Ar indukcinės viryklės yra geresnės nei dujinės? Ekspertai turi savo atsakymą  ()

Tiek namų virėjai, tiek restoranų šefai turi savo pageidavimus dėl šilumos šaltinio gaminimui ir kepimui. Tradicines dujines virykles vis dažniau keičia indukcinės kaitlentės, o elektrinės kaitlentės vis dar yra įprastos. Ekspertai aptaria, kuris iš šių variantų yra geriausias ir kodėl.


Indukcinė viryklė
Indukcinė viryklė
© Pxhere (atvira licencija) | https://pxhere.com/en/photo/680538

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indukcinė, dujinė ar elektrinė kaitlentė?

Esminis skirtumas tarp indukcinės kaitlentės ir dujinės viryklės yra šilumos perdavimo puodo ar keptuvės turiniui būdas. Tūkstančius metų žmonės gamino maistą ant ugnies, kurią galėjo generuoti deginant malkas, anglis, skystąjį kurą ar dujas. Nepriklausomai nuo šaltinio, šiluma netiesiogiai perduodama į virtuvės reikmenis ir jų turinį. Šiluma gaunama iš išorinio šaltinio, pavyzdžiui, liepsnos ar kaitinimo elemento (tai taip pat gali būti spiralė elektrinėje viryklėje), ir ji kaitina virtuvės reikmenis.

Indukcija veikia visiškai kitaip. Ji generuoja tiesioginę šilumą. Nėra jokio išorinio šaltinio ar imtuvo. Šilumos šaltiniu tampa pats puodas arba keptuvė. Tai pasiekiama dėl greitai kintančio magnetinio lauko poveikio indo dugne. Šį lauką sukuria po kaitlente esanti ritė, kuri elektros energiją paverčia šilumine energija. Šiluma perduodama ne indams, o jų turiniui.

Indukcinės kaitlentės veikimo principą galima paaiškinti keliais žingsniais. Pirma, elektros srovė teka vieline rite po kaitinimo paviršiumi, sukurdama magnetinį lauką. Šis magnetinis laukas sąveikauja su metaliniu indo dugnu, sukurdamas jame srovę. Indo varža paverčia srovę šiluma, kuri kaitina ir indą, ir jame esantį maistą.

Kurį pasirinkti?

Neįtikėtinai gera vaizdo kokybė: Ar konkurentai galės pasiūlyti ką nors geresnio? („Philips EVNIA 32M2N8900“ 4K UHD OLED žaidimų monitoriaus APŽVALGA)

Trumpai tariant, nėra ką pridurti prie to, ką savo reklaminėje medžiagoje sako „EVNIA 32M2N8900“ 4K UHD OLED -žaidimų monitoriaus gamintojas. Šis daiktas yra neįtikėtinai geras. Daugiau apie jį skaitykite šioje apžvalgoje.

Išsamiau

Ar galime teigti, kad indukcinė viryklė yra geresnė nei dujinė? Kaip įprasta, tai priklauso nuo to, ką turime omenyje sakydami „geresnė“. Tačiau kalbant apie patogumą, valdymą ir energijos taupymą, šis modernesnis sprendimas yra geresnis pasirinkimas. Taip yra dėl naudojamos technologijos, kuri leidžia tiesiogiai šildyti. Jis yra efektyvesnis nei netiesioginis šildymas, kuris veikia viską aplinkui, ne tik patį maistą. Apie kokį taupymą tiksliai kalbame?

Indukcinių kaitlenčių efektyvumas siekia iki 90 %, palyginti su 74 % tradicinių elektrinių kaitlenčių ir vos 40 % dujinių kaitlenčių. Kitaip tariant, indukcinės kaitlentės beveik visą savo energiją paverčia naudinga šiluma, o dujinės kaitlentės nepasiekia net pusės tokio efektyvumo. Tai reiškia, kad indukcinės kaitlentės sutaupo žymiai daugiau energijos, bet ir pinigų. Žinoma, jei turite santykinai pigią elektrą.

 

Be to, kadangi šiluma nepasisklaido į visas puses, virtuvė įkaista mažiau, todėl sutaupoma oro kondicionavimo ir vėdinimo išlaidų. Tačiau tai dar ne viskas. Taip pat skiriasi poveikis sveikatai ir aplinkai.

Šiais laikais Lietuvoje, kai naudojame prie dujų tinklo prijungtą dujinę viryklę, deginame gamtines dujas, dažniausiai daug metano turinčias E dujas. Jų degimo produktai yra kenksmingi mūsų sveikatai, įskaitant azoto dioksidą, anglies monoksidą ir benzeną, kurie pasklinda po visą virtuvę.

O kaip dėl aplinkos? Juk elektros energijos gamybai paprastai pirmiausia reikia sudeginti šiek tiek kuro. Tačiau, tai vis tiek turės mažesnį neigiamą poveikį aplinkai nei dujų deginimas viryklėje.

Iškastinis kuras, naudojamas elektros energijos gamybai indukcinėse viryklėse, duoda geresnių rezultatų nei deginamas dujinėje viryklėje. Taip yra dėl minėto indukcijos efektyvumo, kuris, nepaisant galimų nuostolių energijos tiekimo grandinėje, vis tiek yra geresnis nei gaminant maistą dujomis.

Ką apie visa tai sako virėjai?

 

O ką apie tai sako virėjai? Juk indukcijos priešininkai dažnai mini faktą, kad restoranai vis dar gamina maistą naudodami dujas. Patys virėjai taip pat teigė, kad dujinės viryklės suteikia jiems didesnę maisto gaminimo ar kepimo proceso kontrolę.

Tačiau tai keičiasi, nes vis daugiau specialistų atranda indukcijos privalumus.

Komercinės virtuvės vis dar įstrigusios prie dujinių viryklių dėl tradicijų ir indukcinių viryklių nepažinimo, tačiau tai pamažu keičiasi, nors ir gana lėtai. Tam reikia reikšmingų kultūrinių pokyčių – pavyzdžiui, dar didesnio indukcinių viryklių paplitimo namų virtuvėse ir geresnio jų supratimo tarp virėjų.

Žinoma, indukcinė viryklė turi ne tik privalumų. Kaitlentės gali būti pernelyg brangios, nes yra didesnės nei dujinės viryklės ir atsiperka tik laikui bėgant. Taip pat būtina naudoti specialius indukcinei viryklei skirtus indus. Seni puodai ir keptuvės gali būti tiesiog netinkami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: