Atsisakykite iškart: patys kenksmingiausi aliejai kepimui ()
Mitybos ekspertai vis dažniau perspėja.
© Pixabay (free to use) | https://pixabay.com/photos/empanadas-dough-pockets-oil-pot-592348/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mitybos ekspertai vis dažniau perspėja, kad kenksmingiausiu aliejumi laikomas rafinuotas sojų aliejus, plačiai naudojamas maisto pramonėje.
Ne visi maistiniai aliejai atlaiko aukštą temperatūrą, o netinkamas jų pasirinkimas gali lemti kenksmingų junginių susidarymą.
Geriausi aliejai kepimui yra tie, kuriuose mažai nesočiųjų riebalų ir daugiau prisotintųjų – pavyzdžiui, kokosų aliejus, ghi (sviesto lydinys), sviestas ar rafinuotas palmių aliejus. Šie aliejai išlieka stabilūs ir neskyla kaitinant aukštoje temperatūroje.
Kenksmingiausi aliejai kepimui:
- Sojų aliejus;
- Kukurūzų aliejus;
- Rapsų aliejus;
- Saulėgrąžų aliejus;
- Saflorų aliejus.
|
Šiuose aliejuose gausu polinesočiųjų riebalų, kurie kaitinant suyra ir išskiria kenksmingus junginius.
Reikėtų pažymėti, kad vartotojai ne visuomet pastebi, jog jų racione yra sojų aliejaus — jis dažnai naudojamas majonezuose, padažuose, pusgaminiuose, konditerijos gaminiuose ir net kai kuriuose kepiniuose.
Be to, sojų aliejus gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą, ypač moterims, nes jame yra fitoestrogenų. O per didelis termiškai apdoroto aliejaus vartojimas skatina laisvųjų radikalų kaupimąsi organizme, o tai greitina ląstelių senėjimą ir silpnina imuninę sistemą.
