[ŽT] Gydytojai šokiruoti: populiariausia mėsa Lietuvoje slepia pavojų, apie kurį niekas nekalba ()
Mokslininkai padarė išvadas.
© https://pixabay.com/photos/fried-chicken-food-meal-dish-6357602/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ar tikrai vištiena tokia sveika, kaip manėme?
Šiandien parduotuvėse mėsos pasirinkimas – milžiniškas, ir kiekvienas gali rinktis pagal skonį. Tačiau, pasirodo, yra viena mėsos rūšis, kurios vartojimas, priešingai įprastam įsitikinimui, gali sukelti rimtų sveikatos problemų.
Kalbama apie vištieną – produktą, ilgą laiką laikytą sveikesne alternatyva kiaulienai ar jautienai, dažnai giriamą dėl didelio baltymų kiekio ir mažo riebalų kiekio.
Vis dėlto, vėžio tyrėjai neseniai nustatė, kad net nedidelės vištienos porcijos gali padidinti vėžio riziką.
|
Tokias išvadas mokslininkai padarė po devyniolikos metų trukusio tyrimo, kuriame dalyvavo beveik 5000 žmonių. Jų mitybos įpročiai buvo kruopščiai stebimi daugelį metų.
Paaiškėjo, kad tie, kurie valgė daugiau nei 300 gramų paukštienos per savaitę, turėjo 27 % didesnę riziką mirti nuo vėžio nei tie, kurie apsiribojo iki 100 gramų.
Pasak mokslininkų, tai gali būti susiję su pesticidų ir hormoninių priedų buvimu mėsoje, taip pat su netinkamu jos laikymu – pavyzdžiui, kai vištiena laikoma šaldytuve per ilgai, joje gali vystytis mutagenai, galintys paveikti ląstelių struktūrą.
Vištiena iš tiesų yra populiariausia mėsa Lietuvoje pagal vartojimo kiekius.
Pagal Žemės ūkio centro duomenis, paukštiena (daugiausia vištiena) jau keletą metų yra dažniausiai vartojama mėsa Lietuvoje.
