5 žalingi mitai apie cukrų. „Mes vis dar jais tikime“ ()
Daugelis iš mūsų esame priklausomi nuo saldaus skonio – prie rytinės kavos užkandžiaujame saldainiais, po pietų nukritus energijai neatsispiriame saldainiui, o kaip atlygį ar norėdami pagerinti nuotaiką kartais nusiperkame gabalėlį pyrago.

© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1825282/sugar-sugar-cube-sugar-lumps-sweet-sweetness-food-nutrition-carbohydrate-sweet-as-sugar
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kita vertus, stengiamės atsisakyti „blogojo“ baltojo cukraus arba ieškoti geresnių pakaitalų. Vis labiau populiarėja saldikliai ir kitos cukraus rūšys, kurios gali dar labiau pakenkti sveikatai.
Kaip išlaikyti saiką ir mėgautis saldžiu skoniu be aukų ar sąžinės graužaties? Tereikia išmokti didžiausius mitus apie cukrų ir išlaikyti... saiką.
Cukrus sukelia diabetą
Vis dar girdime: „nevalgyk tiek daug saldumynų, kitaip susirgsi diabetu“. Žinoma, per didelis cukraus ir saldumynų vartojimas apkrauna kasą ir prisideda prie šios ligos išsivystymo, tačiau tai tik ligos priežasties supaprastinimas. Didžiausi veiksniai, lemiantys 2 tipo diabeto išsivystymą, pirmiausia yra nutukimas ir medžiagų apykaitos sutrikimai, ypač atsparumas insulinui.
Jei mūsų organizmo ląstelės tampa vis mažiau jautrios insulinui, kasa turi gaminti vis daugiau šio hormono, kol nebespėja ir gliukozės kiekis kraujyje tampa per aukštas.
|
Tačiau atsparumas insulinui taip pat glaudžiai susijęs su antsvoriu ir nutukimu. Cukraus perteklius dietoje gali sukelti kalorijų perteklių ir nutukimą, tačiau mes taip pat galime apriboti cukrų, tačiau vis tiek suvartojame per daug kalorijų, pavyzdžiui, riebalų pavidalu. Poveikis bus toks pat.
Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad yra populiacijų, kurios suvartoja palyginti daug cukraus (pvz., vaisių ir medaus), bet neturi didesnio diabeto dažnio, nes jų mityboje taip pat gausu, pavyzdžiui, skaidulų, kurios lėtina cukraus pasisavinimą į kraują.
Cukrus sukelia vaikų hiperaktyvumą
Vis dar gajus mitas, kad cukrus sukelia vaikų hiperaktyvumą, kurie suvalgę saldumynų tampa pernelyg energingi, išdykę ir sunkiau suvaldomi. Tai yra aštuntajame dešimtmetyje vieno amerikiečių gydytojo pateiktos disertacijos rezultatas, o žiniasklaida greitai paėmė „naują atradimą“.
Tačiau vėlesni tyrimai to nepatvirtino. Pavyzdys yra tyrimas, atliktas su vaikų grupe, kurios tėvai teigė, kad po gliukozės dozės jų vaikai tapo aktyvesni. Tačiau paaiškėjo, kad pusė tirtų vaikų gavo placebą, o jų tėvai taip pat pranešė apie hiperaktyvumą ar nepageidaujamą elgesį.
Žinoma, per daug cukraus vaikams yra nesveika, bet taip pat ir viskas. Tačiau jo negalima demonizuoti ir traktuoti kaip toksinę medžiagą, sukeliančią pokyčius smegenyse.
Tęsinys kitame puslapyje: