Pavojingi pesticidai ant vaisių. Vien nuplauti neužtenka. Patarė, ką daryti ()
Pesticidai – tai chemikalai, naudojami augalų apsaugai nuo kenkėjų ir ligų. Nors jie svarbūs žemės ūkyje, šios medžiagos gali būti žalingos žmonių sveikatai, ypač jei vartojamos nuolat ir netyčia.

© pxhere (CC0 Public Domain) | https://pxhere.com/en/photo/781337
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad norint apsaugoti visuomenę, reikia itin jautrių metodų, leidžiančių aptikti net menkiausius šių medžiagų pėdsakus.
Inovatyvi aptikimo technologija
Mokslininkai sukūrė itin jautrią metodiką, pagrįstą Ramano spektroskopija (SERS), leidžiančią aptikti pesticidus net itin mažais kiekiais. Jie sukūrė specialią membraną iš celiuliozinio hidrogelio su sidabro nanodalelėmis, kurią uždėjus ant vaisiaus galima tiksliai nustatyti, ar ant jo paviršiaus (ar net minkštime) liko tiramo ir karbendazimo – dviejų dažnai naudojamų pesticidų – likučių.
|
Plovimas nepadeda – ką daryti?
Tyrimų metu įprastai nuplauti obuoliai vis tiek turėjo pesticidų ne tik ant žievelės, bet ir po ja. Panašūs rezultatai gauti ir su agurkais, ryžiais bei aitriosiomis paprikomis.
Mokslininkų rekomendacijos:
- Vaisius ir daržoves geriausia nulupti, ypač tuos, kurie dažniausiai purškiami pesticidais.
- Plovimas nepašalina visų cheminių medžiagų, todėl tik apsauginio sluoksnio pašalinimas (žievelės nupjovimas) yra veiksmingesnis.
- Jei vaisių ar daržovių lupti negalima (pvz., uogos), rekomenduojama rinktis ekologiškus produktus arba naudoti specialias maisto plovimo priemones.
Nors vaisių plovimas yra svarbus įprotis, tai – tik pirmas žingsnis. Norint sumažinti pesticidų poveikį organizmui, verta keisti kasdienius įpročius: dažniau lupti vaisius, rinktis ekologišką produkciją ir informuotai vertinti rizikas, susijusias su įprastiniais maisto saugos metodais.