Pavojingiausia cukraus forma. „Tuoj pat jų atsikratykite!“  ()

Naujas mitybos mokslo tyrimas rodo, kad pavojų sveikatai gali kelti ne tik pats cukrus, bet ir tai, kaip jis vartojamas. Tyrimo rezultatai rodo keistą disbalansą: tai, kaip cukrus patenka į organizmą, gali nulemti, koks jis iš tikrųjų pavojingas.



© Needpix (atvira licencija) | https://www.needpix.com/photo/download/1825282/sugar-sugar-cube-sugar-lumps-sweet-sweetness-food-nutrition-carbohydrate-sweet-as-sugar

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dideliame tyrime, paskelbtame žurnale „Advances in Nutrition“, analizuota beveik 30 tyrimų, atliktų skirtinguose žemynuose ir kuriuose dalyvavo daugiau nei pusė milijono žmonių. Pagrindinė tyrėja Karen Della Corte, doktorantė Brigham Young universitete (JAV), pabrėžė, kad cukrus gėrimuose, gazuotuose gėrimuose, energetiniuose gėrimuose ir net vaisių sultyse kelia žymiai didesnę riziką nei cukrus kietame maiste.

Analizė parodė, kad kiekviena papildoma 350 ml saldžių gėrimų porcija per dieną buvo koreliuojama su 25 % padidėjusia 2 tipo diabeto išsivystymo rizika; 250 ml stiklinė vaisių sulčių padidino riziką maždaug 5 %. Tuo tarpu cukrus iš kietų šaltinių nepadidino rizikos ir netgi parodė nedidelį apsauginį poveikį vartojant vidutinį kiekį, pavyzdžiui, 20 g per dieną.

[Premjera!] „FLSUN T1 MAX“: Revoliucija 3D spausdinimo rinkoje – greitis, patikimumas ir didesnis tūris (Video)
4828 8

3D spausdinimo pramonės lyderė, „FLSUN“, su džiaugsmu pristato naująjį savo kūrinį – „FLSUN T1 MAX“. Tai ne šiaip atnaujinimas, o proveržis, sukurtas atsižvelgiant į ilgametę patirtį ir tiesioginį smulkių bei vidutinių spausdinimo ūkių operatorių ir gamintojų grįžtamąjį ryšį. Šis modelis yra skirtas patenkinti augančius modernios gamybos poreikius, siūlydamas didesnį spausdinimo tūrį, tylesnį veikimą ir dar didesnį patikimumą.

Išsamiau

Mokslinis šio teiginio pagrindimas yra tas, kad nėra skystos formos skaidulų, baltymų ar riebalų. Be jų cukrus greitai absorbuojamas, todėl padidėja gliukozės ir insulino kiekis kraujyje, o tai apeina įprastus sotumo signalus ir perkrauna kepenis, ypač fruktozė, kuri gali būti paversta riebalais ir sukelti atsparumą insulinui. Tyrimai su laboratoriniais gyvūnais taip pat apibūdina „molekulinės priklausomybės“ formą, kai saldūs gėrimai perprogramuoja žarnyną, kad jis teiktų pirmenybę cukraus įsisavinimui, o tai pablogina medžiagų apykaitos sutrikimą.

 

Šie rezultatai dar labiau didina susirūpinimą dėl saldžių gėrimų. Europos maisto saugos tarnyba ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad pridėtinio cukraus, ypač skystuose produktuose, kiekis turėtų būti kuo mažesnis dėl jo ryšio su nutukimu, kepenų ligomis, širdies ir kraujagyslių ligomis bei dantų ėduonimi.

Ekspertai rekomenduoja saldžius gėrimus skiesti gazuotu vandeniu ir palaipsniui mažinti saldinto skysčio kiekį. Įdėjus citrusinių vaisių, tokių kaip citrina ar laimas, skonis pagerėja, o cukraus kiekis sumažėja, o tai yra praktiškas būdas pakeisti didelės rizikos gėrimus sveikesniais įpročiais. Remiantis ilgalaikiais mitybos tyrimais, vieno saldinto gėrimo per dieną pakeitimas vandeniu arba nesaldintomis alternatyvomis per kelerius metus gali sumažinti diabeto išsivystymo riziką 10 %.

 

Nauja tyrimų apžvalga paaiškina svarbų dalyką: ne visi cukrūs yra vienodi. Nepaisant daugelio ankstesnių teiginių ir tyrimų, įrodyta, kad gėrimuose suvartojamas cukrus yra žymiai pavojingesnis nei maisto produktuose esantis cukrus, todėl svarbu atsižvelgti ne tik į tai, ką žmonės vartoja, bet ir į tai, kaip jie tai vartoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()