Žinomi nuo XVI a. Žmonės juos valgo kilogramais. Jie tokie gležni, kad tirpsta burnoje ()
Tai vienas iš švedų virtuvės simbolių.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Švedijos virtuvė visų pirma asocijuojasi su ikoniniais mėsos kukuliais ir kardamonu, tačiau joje yra dar daugiau skanėstų. Prie arbatos verta patiekti semlą – tai skanūs pyragaičiai su migdolų kremu ir plakta grietinėle. Švedai juos valgo kilogramais. Jie tokie gležni, kad tirpsta burnoje.
Semlos ištakos siekia senovės Romą, kur buvo noriai valgoma piene mirkyta duona. Žodis „semla“ kilęs iš lotynų „semila“, reiškiančio smulkius miltus. Laikui bėgant ši tradicija atkeliavo į germanų šalis, o iš ten – į Skandinaviją.
Skandinavijoje semla pyragaičiai žinomi nuo XVI amžiaus, į Švediją juos atvežė Kotryna Saksonietė. Vienas didžiausių semlos mėgėjų buvo karalius Adolfas Frederikas. Tačiau tai prie gero neprivedė. Po gausaus valgio jis suvalgė didelį kiekį semlos, jį suėmė skrandžio spazmai ir po kelių valandų karalius mirė. Ne be reikalo per didelis valgymas ir gėrimas laikomas didele nuodėme.
Švediškų pyragaičių receptas
|
Seniau Švedijoje semla buvo patiekiama giliose lėkštėse su šiltu pienu. Dabar šios bandelės kaip niekad populiarios ir valgomos nuo Kalėdų iki Velykų. Tai vienas iš švedų virtuvės simbolių.
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų
- 50 g šviežių mielių
- 150 ml šilto pieno
- 100 g sviesto
- 1 kiaušinis
- 1 kiaušinio trynys
- 50 g cukraus
- žiupsnelis druskos
Įdarui reikės:
- 100 g maltų migdolų,
- 50 g sviesto,
- 50 g cukraus pudros,
- 1 kiaušinio,
- 1 šaukšto marcipano (nebūtina),
- 500 ml riebios grietinėlės,
- cukraus pudros pabarstymui.
Paruošimo būdas:
Mieles ištirpinkite šiltame piene, įberkite šaukštą miltų ir palikite šiltoje vietoje apie 15 minučių, kol pradės kilti.
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite ištirpintas mieles, ištirpintą sviestą, kiaušinį ir kiaušinio trynį. Išminkykite vientisą tešlą.
Uždenkite švariu rankšluostėliu ir padėkite į šiltą vietą, kad pakiltų apie 1-1,5 valandos.
Dubenyje sumaišykite maltus migdolus, sviestą, cukraus pudrą, kiaušinį ir marcipaną. Ištrinkite iki vientisos masės.
Pakilusią tešlą padalinkite į dalis, suformuokite ritinėlius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
Uždenkite 10-15 minučių švariu rankšluostėliu, kad šiek tiek pakiltų. Aptepkite juos plaktu kiaušiniu.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol pyragaičiai taps auksinės spalvos.
Atvėsusius pyragaičius perpjaukite pusiau. Ant apatinės pusės užtepkite storą migdolų kremo sluoksnį, tada ant viršaus užtepkite plaktos grietinėlės.
Uždenkite pyragaitį viršutine pusele ir pabarstykite cukraus pudra.
Skanūs pyragaičiai su migdolų įdaru ir plakta grietinėle paruošti. Mėgaukitės!