Geriausias laikas pusryčiams. Jį praleisti – didelė klaida!  ()

Suskamba žadintuvas, aiškiai signalizuodamas, kad laikas pradėti naują dieną.



© Pexels (atvira licencija) | https://www.pexels.com/photo/close-up-of-breakfast-served-on-a-table-in-a-restaurant-17598964/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik iš karto pradedame galvoti apie artėjančius dienos iššūkius ir pareigas. Paklojame lovą, atliekame rytinę rutiną ir ruošiamės drabužius. O kaip dėl pusryčių?

Vieni sako, kad juos reikia valgyti kuo greičiau išlipus iš lovos, o kiti palaukia, kol bus tikrai alkani. Ką apie tai sako tyrimai ir sveikos mitybos gairės? Kada turėtume valgyti pusryčius?

Rytinis ritmas, arba kas nutinka kūnui pabudus?

Ryte kūnas veikia kaip gerai užprogramuota mašina, kol pamažu įsijungia aukščiausia pavara. Po naktinio badavimo gliukozės kiekis kraujyje yra žemas, o vidiniai procesai tik pradeda suaktyvinti hormonus, atsakingus už reikalingos energijos tiekimą.

[„Black Friday“ mega pasiūlymas] 200+ šalių! Viena geriausių eSIM paslaugų pasaulyje. Lietuvių „Saily“ + „NordVPN“ dovanų (Video)
1490

„Saily“ yra viena geriausių eSIM paslaugų pasaulyje, kuri suteikia gausa galimybių už ko gero geriausią kainą visoje rinkoje. Visame pasaulyje žinoma lietuvių kompanija mūsų skaitytojams turi specialių pasiūlymų.

Išsamiau

Pakyla kortizolio lygis – tai natūralus „žadintuvas“, kuris motyvuoja mus keltis. Lėtai įsijungia medžiagų apykaita, pakyla kūno temperatūra, o virškinimo sistema pradeda busti, su kiekviena minute didindama savo fiziologinį pasirengimą virškinimui.

Geriausias laikas pusryčiams – ką sako ekspertai?

Specialistai pabrėžia pusryčių, kaip energijos, reikalingos veiksmingai dienai pradėti, svarbą. Šis valgis turėtų sudaryti 25–30 % viso dienos raciono energijos suvartojimo,  o tai skaitiškai patvirtina gerai žinomą, beveik mantrą primenantį posakį, kad pusryčiai yra svarbiausias valgis.

 

Žinome apie tai, kaip svarbu pusryčiauti, bet kaip dėl pusryčių laiko? Ar turėtume eiti į virtuvę vos atmerkę akis, ar geriau palaukti, kol pajusime stiprų alkį? Rekomenduojama pusryčiauti ne vėliau kaip per pirmąsias dvi valandas po pabudimo.

Kodėl negalima atidėti pusryčių?

Ekspertai pastebėjo, kad žmonės, kurie pirmą kartą pavalgo per šį laikotarpį, turi stabilesnį cukraus kiekį kraujyje. Be to, jie jaučia mažesnį potraukį užkandžiams vėliau dieną. Tai savo ruožtu reiškia geresnę svorio kontrolę, be „netikėto“ pilvo riebalų susidarymo.

 

Pusryčių valgymas dvi valandos po pabudimo taip pat lemia pagerėjusią koncentraciją ir atmintį. Pasirodo, šio valgio praleidimas arba valgymo atidėjimas kelioms valandoms gali sukelti galvos skausmą, prastą savijautą ir dirglumą, o tai neigiamai veikia tarpasmeninius santykius, noro užsiimti fizine veikla ar net užsiimti mėgstamu hobiu stoką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(1)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()