Pavojingiausios vairavimui pasaulio šalys  (1)

Mičigano mokslininkai pagal naujausią statistiką sudarė mirčių automobilių avarijose mastą atspindinčius žemėlapius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vairuoti automobilį yra saugiau nei kada nors anksčiau, dėl tokių paprastų automobilio funkcijų kaip saugos diržai, oro pagalvės, elektroninės stabilumo kontrolės. Tai viena iš priežasčių, kodėl per penkis dešimtmečius mirčių visame išsivysčiusiame pasaulyje sumažėjo, dar nuo tuomet, kai Ralphas Naderis – amerikiečių politikas aktyvistas, autorius, lektorius – savo knygoje „Unsafe at any speed“ (išleista 1965 metais) pareiškė, jog automobiliai vis tiek yra nesaugi priemonė važiuojant bet kokiu greičiu.

Neįtikėtina, tačiau 1970-ųjų pradžioje JAV buvo viena saugiausių valstybių vairuotojams. Tačiau per pastarąjį dešimtmetį kai kurios šalys JAV pasivijo.

Šią savaitę paskelbtame tyrime (pdf), kurį atliko transporto mokslinių tyrimų iniciatyvos grupė iš Mičigano universiteto, buvo palygintas pasaulinis avarijų skaičius su Pasaulio sveikatos organizacijos (angl. World Health Organization) duomenimis. Visame pasaulyje mirčių skaičius automobilių avarijose lygus 1/6 mirusiųjų nuo bendrųjų sveikatos problemų, pavyzdžiui širdies bei kraujagyslių ligų. JAV, kur kelių avarijose tikimybė prarasti gyvybę yra vos 2 procentai, žmonėms net 13 kartų didesnė tikimybė, jog jie mirs ne avarijoje, o nuo vėžio.

Tyrime sekamas mirtingumo lygis nuo vėžio, ir vaizdas yra priešingas: žemiausias lygis Afrikoje ir didžiausias – Europoje. Tiesą sakant, 24 iš 25 šalių, kuriose aukščiausias vėžinių susirgimų lygis, skaičiuojant vienam gyventojui, yra Europoje. 10 šalių, kur šis lygis aukščiausias, yra Vengrija, Kroatija, Danija, Slovėnija, Italija, San Marinas, Japonija, Latvija, Estija ir Čekijos respublika.

Mirčių dėsningumo duomenys šiuose žemėlapiuose atspindi žmonių gyvenimo būdą. Jis rodo, jog besivystančiose šalyse, kuriose žmonės gauna mažesnes pajamas, avarijose žūva palyginus daugiau žmonių. Tačiau turtingesnėse tautose vyrauja mirtys, sukeltos širdies ligų, vėžio, nutukimo. Net 21-oje Afrikos šalyje, nuo Namibijos iki Tanzanijos, autoavarijose žuvo dvigubai daugiau žmonių, nei nuo vėžio.

OECD šalių narių santykinai pavojingiausios šalys vairavimui yra JAV ir Pietų Korėja. Čia mirtys nuo vėžio lenkia mirtis avarijose santykiu bent jau 10:1.

(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)