„Jo trūksta 90 % lietuvių.“ Pirmieji simptomai. Kada pradėti vartoti?  ()

Daugeliui kyla klausimas kada po vasaros, atėjus tamsiajam laikotarpiui, pradėti vartoti šį vitaminą?


Vitamino D kapsulės
Vitamino D kapsulės
© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/5962356/free-public-domain-cc0-photo

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitamino D trūkumas yra paplitęs tarp lietuvių. Jis atsiranda dėl per trumpo buvimo Saulėje ištisus metus.

Vitamino D trūkumas dažniausiai kamuoja vaikus, paauglius ir vyresnius nei 65 metų žmones. Teigiama, kad mažiausiai 90 % mūsų geografinėje platumoje gyvenančių žmonių organizme stipriai trūksta vitamino D šaltuoju metų laiku.

Vitamino D poveikis, daugiausia susijęs su jo poveikiu graiučių sistemai ir kalcio bei fosfatų apykaitai organizme, pirmą kartą buvo aprašytas XX amžiaus pradžioje. Laikui bėgant tolesni moksliniai tyrimai taip pat patvirtino vitamino D poveikį žmogaus kūno sistemų ir organų funkcijoms.

  • Plonojoje ir storojoje žarnoje vitaminas D didina kalcio ir fosfatų pasisavinimą, stimuliuoja fermentus, atsakingus už organizmui kenksmingų medžiagų „panaudojimą“ ir mažina riziką susirgti storosios žarnos vėžiu.    
  • Kauluose ir raumenyse vitaminas D palaiko pusiausvyrą tarp kaulų remodeliacijos procesų (vadinamojo „kaulų retėjimo“ ir „kaulų formavimosi“), skatina kolageno gamybą, palaiko raumenų ląstelių dalijimosi ir augimo procesą.
  • Kasoje vitaminas D padidina insulino sekreciją, taip pat padidina audinių jautrumą insulinui.                
  • Inkstuose vitaminas D, kaip ir žarnyne, padidina kalcio ir fosfato pasisavinimą.
  • Smegenyse vitaminas D veikia nervinių ląstelių diferenciaciją, taip pat yra atsakingas už neurotransmiterių – acetilcholino ir dopamino, žinomo kaip laimės hormonas, išsiskyrimą. 
  • Odoje vitaminas D veikia odos ląstelių (keranocitų) diferenciaciją, saugo odą nuo UV spindulių, reguliuoja plaukų augimo ciklą.              
  • Vitaminas D sustiprina organizmo imuninės sistemos priešuždegiminį potencialą, veikdamas limfocitus, t. y. ląsteles, kurios dalyvauja kovoje su infekcijomis. Jis taip pat veikia citokinų, t. y. medžiagų, turinčių priešuždegiminį arba priešuždegiminį poveikį, gamybą.            
  • Širdies ir kraujagyslių sistemoje vitaminas D didina kalcio pasisavinimą širdies ir kraujagyslių ląstelėse, reguliuoja kraujospūdį, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Reprodukcinėje sistemoje vitaminas D lemia tinkamą kiaušialąsčių ir spermos vystymąsi, taip pat turi įtakos embriono implantacijai ir vystymuisi gimdoje.
[Vokietija] Bent 2 kartus pigiau nei Lietuvoje elektrinis poliruoklis - 980W galia, 6 režimai ir vaškavimo galimybės

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos greitas pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Gausus priedais rinkinys

Išsamiau

 

Esant vitamino D trūkumui, simptomus reikėtų išskirti dviejose žmonių grupėse – vaikams ir suaugusiems. 

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Vitamino D trūkumo pasekmė vaikams – rachitas. Tai siejama su galūnių deformacija, stuburo ir krūtinės ląstos deformacija, augimo sulėtėjimu, kaukolės kaulų minkštėjimu, raumenų laisvumu ir dantų nukalkinimu. Būdingi trūkumo simptomai yra gausus prakaitavimas, nuotaikos sutrikimai, dažnos infekcijos, viduriavimas ir koncentracijos bei miego problemos.

Suaugusiesiems vitamino D trūkumas sukelia osteomaliaciją ir (arba) osteoporozę, pasireiškiančią kaulų skausmu, raumenų skausmu ir silpnumu, kaulų jautrumu lūžti ir kaulų deformacijomis. Būdingi požymiai – padidėjęs sergamumas kvėpavimo takų infekcijomis, hipertenzija, nuovargis, prasta nuotaika, depresija, padidėjęs nervingumas, sunkiai gyjančios žaizdos, plaukų išvaizdos pablogėjimas ir gausus plaukų slinkimas, bėrimai, odos niežėjimas ir net vaisingumo sutrikimai.

 

Todėl vitamino D papildomai vartoti rekomenduojama rudenį ir žiemą, ypač nuo spalio pradžios iki balandžio pabaigos.

Vitamino D koncentracija kraujyje turi būti 30-100 ng/ml ribose. Vitamino D kiekis >150 ng/ml laikomas apsinuodijimu vitaminu, kurį gali lydėti hiperkalcemija (didelė kalcio koncentracija kraujyje), hiperkalciurija (didelė kalcio koncentracija šlapime), hiperfosfatemija (didelė fosfatų koncentracija kraujyje).

Šie sutrikimai yra susiję su inkstų ir tulžies pūslės akmenlige, nenormaliu širdies ritmu, apetito stoka, pykinimu, vėmimu, vidurių užkietėjimu, poliurija, padidėjusiu troškuliu, raumenų nuovargiu ir silpnumu. Ypatingus apsinuodijimo vitaminu D atvejus lydi koma.

Vitamino D koncentracijos kraujyje tyrimas yra vienintelis galimas būdas nustatyti vitamino trūkumą ir įvertinti papildų vartojimo efektyvumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()