5 maisto produktai, kurių reikėtų vengti po 50-ies. „Jūsų kūnas jums padėkos“ ()
© Idafiun, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Idafiun_food.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Alkoholis
Žinoma, per savo 50-ąjį gimtadienį nusipelnėte taurės vyno. Tačiau galite pastebėti, kad alkoholis jus veikia kitaip nei anksčiau.
„Senstant mūsų organizmas alkoholį metabolizuoja lėčiau, todėl jo poveikis stipresnis ir ilgesnis“, – aiškina Danahy. Net vienas gėrimas per dieną buvo susijęs su smegenų pilkosios medžiagos tūrio sumažėjimu – veiksniu, kuris, remiantis vienu tyrimu, gali prisidėti prie kognityvinio nuosmukio.
Per didelis alkoholio vartojimas taip pat sutrikdo kalcio absorbciją, o tai ypač pavojinga vyresniems nei 50 metų žmonėms, kai padidėja osteopenijos ir osteoporozės rizika. Be to, alkoholiniai gėrimai padidina dietos kalorijų kiekį, o tai prisideda prie svorio augimo.
„Daugelis moterų po menopauzės, kurios negali atsikratyti pilvo riebalų, maloniai nustemba, kiek lengviau numesti svorio atsisakius tos vakarinės taurės vyno“, – priduria Danahy.
Ką rinktis?
Štai keli geri įpročiai, kurie yra ypač svarbūs šiame amžiuje:
- Valgykite daržoves ir vaisius. Įvairios daržovės ir vaisiai padeda kovoti su uždegimu, kuris yra pagrindinis širdies ligų ir demencijos veiksnys.
- Rinkitės baltymus, kurie išsaugo raumenų masę ir palaiko kaulų sveikatą.
- Valgykite daugiau ankštinių daržovių, jie gerina žarnyno mikrobiomą – vieną iš pagrindinių sveiko senėjimo veiksnių.
- Užkandžiaukite riešutais. Riešutai yra patogus sveikųjų riebalų, skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Tyrimai rodo, kad reguliarus graikinių riešutų vartojimas yra susijęs su geresniais sveikatos rezultatais senstant.
