Svogūno pjaustymo paslaptis. Sužinokite, kaip išvengti ašarų!  ()

Ruošdami svogūnus, daugelis žmonių ieško būdų, kaip išvengti ašarų.



© Pexels (atvira licencija) | https://www.pexels.com/photo/person-cutting-onion-on-wooden-cutting-board-7140315/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad sprendimas yra ne daržovės laikymas šaldytuve, o aštraus peilio pasirinkimas ir lėtas pjovimas. Pasirodo, svogūno struktūra ir pjaustymo būdas turi lemiamos įtakos dirginančių medžiagų išsiskyrimui.

Tikriausiai esate apsiverkę ruošdami vakarienę, kai reikėjo supjaustyti svogūną. Galbūt jums net pradėjo perštėti akys?

Yra daugybė patarimų, kaip sušvelninti svogūnų pjaustymo poveikį – pavyzdžiui, prieš pjaustant juos atvėsinti arba dėvėti apsauginius akinius.

Žinome, kodėl juos pjaustant ašarojama – sieros turintys junginiai dirgina ragenos nervus – tačiau fiziniai mechanizmai, lemiantys šių nemalonių garų susidarymą, nebuvo iki galo aiškūs. Dabar mokslininkai atrado šiek tiek daugiau informacijos apie svogūnus.

Maksimalūs žaidimų įspūdžiai, produktyvumas, idealus komfortas: Ekrano vietos pagaliau pakaks viskam! („Philips EVNIA 49M2C8900L“ monitoriaus APŽVALGA)
5970

Kam turėti du atskirus monitorius, sustačius juos šalia vienas kito, jei galima naudoti vieną, ir dar super gerą? Štai kokie mano įspūdžiai išbandžius neįtikėtiną „Philips EVNIA 49M2C8900L“.

Išsamiau

Tyrėjai, naudodami kompiuterinį modelį, analizavo skirtingo aštrumo peilių greitaeigius smūgius, pjaustančius svogūnus skirtingu greičiu. Jie nustatė, kad „greitesnis pjovimas arba atšipę ašmenys žymiai padidina išmetamų lašelių skaičių ir energiją“.

Kitaip tariant, lėtas svogūnų pjaustymas naudojant aštrų peilį gali sumažinti nemalonių svogūnų aerozolių patekimą į akis.

Autoriai mano, kad priežastis slypi paties svogūno struktūroje. Išorinis jo sluoksnis, esantis tiesiai po luobele, yra santykinai kietesnis nei vidinis. Tai reiškia, kad bukas ašmuo paspaudžia po juo esantį mezofilo sluoksnį, todėl svogūnas stipriau sprogsta ir išsiskiria didesnis skysčio tūris.

 

Atrodo, kad geriausias sprendimas yra aštrūs peiliai ir kruopščiai apgalvoti pjūviai. Taip pat buvo ištirti ir kiti svogūnų apsaugos nuo garų metodai. Svogūnų laikymas šaldytuve pasirodė esąs prastas sprendimas, nes dėl augalinių audinių trapumo žemesnėje temperatūroje išsiskiria daugiau lašelių (nors šia tema dar reikia atlikti daugiau tyrimų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()