Tikras blogis. „Venkite šio sūrio bet kokia kaina“ ()
Nors sūriuose yra daug vertingų maistinių medžiagų ir daug kalcio, turėtumėte būti atsargūs įtraukdami juos į savo kasdienį racioną.

© Jorge Royan, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amsterdam_-_Cheese_store_-_1593.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ypač jei valgome juos dažnai arba didesniais kiekiais. Ar dedate sūrio į daugelį patiekalų, sumuštinių, salotų ir net desertų? Kai kuriuose iš jų gali būti kenksmingų medžiagų. Paskaitykite, kurie sūriai, populiarūs ant mūsų stalo, gali pabloginti mūsų sveikatą ir prisidėti prie aterosklerozės ir kitų rimtų ligų.
Mėgstamiausias deserto ingredientas
Maskarponė tapo vienu populiariausių desertų ingredientų. Dažniausiai dedama į plaktą grietinėlę, nes tirštėja jos konsistencija. Tai taip pat klasikinis sūrio pyragų ir tiramisu priedas.
Deja, desertai iš maskarponės yra tikra kalorijų bomba. Maskarponėje net iš 40 % riebalų, kurių didžioji dalis yra sočiosios riebalų rūgštys, kurios prisideda prie blogojo cholesterolio kiekio padidėjimo organizme.
Todėl dažnas maskarponės vartojimas gali padidinti atsparumo insulinui, 2 tipo diabeto, aterosklerozės ir nutukimo riziką (100 g šio sūrio suteikia net 400 kcal). Mitybos specialistai rekomenduoja maskarponę pakeisti rikota arba graikišku jogurtu. Ypač jo turėtų vengti žmonės, turintys kepenų ir širdies problemų.
Nesveikiausias sūris pasaulyje
|
Lydytas sūris yra viena iš prasčiausių sūrio rūšių; jį iš tikrųjų reikėtų vadinti į sūrį panašiu gaminiu, nes jame yra vidutiniškai 50 % sūrio. Likę ingredientai yra vadinamosios lydymosi medžiagos (medžiagos, kurios pagreitina tirpimą ir suteikia kreminę konsistenciją), sviestas arba sukietėję riebalai, emulsikliai, konservantai ir kvapiosios medžiagos.
Lydyti sūriai gaminami naudojant baltus arba geltonus sūrius, kurie neatitiko gamybos sąlygų (pvz., buvo netinkamos formos). Tada jie yra termiškai apdorojami, todėl praranda didžiąją dalį maistinės vertės.
Dėl šios priežasties lydytas sūris priskiriamas labai perdirbtam maistui – dietologai perspėja, kad tai pati prasčiausia sūrio rūšis, kurią galime pasirinkti. Jei jis vartojamas dažnai, jis gali sukelti medžiagų apykaitos sutrikimus ir žarnyno sutrikimus, taip pat padidinti alergijos riziką.
Tęsinys kitame puslapyje:
Labai kaloringas ir riebus
Grujeras (Gruyère) yra šveicariškas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Jis turi subtilų riešutų skonį, todėl jis išpopuliarėjo Europoje. Tai kietas sūris, bet kreminės konsistencijos. Deja, jis labai kaloringas ir riebus – viena sūrio riekelė suteikia net 200 kcal. 100 g grujero yra net 32 g riebalų, kurių didžioji dalis yra sočiosios riebalų rūgštys. Dėl šios priežasties jo turėtų vengti žmonės, kovojantys su antsvoriu ar aukštu cholesterolio kiekiu.
Sūris, kuris gali prisidėti prie aukšto kraujospūdžio
Čederis (cheddar) yra angliškas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Jis priskiriamas kietiesiems ir nokstantiems sūriams. Jam būdingas subtilus, šiek tiek riešutų skonis. Nors jis garsėja dideliu kalcio ir vitamino A kiekiu, jo nereikėtų valgyti per dažnai.
Viskas dėl didelio riebalų ir natrio kiekio. Tai itin nesveikas mišinys sergantiems širdies ligomis. Tai padidina ne tik aterosklerozės, bet ir hipertenzijos riziką.
Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis sūrį?
Pirkdami sūrį atkreipkite dėmesį į sudėtį – kuo trumpesė, tuo geriau. Geriausiuose sūriuose yra tik pieno, druskos, bakterijų kultūrų ir šliužo fermento.
Sūrius taip pat verta rinktis atsižvelgiant į savo sveikatą. Žmonės, besilaikantys dietos arba kovojantys su širdies ligomis, turėtų sūrių valgyti mažais kiekiais, kuriuose yra sumažintas riebalų ir natrio kiekis (pvz., varškės, rikotos, mocarelos), o alergiškiems žmonėms geriau tinka sūriai be laktozės (pvz., parmezanas (Parmigiano Reggiano)). Reikėtų vengti produktų, kuriuose yra konservantų ir skonio stipriklių.