„Šie konservai gali prisidėti prie nutukimo ir vėžio. Sudedamųjų dalių sąrašas kaip minų laukas“  ()

Paneigia populiarų mitą.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© heberhard (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/canned-goods-cans-canned-food-4129548/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie konservuoti maisto produktai gali prisidėti prie nutukimo ir vėžio. Sudedamųjų dalių sąrašas – minų laukas.

Konservuota mėsa yra populiarus maisto produktas. Ji yra nebrangi, lengvai laikoma ir ilgai galioja. Galite ją pasiimti su savimi į kelionę arba naudoti kaip atsargą juodai dienai. Tačiau ekspertai įspėja: ne visi konservuoti maisto produktai yra tokie sveiki, kaip galite manyti. Juose gali būti ingredientų, kurie padidina rimtų ligų, įskaitant vėžį, riziką.

Daugelis rinkoje esančių konservuotų mėsos gaminių yra prastos kokybės. Jų sudedamųjų dalių sąrašuose vyrauja mechaniškai atskirta mėsa. Kaip aiškina ekspertai, tai tiesiog maltų kaulų, sausgyslių ir mėsos atraižų pasta, gaunama aukštu slėgiu spaudžiant gyvūnų liekanas per sietus. Šiame mišinyje yra daug riebalų ir fosforo, kurių perteklius gali neigiamai paveikti organizmą.

[EU+Kuponas] Pirkėjai sužavėti. „Labiau nei pateisina lūkesčius. Nuostabi kokybė. Su lazeriniu kreiptuvu. Ir dar tokia kaina.“ Būtinas „pasidaryk pats“ entuziastams ir profesionalams
8982

Nuostabi kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkinys

Labai ribotas kiekis

12 mėn. garantija

Išsamiau

Konservuota mėsa – kas joje yra be mechaniškai atskirtos mėsos?

Tačiau mechaniškai atskirta mėsa nėra vienintelė problema. Gamintojai į savo produktus dažnai deda konservantų, skonio stipriklių, tirštiklių ir dirbtinių rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Vienas pavojingiausių priedų yra natrio nitritas (E250). Kaip aiškina lenkų dietologas dr. Bartekas Kulczyńskis, natrio nitritas gali sukelti nitrozaminų – junginių, kurie laikomi potencialiai kancerogeniniais, – susidarymą organizme. „Tyrimai parodė, kad vartojant didelius nitrozaminų kiekius skrandžio vėžio rizika padidėja net 35 procentais“, – pabrėžia ekspertas.

 

Kitas priedas, kurio verta vengti, yra mononatrio glutamatas. Nors laikomas saugiu, per didelis vartojimas gali sutrikdyti sotumo hormono sekreciją, o tai prisideda prie persivalgymo, svorio augimo ir net nutukimo. Antsvoris ir nutukimas savo ruožtu padidina širdies ligų, raumenų ir kaulų sistemos ligų bei vėžio, įskaitant gaubtinės žarnos vėžį, riziką.

Ekspertai teigia, kad labai svarbu atidžiai skaityti etiketes. Kuo trumpesnės ir paprastesnės sudedamosios dalys, tuo geriau. Verta rinktis produktus, kuriuose yra bent 90 % tikros mėsos ir kuriuose nėra skonio stipriklių, dirbtinių konservantų ir tirštiklių.

Dr. Kulczyńskis taip pat paneigia populiarų mitą. Jis aiškina, kad konservuotas maistas, nors ir sterilizuojamas aukštoje, maždaug 120 laipsnių Celsijaus, temperatūroje, nepraranda visų maistinių medžiagų. Sterilizuojant pirmiausia pašalinami patogeniniai mikroorganizmai.

 

„Žinoma, sterilizacijos metu prarandami kai kurie junginiai, įskaitant vitaminą B1, tačiau, priešingai nei atrodo, atskirų komponentų nuostoliai nėra tokie dideli“, – teigia ekspertas, patikindamas, kad konservuota mėsa – geros kokybės – maistinėmis medžiagomis nėra prastesnė nei virta mėsa.

Tad konservuotos mėsos nereiktų atsisakyti, tačiau reiktų atidžiai ištirti jos sudėtį ir vengti persivalgymo. „Konservuota mėsa turėtų būti tik maisto papildas, o ne nuolatinė jo dalis“, – primena dr. Bartekas Kulczyńskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: