Laikomas supermaistu. Bet gali pakenkti. „Šie žmonės turėtų jo vengti“ ()
Avokadas laikomas supermaistu. Jame gausu sveikų riebalų, vitaminų ir mineralų.
© PickPik (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/avocado-monounsaturated-fats-vitamin-e-cholesterol-oxidation-15169
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tačiau ne visi gali džiaugtis jo sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Kai kurie žmonės, turintys tam tikrų sveikatos sutrikimų arba vartojantys vaistus, turėtų būti atsargūs. Patikrinkite, kas neturėtų valgyti avokado, kad nepakenktumėte sau.
Kada nevalgyti avokado?
Avokadas mūsų šalyje vertinamas vaisius. Visų pirma dėl nepaprastų sveikatą stiprinančių savybių. Sudėtyje yra sveikųjų riebalų, B grupės vitaminų, kalio ir skaidulų. Jis dažnai rekomenduojamas laikantis vegetariškos, ketogeninės ir širdžiai sveikos mitybos.
Valgant avokadą ilgai išlieka sotumo jausmas ir sumažėja polinkis siekti saldumynų. Jis taip pat sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir polinkį vystytis aterosklerozei. Be to, gerina odos būklę ir palaiko nervų sistemą. Žodžiu, tobulas vaisius. Vis dėlto ne visi turėtų jį valgyti.
|
Kas neturėtų valgyti avokadų? Priešingai nei atrodo, kontraindikacijų skaičius yra ilgas. Visų pirma, žmonės, kenčiantys nuo dirgliosios žarnos sindromo (DŽS), neturėtų valgyti šio vaisiaus. Avokaduose gausu FODMAP arba fermentuojamų angliavandenių. Tai gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susidarymą ir pilvo skausmą žmonėms, sergantiems DŽS. Žmonės, kurie sunkiai toleruoja maistą, kuriame yra daug FODMAP, taip pat turėtų apriboti avokadų vartojimą arba visiškai juos pašalinti iš mitybos.
Avokade yra daug kalio – 100 g vaisių yra net 485 mg šio elemento. Sveikiems žmonėms tai naudinga, tačiau pacientai, sergantys inkstų ligomis, ypač inkstų nepakankamumu, turėtų vengti valgyti avokadą. Per didelis kalio kiekis kraujyje gali sukelti širdies aritmiją ir kitas rimtas komplikacijas. Kas neturėtų valgyti avokadų? Žmonės, vartojantys antikoaguliantus.
Jei siekiate numesti svorio, taip pat verta atsisakyti valgyti avokadą. Deja, net ir sveikiausiose vaisiuose esančiose riebalų rūgštyse yra daug kalorijų. Taip pat verta atsiminti, kad viename avokade paprastai yra nuo 200 iki 400 kcal. Tai gana daug, jei ketiname numesti keletą papildomų kilogramų.
Ar avokadas turi šalutinį poveikį?
Vienas iš rimčiausių šalutinių poveikių valgant avokadus yra alergija. Nors tai neįvyksta labai dažnai, ji gali būti įvairių formų. Lengva reakcijos forma – niežulys, bėrimas ar dilgėlinė. Sunkesnė reakcija apima burnos, gerklės patinimą arba pasunkėjusį kvėpavimą. Verta nepamiršti, kad kartais maistui alergiški vaikai blogai reaguoja į avokadą.
Tęsinys kitame puslapyje:
Jei nežinome, ar mūsų atveju avokadas turi šalutinį poveikį, verta jo suvalgius stebėti savo organizmą. Dėl didelio skaidulų ir riebalų kiekio avokadas kai kuriems žmonėms gali sukelti sunkumo jausmą, pilvo pūtimą ir pilvo skausmą. Tai visų pirma taikoma žmonėms, turintems jautrią virškinimo sistemą ir sergantiems žarnyno ligomis.
Ar avokadas kenkia jūsų skrandžiui?
Kai kuriems žmonėms avokadai gali sukelti skrandžio problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, viduriavimas, pilvo skausmas ar virškinimo sutrikimas. Avokade gausu ląstelienos – 100 g vaisių yra apie 7 g skaidulų, kurios yra nemaža dienos poreikio dalis. Jos perteklius gali sukelti vidurių pūtimą, pilnumo ir sunkumo jausmą, pagreitinti žarnyno peristaltiką. Žmonės, kurių skrandis jautrus arba nėra įpratę prie daug skaidulų savo mityboje, turėtų palaipsniui įtraukti avokadą į mitybą ir stebėti savo organizmo reakciją.
Kai kurie žmonės, sergantys rūgšties refliukso liga, gali pastebėti, kad avokadas pablogina jų simptomus. Kodėl? Avokaduose yra daug riebalų, kurie gali sulėtinti skrandžio ištuštinimą ir padidinti refliukso riziką. Gali padidinti rėmenį ir deginimo pojūtį stemplėje. Nors avokadas yra sveikas, jo persivalgymas gali įtempti virškinimo sistemą. Dėl didelio riebalų kiekio (apie 15 g/100 g) jis gali sulėtinti virškinimą.
Kaip valgyti avokadą, kad išvengtumėte skrandžio problemų? Jei turite jautrų skrandį, bet norite mėgautis avokado nauda sveikatai, turite laikytis kelių taisyklių.
Pirma, valgykite juos mažais kiekiais. Pradėkite nuo kelių griežinėlių, o ne nuo viso vaisiaus. Venkite derinti su kitais sunkiai virškinamais produktais, tokiais kaip pienas ar riebus maistas. Rinkitės tik prinokusius vaisius. Neprinokę avokadai yra sunkiau virškinami.