Šis duonos triukas veikia geriau nei dieta. „Gliukozės kiekis krenta akyse“ ()
Duonos užšaldymas padeda išvengti maisto švaistymo.
© PickPic (atvira licencija) | https://www.pickpik.com/breads-foods-baked-bakery-traditional-fresh-51755
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tačiau pasirodo, kad tai ne vienintelis privalumas. Tyrimai rodo, kad toks veiksmas taip pat gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, ypač gliukozės kiekiui kraujyje. Kaip tinkamai paruošti duoną užšaldymui ir koks yra geriausias būdas tai padaryti? Mes atsakome.
Remiantis tyrimu, paskelbtu žurnale „European Journal of Clinical Nutrition“, valgant šaldytą ir vėliau atšildytą duoną, gliukozės kiekis kraujyje gali padidėti mažiau. Šis poveikis atsiranda dėl duonoje esančio krakmolo retrogradacijos, kurią sukelia žema temperatūra.
|
Retrogradacija veda prie atsparaus krakmolo susidarymo, kuris nėra virškinamas plonojoje žarnoje (todėl gliukozės kiekis kraujyje kyla lėčiau). Vietoj to, jis pasiekia storąją žarną, kur veikia kaip skaidulos. Tada jis tampa maisto šaltiniu naudingoms bakterijoms ir prisideda prie naudingų žarnynui junginių (pvz., butirato) susidarymo.
Kokia duona tinka šaldyti?
Verta žinoti, kad ne visi kepiniai tinka šaldyti. Tai apima visų rūšių gaminius su įdarais. Tokiais atvejais užšaldymas ir vėlesnis atšildymas gali pabloginti skonį. Tai taikoma, pavyzdžiui, saldžioms bandelėms ir mielinėms bandelėms.
Šaldymui geriausiai tinka viso grūdo ar ruginė duona. Populiarią baltą duoną taip pat galima užšaldyti, tačiau atšildžius ji gali prarasti purumą.
Kaip tinkamai paruošti duoną šaldyti?
Prieš užšaldant duoną, geriausia ją padalyti į porcijas. Tokiu būdu nereikės atšildyti viso produkto, kai užsinorėsite sumuštinio. Taip pat atminkite, kad jei duoną ar bandeles kepėte patys, prieš užšaldydami leiskite joms visiškai atvėsti.
Koks geriausias būdas užšaldyti duoną? Pasirodo, tinkama pakuotė yra svarbi. Geriausia duoną ar bandeles užšaldyti sandariame inde, tinkamame laikyti šaldiklyje. Taip pat galite įsigyti specialių užsegamų maišelių. Geriausia atskiras riekeles atskirti popieriumi arba aliuminio folija – tai neleis joms sulipti ir duoną bus daug patogiau išimti.
Atminkite, kad pakartotinai neužšaldykite atšildytos duonos. Priešingu atveju jos skonis ir konsistencija gali pablogėti.
