Šis grybas auga žiemą ir yra valgomas. Lietuviai apie jį visiškai pamiršo  ()

Galbūt manote, kad grybų sezonas baigiasi atėjus šalčiams ir pirmajam sniegui.


Juodkotė ugniabudė
Juodkotė ugniabudė
© Henk Monster, CC BY 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flammulina_velutipes_%28GB%3D_Winter_mushroom,_Golden_needle_mushroom,_Velvet_stem,_Enoki,_D%3D_Gemeiner_Samtfu%C3%9Fr%C3%BCbling,_F%3

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau neapsigaukite – būtent tada pasirodo auksinis, šalčiui atsparus grybas. Nors jis auga sniege, jis yra valgomas. Ir Lietuvoje faktiškai užmirštas.

Tai juodkotė ugniabudė, žieminis kelmutis (Flammulina velutipes). Ji yra tikras reiškinys grybų pasaulyje. Tai viena vertingiausių žieminių grybų rūšių. Azijoje sėkmingai auginama žieminio grybo atmaina, vadinama enoki.

Kas daro šį grybą atsparų šalčiui? Taip yra dėl specialaus baltymo tipo, kurį jis gamina. Dėl to žieminis liepsnos augalas atsparus žemai temperatūrai ir sniegui, be to, jis nepūva.

Ugniabudė išsiskiria savo maždaug 7 cm skersmens kepurėle, pritvirtinta prie cilindrinio stiebo. Ji yra rausvos spalvos ir lygaus paviršiaus. Išlindusi iš po sniego, tampa slidi ir blizgi.

[EU+Kuponai] Būtinas daiktas turintiems automobilį ir mėgstantiems keliauti. Aukščiausios klasės dyzeliniai oro šildytuvai
1

Nuostabiai geros kainos

Specialūs kuponai

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

Ugniabudė yra vienas iš grybų, augančių Lietuvoje žiemą. Jis neklesti per šalčius, bet auga, kai temperatūra pakyla virš nulio ir prasideda atlydys.

Dažniausiai auga ant medienos, tiek negyvos, tiek gyvos (todėl gali pasirodyti net kelių metrų aukštyje virš žemės), drėgnose vietose, pvz., prie upelių.

Auga lapuočių ir mišriuose miškuose (pvz., ant ąžuolų, bukų, tuopų, gudobelių, baltųjų šilkmedžių, liepų, riešutmedžių ir kitų). Šios rūšies grybų galima rasti net parkuose ir namų soduose. Spygliuočiuose jis aptinkamas labai retai.

 

Ugniabudė yra skanus grybas, tinkantis daugeliui patiekalų, įskaitant sriubas. Kepurėlės paprastai yra geriausia valgomoji dalis – stiebai dažniausiai kieti ir pluoštiniai. Šių grybų aromatas malonus, nors ir subtilus.

Ugniabudė yra vaistinis grybas. Kinų medicinoje jis jau šimtmečius žinomas kaip enoki. Jis pasižymi priešgrybelinėmis, priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, antivirusinėmis ir imunomoduliacinėmis savybėmis, o tai reiškia, kad jis gali sustiprinti imunitetą ir aktyvuoti organizmo atstatymo funkcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(0)
(0)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: