Žmogaus imuninei sistemai gyvybiškai svarbus D vitaminas  (5)

Praėjusią savaitę mokslininkai pareiškė, kad vitaminas D yra gyvybiškai svarbus aktyvinant žmogaus gynybinę sistemą, o tai, kad beveik pusei pasaulio gyventojų trūksta šio vitamino, gali reikšti, kad jų imuninės sistemos infekcijas naikinančios T ląstelės prastai sugeba kovoti su infekcijomis, praneša „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Danijos mokslininkų atradimas gali padėti kovoje su infekcinėmis ligomis ir pasaulinėmis epidemijomis. Jų teigimu, šie atradimai gali būti ypač svarbūs, ieškant naujų vakcinų.

Mokslininkai atrado, kad imuninės sistemos infekcijas naikinančioms ląstelėms, vadinamoms T ląstelėmis, reikalingas vitaminas D, kad jos taptų aktyvios. Kraujyje esant vitamino D trūkumui, jos tampa pasyviomis ir nepastebi galimos infekcijos ar patogeno grėsmės.

„Kai T ląstelę pasiekia svetimas patogenas, ji aktyvuoja taip vadinamą vitamino D receptorių, kuriuo T lastelė ieško vitamino D“, – teigia tyrimui vadovavęs Carstenas Geisleris iš Kopenhagos universiteto tarptautinės sveikatos, imunologijos ir mikrobiologijos departamento.

„Tai reiškia, kad T ląstelėje privalo būti vitamino D arba ląstelės aktyvumas sumažės. Jei T ląstelės negali kraujyje rasti pakankamo kiekio vitamino D, jos nebus aktyvios.“

Jau ilgą laiką mokslininkai žinojo, kad vitaminas D yra svarbus kalcio pasisavinimui ir kad yra sąsaja tarp šio vitamino kiekio ir tokių ligų, kaip vėžys ir išsėtinė sklerozė. „Tačiau mes nesupratome, koks svarbus yra vitaminas D imuninės sistemos aktyvumui, bet dabar mes tai žinome“, – rašė C. Geisleris žurnale „Nature Immunology“.

Didžiąją dalį vitamino D pagamina žmogaus organizmas. Jis gaunamas per odą, būnant saulės šviesoje. Šio vitamino yra žuvų kepenų aliejuje, kiaušiniuose ir riebioje žuvyje (lašišoje, silkėje arba skumbrėje).

Tiesa, reikia nepamiršti, jog per ilgai užsibūti po tiesioginiais Saulės spinduliais irgi neverta - visų pirma, dėl ilgalaikio jos poveikio mūsų kūnas atrodo senesnis, o štai soliarumai yra panašaus kenksmingumo kaip ir rūkymas, tik apie tai nemėgstama garsiai kalbėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)