Kur mesti žuvies konservų skardinę? 8 iš 10 žmonių vis dar klysta ()
Daugelis žmonių nežino.
© https://pixabay.com/photos/fish-can-metallic-aluminum-3287443/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Trumpai:
- Skardinė nuo žuvies → GELTONAS konteineris;
- Likusius maisto likučius (pvz. aliejų, padažą) – išmesk į mišrias atliekas;
- Popierines etiketes – į mėlyną (popieriaus) konteinerį, jei švarios;
- Neplauk skardinės – perdirbimo metu ji vis tiek bus išvalyta.
Daugelis žmonių nežino, kur reikėtų išmesti žuvies konservų skardinę. Ar mesti ją į mišrias atliekas, nes viduje liko padažo ar aliejaus? O gal nuplauti ir mesti į plastiko konteinerį? Ar padažą reikia išpilti į BIO atliekas?
Šis klausimas dažnai kelia painiavą, tačiau atsakymas – paprastesnis, nei gali pasirodyti.
|
Į kurį konteinerį mesti žuvies konservų skardinę?
Nors gali atrodyti kitaip, atsakymas labai paprastas – skardinės nuo žuvies, kaip ir kitos nuo gėrimų ar konservų, turi būti metamos į konteinerį metalui ir plastikui, tai yra į geltoną konteinerį.
Net jeigu viduje liko šiek tiek aliejaus ar padažo, nereikia mesti į mišrias atliekas. Jei norite, likučius galite pašalinti šaukšteliu, tačiau net ir nevisiškai švari skardinė turi būti metama į plastiko–metalo konteinerį.
Kodėl tai svarbu?
Tinkamai išrūšiuota skardinė gali būti perdirbta ir panaudota iš naujo, taip sumažinant atliekų kiekį, patenkantį į sąvartynus. Aliuminį ir plieną galima perdirbti daugybę kartų neprarandant jų kokybės.
Jei skardinę išmesi į mišrių atliekų konteinerį, perdirbti jos nebus įmanoma.
Daugumoje Lenkijos (taip pat ir Lietuvos) savivaldybių mišrios atliekos neberūšiuojamos rankiniu būdu – jos keliauja tiesiai į deginimo įrenginius arba sąvartynus, kur vertingi metalai nebeperdirbami.
Kai kur mišrios atliekos pereina per mechaninę rūšiavimo liniją, tačiau skardinė gali būti neidentifikuota kaip metalas arba atmesta rūšiavimo įrengimų.
Ar reikia plauti skardinę prieš išmetant?
Dauguma žmonių plauna žuvies skardinę, kad šiukšliadėžėje neliktų kvapo. Tačiau tai nėra ekologiška, nes atliekų rūšiavimo įmonėse atliekos vis tiek plaunamos prieš perdirbimą – vadinasi, vandenį sunaudosite du kartus.
- Jei norite būti tikrai ekologiški, skardinės neplaukite.
- Jei bijote nemalonaus kvapo – išmeskite šiukšles iš karto, vos įdėję skardinę į konteinerį.
- Taip pat verta įsigyti sandarų plastikinį konteinerį, iš kurio kvapai neišeitų.
Dar vienas patarimas
Prieš išmetant nuplėškite visus popierinius ar lipdukus nuo skardinės:
- Švarius – meskite į popieriaus konteinerį,
- suteptus padažu ar aliejumi – į mišrių atliekų konteinerį.
