Nusipirkote braškių, o po dienos – jau šiukšliadėžėje? Vienas paprastas įprotis žudo jūsų uogas! ()
Braškių sezonas – tai metas, kurio daugelis mūsų nekantriai laukiame. Vos tik pirmosios uogos pasirodo turguose ar parduotuvių lentynose, jos iškart atsiduria mūsų krepšeliuose.

© Dana Tentis (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/sliced-strawberry-on-plate-393768/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Nenuostabu – jų aromatas, sultingumas ir skonis yra tikrasis ankstyvos vasaros šauklys. Deja, šios raudonos uogos turi vieną trūkumą – jos labai gležnos ir sugenda akimirksniu. Nusiperkate šviežių braškių, o po dviejų dienų pusė jų atsiduria šiukšliadėžėje? Galbūt vos parsinešę jas namo padarote vieną paprastą klaidą.
Braškės ir didžiausias jų priešas: netinkamas plovimas
Braškės, nors ir skanios, yra labai jautrios uogos. Jų gležna odelė netoleruoja drėgmės pertekliaus, o tuo pačiu metu dauguma mūsų norime būti tikri, kad prieš valgydami nuo jų kruopščiai nuvalėme smėlio, dulkių ar augalų apsaugos priemonių likučius. Ir čia slypi spąstai – jei nusipirkę braškes iš karto įmesite į vandenį, padarysite joms didžiulę meškos paslaugą. Ypač jei prieš tai pašalinsite kotelius.
|
Kodėl tai taip svarbu? Braškėse yra daug vandens ir natūralių sulčių, kurios, kontaktuodamos su vandeniu, lengvai „išbėga“ iš uogos. Jei nuimsite žalią jų „kepurėlę“, plovimas joms tampa dar skaudesnis. Uoga praranda savo tvirtumą, skonį ir pradeda greičiau gesti. Todėl pagrindinė taisyklė: kotelius nuplėšiame tik prieš pat valgant. Dėl to braškės išlaikys daugiau maistinės vertės ir ilgiau atrodys apetitiškai.
Kaip tinkamai nuplauti braškes, kad jos neprarastų tvirtumo?
Užuot braškes vos grįžus namo nuplovę po tekančiu vandeniu, rinkitės apgalvotesnį metodą. Geriausia jas kelioms minutėms panardinti į dubenį su šaltu vandeniu, į kurį įbersite šiek tiek sodos – užteks arbatinio šaukštelio. Šis tirpalas padės švelniai pašalinti nešvarumus nuo vaisiaus paviršiaus. Tada nupilkite vandenį ir pakartokite procesą, šį kartą įberdami obuolių sidro acto – jo antibakterinės savybės papildomai apsaugos uogas nuo greito gedimo.
Tik pabaigoje braškes nuplaukite švariu vandeniu ir švelniai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. O koteliai? Kaip minėjome – juos pašalinkite pačioje pabaigoje, prieš pat valgant arba dėdami uogas į desertą. Jei neplanuojate visų braškių suvalgyti iš karto, geriau jas laikyti šaldytuve popieriniame maišelyje arba negiliame inde, išklotame virtuviniu rankšluosčiu. Taip jos nesutraiškys ir išliks šviežios iki kelių dienų.