Štai kaip atpažinsite saldžiausią arbūzą. „Atkreipkite dėmesį į šiuos požymius“  ()

Įsivaizduokite sultingą, saldų arbūzą, kuris tirpsta burnoje.



© Sam valadi, CC BY 2.0 | https://www.flickr.com/photos/132084522@N05/16963246821

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kyla pagunda vertinti arbūzą pagal jo išvaizdą, tikrąją jo saldumo paslaptį atskleidžia mokslas. Pagrindinis rodiklis yra Brikso vertė – tirpių kietųjų dalelių matas. Bet kaip atpažinti saldų arbūzą, jei negalime pasikliauti laboratoriniais tyrimais? Yra keli paprasti metodai.

Kuris arbūzas yra saldus?

Saldus arbūzas – tai svajonė, kurią galima įgyvendinti derinant mokslinį tikslumą su trupučiu gudrumo. Laboratorijos naudoja įrankį, vadinamą refraktometru, cukraus koncentracijai sultyse matuoti, išreikštai Brikso skale. Geriausi arbūzai pasiekia 10–12 °Brix vertes, o išskirtiniais atvejais net 15 °Brix – rodo 2023 m. Vašingtono valstijos universiteto (JAV) atliktas tyrimas.

Tuo tarpu Kinijos žemės ūkio mokslų akademijos mokslininkų komanda 2020 m. nustatė, kad tirpių sausųjų medžiagų (TSS) kiekis intensyviausiai padidėja nuo 18 iki 34 dienų po apdulkinimo – tai yra laikas, kai arbūzas pasiekia optimalų saldumą.

Arbūzas yra ne tik gomurio malonumas, bet ir sveikatos sąjungininkas. 100 g minkštimo yra 91 % vandens ir apie 6 % cukrų – daugiausia gliukozės, fruktozės ir sacharozės. Be to, arbūzas gausus likopeno – galingo antioksidanto, palaikančio kraujotakos sistemą ir turinčio priešuždegiminį poveikį, ką 2017 m. patvirtino Ilinojaus universiteto (JAV) mokslininkai. Pasirinkdami saldų arbūzą, jūs derinate skonio malonumą su rūpinimusi sveikata.

Kaip patikrinti, ar arbūzas saldus?

Išsirinkti tobulą saldų arbūzą yra menas, reikalaujantis įgudusios akies, šiek tiek žinių ir kelių praktinių patarimų:

  • geltona dėmė: vieta, kur arbūzas nokdamas lietėsi su žeme, turėtų būti šilto, kremiškai geltono atspalvio, kartais su subtiliais auksiniais atspalviais. Tai ženklas, kad vaisius ant stiebo praleido pakankamai laiko, kad visiškai sunoktų. Blyški, žalsva arba beveik balta dėmė rodo, kad arbūzas buvo nuskintas per anksti, todėl, deja, jis gali įgauti blankų skonį;
  • matinė odelė: nors blizgus arbūzo paviršius vilioja prekystalių apsuptyje, matinė, šiek tiek šiurkšti odelė yra prinokimo požymis. Blizganti danga dažnai išduoda neprinokusius vaisius, kurie nespėjo iki galo išgauti saldumo. Atkreipkite dėmesį į subtilią, „dulkėtą“ odos išvaizdą;
  • simetrija ir svoris: idealus arbūzas yra taisyklingos formos – jis simetriškas, be iškraipymų, iškilimų ar nelygių iškilimų, su plokščiais galais. Pakėlus jį, jis turėtų atrodyti stebėtinai sunkus, atsižvelgiant į jo dydį. Tai rodo didelį vandens kiekį (apie 91 %) ir cukrų, kurie suteikia jam sultingumo ir saldumo. Palyginkite kelis egzempliorius – sunkiausias dažnai būna geriausias;
  • dryžiai ir dėmės: tamsūs, netaisyklingi dryžiai ant odelės, vadinami voratinkliais, ir mažos, šiurkščos dėmelės, vadinami cukraus taškeliais, yra intensyvaus bičių apdulkinimo pėdsakai. Kuo daugiau tokių ženklų, tuo didesnė tikimybė, kad minkštimas bus išskirtinai saldus ir aromatingas;
  • Pabeldinimo testas: švelniai pabeldę arbūzą galima nustatyti jo prinokimą. Prinokęs vaisius skleidžia gilų, žemą garsą, panašų į aidą ar vibraciją, o tai rodo sultingą, kompaktišką minkštimą. Neprinokęs arbūzas skamba lyg būtų tuščiaviduris arba aukštai. Nors šis metodas dažnai diskutuojamas, ekspertai pataria jį derinti su kitais patarimais, kad padidintų pasirinkimo tikrumą.
[EU+Kuponai] Mega rinkinukas! Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje 1000W el. paspirtukas ir juokingų kainų LED vaizdo projektoriai, turbo pūtikliai-siurbliai (Video)
6152 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Iš Europos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „KuKirin G2 MAX“ - 1000W, 48V 20Ah el. paspirtukas su sėdyne

