„Ieškote naujų pusryčių? Šis receptas ne tik skanus, bet ir mažina cholesterolį“ ()
Suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.

© Pexels (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/bread-sandwich-food-plate-toast-1867208/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Rastas sumuštinių pakaitalas – šie dviejų ingredientų pusryčiai mažina cholesterolio kiekį.
Pupelės ant viso grūdo skrebučio yra paprastas ir sotus patiekalas, už kurį galime padėkoti britams. Tas pats patiekalas netikėtai pasirodė esąs naudingas širdžiai, pranešė mokslininkai, rašo Edimdoma.ru.
Kodėl pupelės naudingos kraujagyslėms?
Pupelėse yra tirpių skaidulų, kurių gausu beveik visų rūšių ankštiniuose augaluose. Skaidulos suriša cholesterolio perteklių ir pašalina jį iš organizmo, neleisdamos riebalinėms nuosėdoms nusėsti ant kraujagyslių sienelių.
|
Tai sumažina apnašų susidarymo riziką, o tai reiškia, kad užsikimšimų fone vystosi širdies ir kraujagyslių ligos bei insultai.
Pupelės virškinamos lėtai, suteikia ilgalaikį sotumo jausmą ir padeda kontroliuoti svorį. Be to, jos yra puikus augalinių baltymų, geležies ir magnio šaltinis.
„Daily Express“ komentavę ekspertai patarė sveikiems pusryčiams ar užkandžiui rinktis konservuotas pupeles su mažu cukraus ir druskos kiekiu.
Kokia duona gali būti laikoma sveika?
Mokslininkai pabrėžia, kad be pupelių verta vartoti ir viso grūdo duoną, kuri taps papildomu skaidulų, B grupės vitaminų ir sudėtinių angliavandenių šaltiniu.
Viso grūdo duona yra duona, pagaminta iš viso grūdo, t. y. iš miltų, kuriuose išsaugotos visos grūdo dalys:
Gemalas – B grupės vitaminų, vitamino E ir sveikųjų riebalų šaltinis.
Sėlenos (lukštas) – turi skaidulų, mineralų ir antioksidantų.
Endospermas – pagrindinė grūdo dalis, kurioje gausu krakmolo ir baltymų.
Skirtingai nuo baltos duonos, kurioje naudojami tik rafinuoti miltai (be lukštų ir gemalų), viso grūdo duonoje išlieka daugiausia maistinių medžiagų.
Norimą produktą galite atpažinti iš tamsesnės spalvos, tankios tekstūros ir būdingo riešutų skonio. Sudėtyje būtinai turi būti nurodyti viso grūdo miltai (kviečiai, rugiai, avižiniai dribsniai).
Be to, į sumuštinį galite įdėti žalumynų, riešutų, pomidorų arba neriebaus sūrio – gausite maistingesnį variantą. Juk riebios žuvys (lašiša, skumbrė), riešutai ir sėklos, taip pat beveik visos daržovės ir vaisiai, taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį.
Straipsnis yra tik informacinio pobūdžio. Prieš priimdami sprendimą, pasikonsultuokite su specialistu.