„Kodėl virto kiaušinio trynys pamėlynuoja ir ar jį saugu valgyti?“ Prisiminkite tai visam gyvenimui ()
Daugelis iš mūsų yra pastebėję, kad po kiaušinių virimo trynys, kuris turėtų būti ryškiai geltonas, tampa pilkšvai žalsvas ar net mėlynas. Kodėl taip nutinka ir ar tokį trynį galima valgyti?
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Svarbu suprasti, kad toks spalvos pokytis nėra gedimo ženklas. Pamėlynavęs trynys yra visiškai saugus valgyti, tad galite tai daryti be baimės. Kaip teigia portalas napensii.ua, spalvos pasikeitimas yra cheminės reakcijos rezultatas.
Ši reakcija vyksta tarp geležies, esančios trynyje, ir sieros, kuri randama baltyme. Kai kiaušiniai verdami per ilgai arba per aukštoje temperatūroje, susidaro pilkšvai žalsvas arba mėlynas atspalvis.
|
Kodėl tamsėja virto kiaušinio trynys?
Tam yra dvi pagrindinės priežastys: per ilgas virimas arba per aukšta temperatūra. Norint to išvengti, galima laikytis kelių paprastų taisyklių:
- Paruošimas: Prieš verdant kiaušinius, išimkite juos iš šaldytuvo ir leiskite sušilti iki kambario temperatūros. Tai sumažins pamėlynavimo tikimybę.
- Virimo procesas: Virkite kiaušinius vienu sluoksniu, kad jie tolygiai sušiltų. Vanduo turėtų apsemti kiaušinius 2–3 cm aukščiau.
- Druska: Į vandenį galite įdėti druskos, kuri taip pat padeda išlaikyti trynį ryškiai geltoną.
Vadovaudamiesi šiomis rekomendacijomis, galėsite išvengti pamėlynavusių trynių ir mėgautis virtais kiaušiniais be nemalonių netikėtumų.