2) „BlitzWolf BW-V5“ - 1080P vaizdo projektorius

3) „Fiizreal X50“ - labai mobilūs, rankiniai pūtikliai-siurbliai

Išsamiau

 

Taip pat atkreipkite dėmesį į kotelį – jei jis sausas ir rudas, arbūzas greičiausiai visiškai sunokęs ant kotelio. Žalias, drėgnas stiebas gali rodyti per anksti nuimtą derlių. Taip pat svarbus ir vaisiaus dydis. Vidutinio dydžio arbūzai (5–10 kg) dažnai būna saldesni nei didesni, kurie gali būti vandeningi. Džordžijos universiteto (JAV) tyrimas (2022 m.) patvirtina, kad mažesniuose vaisiuose paprastai yra didesnė cukraus koncentracija.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Kas daro arbūzą saldų?

„Crimson Sweet“ ir „Sugar Baby“ veislių skonį lemia genai, kurie skatina didelį cukraus kiekį, kartu ribojant rūgštingumą. Svarbų vaidmenį atlieka ClaPEPCK4 genas, kurį 2025 m. ištyrė Nandzingo žemės ūkio universiteto (Kinija) mokslininkai. Šis genas sumažina obuolių rūgšties koncentraciją, leisdamas saldumui dominuoti skonio profilyje. 2019 m. Huazhongo žemės ūkio universiteto (Kinija) atlikto tyrimo duomenimis, karotenoidus reguliuojantys genai subtiliai sustiprina skonio suvokimą, suteikdami arbūzui gilesnį, sudėtingesnį charakterį.

Arbūzo saldumas gimsta iš saulės spindulių ir tinkamo klimato. Šiltos dienos, kai temperatūra siekia apie +30 °C, skatina intensyvią cukraus sintezę, o šiltos naktys, aukštesnės nei +15 °C, padeda jam kauptis minkštime. Subalansuota hidratacija yra lygiai taip pat svarbi – per didelis vandens kiekis gali praskiesti skonį. Regionuose, kuriuose vyrauja stabilus, saulėtas klimatas, pavyzdžiui, Viduržemio jūros baseine ar pietinėse JAV, arbūzai dažnai turi aukštesnes Brikso vertes, o tai rodo didesnį cukraus kiekį.

 

Nupjautas nuo kotelio arbūzas toliau nenoksta, todėl jo skonis nepasikeis. Todėl vaisius reikia skinti, kai odelė tampa tamsesnė, matinė, stiebas išdžiūsta ir tampa trapus, o geltona dėmė įgauna intensyvų, kremiškai geltoną atspalvį. Per ankstyvas derliaus nuėmimas lemia vandeningą, mažiau saldų minkštimą, o per vėlyvas derliaus nuėmimas – praranda traškumą ir lemia miltingesnę konsistenciją.

Jei norite mėgautis visu saldumu, atkreipkite dėmesį į laikymo būdą. Sveiki arbūzai geriau išlaiko traškumą. Supjaustyti ir supakuoti arbūzai praranda savo kokybę vos po kelių dienų nuo paruošimo, o tai turi įtakos jų skonio intensyvumui ir konsistencijai. Geriausiems rezultatams pasiekti rinkitės nepjaustytus arbūzus ir supjaustykite juos prieš patiekdami namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()