Skonis kaip šparaginės pupelės. Beveik nežinoma. Kas tai? ()
Tai mums gana svetimas, bet populiarus Amerikos virtuvėje (ypač Pietų Amerikos šalyse), Azijos ir Afrikos virtuvėje ingredientas.
© Geo Lightspeed7, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oklahoma-grown_okra.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Okra yra geras vitamino C, vitamino K, kalcio ir folio rūgšties šaltinis. Manoma, kad jos vartojimas turės teigiamą poveikį širdžiai ir kraujagyslėms ar imuninei sistemai. Kodėl verta valgyti okrą ir kaip ją įtraukti į savo mitybą.
Okra – kas tai?
Okra, Lietuvoje taip pat žinoma kaip valgomoji ybiškė (Abelmoschus esculentus), yra dedešvinių šeimos valgomasis vienmetis augalas. Tikriausiai ji kilusi iš dabartinės Etiopijos. Dabar dėl didelės maistinės vertės ji auginama daugelyje šalių, kuriose vyrauja tropinis ar subtropinis klimatas.
Kaip atrodo okra? Jis pasiekia 1–4 metrų aukštį. Žiedai 4–8 cm skersmens su penkiais baltais arba gelsvais žiedlapiais.
Dažniausiai naudojama okros dalis yra vaisius, kurio forma yra gana neįprasta – tai pailgos, šiek tiek išlenktos ankštys, dažnai 15-20 cm ilgio. Jos atrodo kaip šiek tiek didesni žali čili pipirai (gali būti ir purpuriniai, tačiau iškepus violetinė okra pažaliuoja). Jos yra pluoštinės konsistencijos, o viduje yra daug mažų sėklų. Nors ankštys priskiriamos vaisiams, jos valgomos kaip daržovės. Kitos okros dalys taip pat naudojamos įvairiems tikslams, įskaitant lapus, gėles ir sėklas.
|
Okra nėra gerai žinoma lietuvių virtuvėje, tačiau ji yra dažnas Pietų Amerikos ir Afrikos virtuvės ingredientas. Okra skoniu panaši į šparagines pupeles ar cukinijas.
Okra – maistinės medžiagos
Okra gali pasigirti įspūdingu maistinių medžiagų asortimentu. Be kitų dalykų, yra puikus vitamino C ir vitamino K1 šaltinis. Joje taip pat yra vitamino A ir B grupės vitaminų, įskaitant vitaminą B6 ir B9, taip pat kalcio, magnio, kalio, fosforo ir geležies. Joje mažai kalorijų. Saujelė žalios okos turi apie 30 kcal. Okra taip pat yra baltymų ir skaidulų šaltinis. Gausu antioksidantų.
Buvo ištirtos okra esančios medžiagos dėl galimo terapinio poveikio įvairioms ligoms, įskaitant 2 tipo diabetą ir širdies ir kraujagyslių ligas, taip pat nuo nuovargio, kepenų detoksikacijos, antibakterinio ir chemoprevencinio poveikio.
Okra savybės
Okra, kaip jau minėjome, turi itin vertingų organizmui antioksidantų. Pagrindiniai okroje esantys antioksidantai yra polifenoliai, įskaitant flavonoidus ir izokvercetiną, taip pat vitaminai A ir C. Antioksidantai stabilizuoja laisvuosius radikalus, kad jie nebedarytų žalos. Okra įtraukimas į savo mitybą padeda sumažinti oksidacinį stresą ir sumažinti daugelio ligų, įskaitant: 2 tipo diabetą, širdies ligas ar vėžį, riziką. Antioksidantų turtinga dieta taip pat teigiamai veikia smegenų veiklą. Okroje taip pat yra baltymo, vadinamo lektinu, tipas, kuris gali slopinti vėžio ląstelių augimą.
Tęsinys kitame puslapyje:
Tyrimai rodo, kad okra turi teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui. Pastebėta, kad tiek jos vartojimas, tiek ekstrakto naudojimas pagerina cholesterolio kiekį. Todėl ji gali sumažinti daugelio sunkių ligų riziką, įskaitant: infarktą ar aterosklerozę. Tyrimai su gyvūnais taip pat parodė, kad valgant okrą arba vartojant okros ekstraktą, gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje. Tačiau mokslininkai perspėja, kad okros valgymas gali sutrikdyti metformino, dažniausiai vartojamo nuo diabeto, veikimą.
Okroje randamas vitaminas C padeda palaikyti sveiką imuninės sistemos veiklą. Joje taip pat gausu vitamino K, kuris yra svarbus mūsų kaulams ir kraujui – dalyvauja sintezėje ir palaikant teisingą krešėjimo faktorių koncentraciją bei veikia kaulinio audinio medžiagų apykaitą. Verta prisiminti, kad okra taip pat yra geras kalcio šaltinis.
Okra taip pat suteikia daug folio rūgšties, kuri atlieka labai svarbų vaidmenį nėštumo metu ir yra būtina tinkamam kūdikio vystymuisi.
Kaip maistinių skaidulų šaltinis, augalas teigiamai veikia virškinimo sistemą. Be to, pektinai yra svarbus žarnyno mikrofloros sudėties moduliatorius. Tačiau, nors okra gali suteikti daug naudos žarnynui, valgant didesnę porciją gali atsirasti pilvo pūtimas ar viduriavimas.
Kaip naudoti okrą?
Okra gali būti valgoma ir žalia, ir virta. Tačiau šviežia okra parduotuvėse randama retai; šaldyta arba marinuota okra pasitaiko daug dažniau. Alternatyva marinuotai okrai yra pasėti ir auginti ją savo namų sode.
Yra daug skirtingų okros paruošimo būdų. Ją galima virti, kepti, troškinti garuose, kepti ant grotelių ir džiovinti. Dažnai dedama į sriubas ir troškinius (dedama į sriubą ar troškinį sutirština patiekalą), taip pat į makaronus ar pomidorų padažą. Okra yra gana neutralaus skonio ir sugeria kitų patiekalo ingredientų aromatus. Žalią galima naudoti kaip priedą prie salotų.