[ŽT] Mokslininkai šokiruoti: 40 m/s. Elgiasi kaip mini bomba. Štai kodėl mes verkiame ()
Mokslininkai atskleidė, kodėl pjaustant svogūnus ašaroja aky
© @Ekrano kopija
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Naujame tyrime, pasitelkus aukštos raiškos vaizdo analizę, nustatyta, kad pjūvio momentu svogūno paviršius išmeta mikroskopines lašelių daleles, kurios šauna iki 40 metrų per sekundę greičiu. Šie lašeliai paskleidžia dirginančią medžiagą ore.
Greiti arba pernelyg staigūs peilio judesiai padidina dalelių išmetimą, todėl reakcija būna stipresnė.
|
Tuo tarpu bukas peilis labiau pažeidžia svogūno ląsteles, sukeldamas mikroskopinius „sprogimus“, per kuriuos išsiskiria dar daugiau dirginančių medžiagų.
Norint apsisaugoti, rekomenduojama pjaustyti lėčiau ir naudoti aštrų peilį. Padeda ir svogūnų atšaldymas arba plonas aliejaus sluoksnis – tai reiškia, kad prieš pjaustant svogūną galima jo paviršių ar peilio ašmenis lengvai patepti keliais lašais aliejaus. Šis aliejus sukuria ploną apsauginę plėvelę, kuri sulaiko dalį lakių junginių ir neleidžia smulkioms dalelėms sklisti ore, todėl akys dirginamos daug silpniau.
Be to, tyrėjai pastebėjo, kad šis purškimosi efektas gali padėti plisti bakterijoms, todėl pjaustant daržoves ypač svarbu laikytis higienos reikalavimų.
