+Vokietija] Atlaiko 200 kg! Didžiulės SUP irklentės už rekordinę kainą - ribotas kiekis (Video)
3107 4

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Pasirodo, kad ne. Internete galime nesunkiai rasti informacijos apie atskirą statistiką, kurioje išmanieji laikrodžiai slepia arba nesako mums visos tiesos, arba perdeda konkrečius rezultatus. Kokiais būdais išmanieji laikrodžiai nėra tokie protingi?

Kalorijų skaičiavimas laikrodyje

Kova su antsvoriu yra sunki, tačiau jos taisyklė paprasta – tai kalorijų deficitas, t. y., sudeginame daugiau kalorijų nei suvartojame per dieną. Kad balansas būtų mūsų pusėje, turime kontroliuoti savo maistą ir žinoti, kiek sudeginame treniruočių metu. Tam pravers sportinė apyrankė ar išmanusis laikrodis. Deja, šių įrenginių rodomi duomenys skiriasi nuo realybės.

 

Dar blogiau, „mūsų naudai“. Skaičiuojama, kad išmanieji laikrodžiai pervertina sudegintų kalorijų skaičių – 15–21 %. Jei iš tikrųjų pavyko sudeginti 1000 kalorijų, laikrodis gali mums pranešti iki 1200 kalorijų – tai didelis skirtumas. Verta tai prisiminti planuojant patiekalus ar užkandžius. Rytinis bėgimas ne visada pateisina vakarinį užkandį ar papildomą maišelį traškučių.

Miego analizė – laikrodis padeda, bet...

Kita įdomi informacija, gauta analizuojant išmaniuosius laikrodžius, yra tai, kaip jie „susidoroja“ su mūsų miego tyrimu. Naktį laikrodis renka informaciją apie miego stadijas, mūsų širdies ritmą ir ją apibendrina, informuodamas apie poilsio kokybę. Ar galime pasitikėti šiais duomenimis?

Nebūtinai. Jų paklaidos dažnai viršija 10 procentų, o dar blogiau, kai lyginame su prietaisais, naudojamais polisomnografijoje – tikrojo miego tyrimo metu. Tada laikrodžių rezultatai yra beveik priešingi, palyginti su tikromis medicinos priemonėmis.

 

Tačiau laikrodis gali mums daugiau ar mažiau informuoti apie miego valandų skaičių arba įspėti, kad einame miegoti per vėlai. Nors laikrodžių duomenys neturėtų būti interpretuojami kaip galutinis aiškinimas, galime juos naudoti kaip gaires.

Ar verta naudoti išmanųjį laikrodį?

Gera žinia ta, kad širdies susitraukimų dažnis ir kraujotakos bei kvėpavimo sistemų efektyvumas matuojamas gerai – paklaidos iki 3 % yra visiškai priimtinos. Tai reiškia, kad išmanieji laikrodžiai tikrai naudingi ir verti naudoti. Tačiau atminkite, kad į statistiką ir laikrodžio duomenis žiūrėkite atsargiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()