Juodoji arbata tinka ne visiems! „Tokiais atvejais būkite atsargūs“ ()
Arbata buvo atrasta maždaug prieš 5000 metų Kinijoje.

© Rawpixel (atvira licencija) | https://www.rawpixel.com/image/5911919/image-public-domain-black-glass
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Legenda pasakoja, kad tuometinis imperatorius per vieną iš savo kelionių ieškojo prieglobsčio nuo saulės. Lapas nuo medžio, po kuriuo jis sėdėjo, įkrito į vandenį, kurį virė jo tarnai. Taip buvo išplikytas pirmasis arbatos puodelis.
Nuo tada gėrimas sulaukė daugybės gerbėjų, kurie be jo neįsivaizduoja nė dienos. Tačiau pasirodo, kad arbata, ypač juodoji, tinka ne visiems. Kas neturėtų jo gerti?
Juodosios arbatos ir geležies trūkumas
Juodoji arbata gali trukdyti pasisavinti geležį dėl joje esančių taninų, kurie gali susijungti su maiste esančiu elementu.
Kita arbatoje randama medžiaga, kuri veikia geležies apykaitą, yra kofeinas. Jei sergate geležies stokos anemija ir mėgstate gerti arbatą, būkite atsargūs, ypač jei nevalgote mėsos. Įrodyta, kad arbata riboja geležies pasisavinimą, visų pirma iš augalinių (kiek mažiau iš gyvūninės kilmės produktų).
Ar nėščios moterys gali gerti juodąją arbatą?
|
Kofeino perteklius, tiekiamas į nėščios moters organizmą, gali turėti neigiamų pasekmių ir būsimai mamai, ir vaikui.
Pagrindinės komplikacijos yra: hipertenzija, per mažas kūdikio gimimo svoris ir net persileidimas. Dauguma turimų šaltinių rodo, kad komplikacijų rizika išlieka santykinai maža, jei kasdien suvartojate iki 200–300 mg kofeino, o bendras kofeino kiekis arbatoje yra apie 20–60 mg viename puodelyje (240 ml).
Kankina nemiga? Būkite atsargūs su juodąja arbata
Puodelis karštos arbatos prieš miegą gali būti ne pati geriausia idėja. Gėrime esantis kofeinas gali sutrikdyti naktinio poilsio ritmą ir sugadinti jo kokybę slopindamas melatonino gamybą. Kadangi visi kofeiną metabolizuoja skirtingai, neįmanoma numatyti, kada šis junginys pasišalins iš organizmo, taigi ir kada bus galima ramiai išsimiegoti.
Ar turėtumėte vengti juodosios arbatos, jei degina rėmuo?
Arbatoje esantis kofeinas gali sukelti rėmenį arba pabloginti esamus gastroezofaginio refliukso simptomus. Tyrėjai mano, kad tai atpalaiduoja sfinkterio, skiriančio stemplę nuo skrandžio, raumenis, todėl rūgštus skrandžio turinys lengviau patenka į stemplę. Be to, jis padidina pačios skrandžio rūgšties gamybą, todėl geriau arbatos negerti tuščiu skrandžiu.
Tęsinys kitame puslapyje:
Juodoji arbata ir pykinimas
Jei dažnai pykina, būtinai stebėkite, kiek arbatos išgeriate. Nors puodelis gali būti išsigelbėjimas nuo virškinimo sutrikimų, į organizmą tiekiamas taninų perteklius dirgina virškinimo sistemą, sukelia diskomfortą ir pilvo skausmą.
Sunki migrena. O arbata?
Nors kofeinas gali būti vertingas sąjungininkas kovojant su galvos skausmais, kaip dažniausiai būna, per didelis jo kiekis gali duoti priešingų rezultatų. Kai kurie tyrimai rodo, kad vos 100 mg kofeino per dieną gali sukelti pasikartojančius galvos skausmus, o tikslūs kiekiai priklauso nuo žmogaus tolerancijos.
Ar turite visiškai atsisakyti arbatos?
Nors minėtais atvejais verta susilaikyti geriant arbatą, nepulkite į kraštutinumus. Retkarčiais išgerti puodelį arbatos neturėtų kelti rimto pavojaus sveikatai. Taigi, prieš visiškai atsisakydami gerti arbatą, pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog tai tikrai reikia.
Ką daryti, kad arbatą gerti būtų saugu?
Jei esate užkietėjęs arbatos gerbėjas ir neįsivaizduojate visiškai jos atsisakyti, turėtumėte laikytis kelių taisyklių, kurios padės sumažinti galimą neigiamą jos poveikį:
- maitinkitės įvairiai – stenkitės valgyti įvairų maistą, kuriame gausu geležies, pavyzdžiui, raudoną mėsą, ankštinius augalus, kiaušinius, sėklas ir riešutus;
- papildyti organizmą vitaminu C arba gauti jo su maistu – jo yra, pavyzdžiui, citrusiniuose vaisiuose ir daržovėse (brokoliuose, paprikose, žiediniuose kopūstuose). Padeda padidinti geležies pasisavinimą;
- valgydami negerkite juodosios arbatos – geriau tai darykite tarp valgymų, taip išvengsite geležies pasisavinimo iš maisto ribojimo;
- rinkitės kuo natūralesnę arbatą – be pačios arbatos savybių, reikia atsižvelgti ir į arbatos maišeliuose esančio mikroplastiko ar į arbatas dedamų saldiklių kenksmingumą;
- gėrimui rinkitės saugius indus – netinkamuose keraminiuose ar stikliniuose puodeliuose gali būti toksiško švino ar kadmio.